Tiesitkö tätä? Suomalaisen elokuvan huippusaavutus on katsottavissa Areenassa täydessä mitassaan

Kahdeksan surmanluotia on Yle Areenassa pysyvästi.

15.5.2024 10:20

Mikko Niskasen vuoden 1972 ohjaustyö Kahdeksan surmanluotia on yksi kaikkien aikojen arvostetuimmista kotimaisista elokuvista. Itse asiassa kyseessä on viisituntinen teos, joka tunnetaan neliosaisena tv-sarjana sekä teattereissa esitettynä reilut kaksi tuntia kestävänä versiona.

Kahdeksan surmanluotia perustuu Pihtiputaalla 1969 tapahtuneeseen joukkosurmaan, jossa pienviljelijä Tauno Pasanen ampui kotinsa edustalle neljä häntä pidättämään saapunutta poliisia.

Tapahtuma-aikaan Mikko Niskanen oli viettämässä toipumislomaa naapuripitäjässä Konginkankaan Liimattalassa viettänyt. Hän ehdotti Yleisradiolle aiheesta 80-minuuttista televisionäytelmää.

Projekti kuitenkin kasvoi kunnianhimoisemmaksi. Niskanen kuvasi Kahdeksan surmanluotia televisiokameroiden sijaan filmille. Budjetti ja aikataulu ylittyivät reilusti, ja ensimmäinen leikkausversio oli 12-tuntinen. Lopputulos teki kuitenkin Yleisradion johtoon niin suuren vaikutuksen, että Niskanen nimitettiin television pääohjaajaksi.

Niskanen hakee Kahdeksassa surmanluodissa vastausta kysymykseen, mitä oli tapahtunut ennen laukauksia? Mitkä syyt ja olosuhteet ajoivat perheenisän riistämään neljä ihmishenkeä?

Niskasen itsensä mitään säästelemättömällä syvyydellä tulkitseman Pasin köyhä perhe kituuttaa pienellä mökkipalstalla. Töitä ei ole, välit vaimoon kiristyvät ja terveys reistailee. Yhteiskunta ei auta ja häpeä, syvenevä alkoholismi ja turhautuminen ajavat Pasin henkisesti ahtaalle.

Yli viisituntinen teos kuvaa täydellisellä uskottavuudella neljän vuodenajan kaaren, jonka aikana kierteen psykologinen kehitys hakee paikkansa ja maalaa luuhun asti viiltävän tragedian.

Kahdeksan surmanluotia esitettiin ensimmäisen kerran neliosaisena televisiosarjana keväällä 1972. Saman vuoden syksyllä se nähtiin myös elokuvateattereissa 145-minuuttisena versiona.

Kahdeksan surmanluotia on pysyvästi katsottavissa Areenassa neliosaisena televisiosarjaversiona, jonka kuva on restauroitu vuonna 2022.

Maailmankuulu Bolognan elokuva-arkisto teki alkuperäisfilmeistä uuden restauroidun kopion osana Martin Scorsesen johtaman säätiön World Cinema Project -hanketta.

Pistä alta ensimmäinen osa pyörimään.

 

Lisää luettavaa