Tim Burton vertaa Cannesin festivaalia uneen

12.5.2010 15:53

– Cannes on kuin omituinen uni, jonka kannattaa antaa edetä omalla painollaan. Sitä ei pidä miettiä liikaa, eikä etenkään suunnitella liiaksi etukäteen, Tim Burton toteaa ennen työurakkansa alkua Cannesin elokuvajuhlien tuomariston puheenjohtajana.

Burton oli festivaalimedian tentattavana ennen katoamistaan vajaaksi kahdeksi viikoksi elokuvapalatsin uumeniin. Haastattelussa Burton kertoo muun muassa vaikutteistaan sekä suosikkielokuvistaan ja -ohjaajistaan, joista ykköseksi nousee italialainen Mario Bava. Myös Ray Harryhausenin stop motion -luomukset ovat fantasiamestarin sydäntä lähellä.

– Ensimmäinen elokuva, jonka ikinä näin oli Taistelu kultaisesta taljasta. Se ja muut Harryhausen-elokuvat saivat minut haluamaan alalle, ensin animaattoriksi ja sitten ohjaajaksi. Toinen suuri kokemus oli King Kong, jonka lopetuksen näkeminen sai minut ensi kertaa todella surulliseksi. Ja yhä edelleen, kun näen minkä tahansa hirviöelokuvan, tulen lopussa aina hyvin surulliseksi olennon puolesta.

Burtonin ohella juryyn kuuluvat tänä vuonna muun muassa näyttelijät Kate Beckinsale ja Benicio Del Toro, ohjaajat Emmanuel Carrère ja Shekhar Kapur, sekä säveltäjä Alexandre Desplat.

Tuomas Riskala

Lisää luettavaa