Tiesitkö tämän säveltäjälegenda Ennio Morriconesta – 20 kiinnostavaa faktaa

Legendaarinen säveltäjä Ennio Morricone tulee Suomeen 30. marraskuuta. Konserttia odotellessa kokosimme maestron uralta 20 kiinnostavaa faktaa.

1. Ennio Morricone syntyi Roomassa 10. marraskuuta 1928.

2. Morricone on säveltänyt musiikin yli 500 elokuvaan.

3. Ennion  isä Mario Morricone oli trumpetisti, ja myös Ennio opiskeli trumpetin soittoa.

4. Morricone teki ensimmäiset sävellyksensä kuusivuotiaana.

5. 1950-luvulla Morricone sävelsi klassista kamari- ja orkesterimusiikkia mutta soitti myös jazzbändissä ja sovitti viihdemusiikkia Italian RAI-yleisradioyhtiölle.

6. Morricone sävelsi ja sovitti elokuvamusiikkia jo 1950-luvulla, mutta sävellykset merkattiin aluksi tunnetumpien säveltäjien nimiin.

7. Morriconen ensimmäinen omalla nimellä ilmestynyt elokuvamusiikki oli vuonna 1961 ilmestyneessä elokuvassa Il federale, jota on Suomessa esitetty nimellä Pomo, se olen minä.

8. Ennen Sergio Leonen dollaritrilogiaa (1964–1966) Morricone oli tehnyt musiikkia muutamaan spagettiwesterniin.

9. Sergio Leone ja Ennio Morricone olivat luokkatovereita koulussa.


10. Ensimmäisessä Leonen ja Morriconen yhteistyössä Kourallinen dollareita (1964) Morricone käytti taiteilijanimeä Dan Savio.

11. Toinen dollaritrilogian elokuva oli nimeltään Vain muutaman dollarin tähden (1965). Morricone aloitti musiikin säveltämisen jo ennen tuotannon alkua, sillä Leone halusi kuvata kohtauksia siten, että musiikki oli jo valmiina.

12. Hyvien, pahojen ja rumien (1966) tunnusmusiikki oli valtava hitti, ja amerikkalaismuusikko Hugo Montenegro julkaisi siitä oman suositun versionsa. Elokuvan soundtrack-albumi pysytteli Yhdysvaltain albumilistoilla vuoden ajan.

YouTube video

13. Morricone teki Leonen elokuvien menestyksen jälkeen musiikkia monien muidenkin merkittävien italialaisohjaajien kanssa. Ohjaajiin kuuluivat muun muassa spagettiwesterneistä tunnetut Sergio Corbucci ja Sergio Sollima sekä Gillo Pontecorvo, Pier Paolo Pasolini ja Bernardo Bertolucci.

14. Kun Leonen dollaritrilogia julkaistiin Yhdysvalloissa vuonna 1967, myös siellä kiinnostuttiin Morriconesta. Ensimmäinen Hollywood-toimeksianto tosin tapahtui jo aiemmin. Morricone teki musiikkia John Hustonin ohjaamaan elokuvaan Raamattu – alussa loi Jumala… (1966), mutta musiikkia ei koskaan käytetty elokuvan tuottaja Dino De Laurentiisin ja Morriconen levy-yhtiön RCA:n välisen kiistan takia.

15. Vaikka Morricone alkoi tehdä musiikkia amerikkalaisiin tuotantoihin, hän vältteli matkustamista eikä halunnut muuttaa pois Roomasta. Hän ei edelleenkään puhu englantia.

16. Morriconen nsimmäisiin Hollywood-töihin kuului Don Siegelin western Two Mules for Sister Sara (1970), jonka suomenkielinen nimi Kourallinen dynamiittia tuo hämäävästi mieleen Leonen dollaritrilogian. Lisäksi Sergio Leonen western Maahan senkin hölmö (Duck, You Sucker, 1971) tunnetaan myös nimellä A Fistful of Dynamite, ja siinäkin on Morriconen musiikki – totta kai, onhan se Leonen elokuva.

17. Ensimmäinen Oscar-ehdokkuus tuli vuonna 1978 valmistuneesta Terrence Malickin elokuvasta Onnellisten aika. Silloin palkinnon voitti kuitenkin toinen italialainen, Giorgio Moroder, elokuvasta Keskiyön pikajuna.

18. Morriconen arvostetuimpiin töihin kuuluu Linnakkeen (The Mission) musiikki, joka valittiin Variety-lehden äänestyksessä kaikkien aikojen parhaaksi elokuvamusiikiksi. Arvovaltaiseen äänestysraatiin otti osaa 40 elokuvamusiikin säveltäjää.

YouTube video

19. Morriconen levyjä on myyty yli 70 miljoonaa kappaletta.

20. Morriconen ensimmäinen Oscar-palkinto parhaan elokuvamusiikin sarjassa tuli vuonna 2016, kun hänet palkittiin Quentin Tarantinon elokuvasta The Hateful Eight. Morricone oli palkinnon saadessaan 87-vuotias. Sitä ennen hän oli ollut viisi kertaa ehdolla ja saanut vuonna 2007 kunnia-Oscarin.
Ennio Morricone - Live Recording "H8ful Eight" Soundtrack - Day 2

Lähteet: IMDb, Variety, Allmusic