Toimintaelokuvassa on hämmästyttävä yhteys nykypäivään – Putin kuolee Sean Conneryn sukellusvenejännärissä

Spoilerivaroitus lienee tässä paikallaan, vaikka melko vanhasta elokuvasta onkin kyse.

24.3.2022 10:30

Elokuvista löytyy usein mielenkiintoisia viittauksia nyky-yhteiskuuntaan tai poliittiseen ilmapiiriin. Olivatpa ne tarkoituksellisia tai ei, niin ne tuovat mielenkiintoista lisää elokuviin.

Yksi ajankohtainen yhteys nykypäivään löytyy vuoden 1990 jännäristä Punaisen lokakuun metsästys, joka sijoittuu kylmän sodan aikaan.

Sean Connery esittää Tom Clancyn kirjaan perustuvassa elokuvassa neuvostoliittolaista sukellusveneen kapteenia, joka päättää suunnata aluksen kurssin väljemmille vesille ja loikata länteen.

Conneryn esittämän kommodori Ramiuksen tiellä on kuitenkin poliittinen upseeri nimeltä Putin, jonka tehtävänä on valvoa Neuvostoliiton etuja ja tarkkailla, onko aluksella neuvostovastaista toimintaa.

Putin on penkonut Ramiuksen kajuuttaa ja löytänyt arveluttavaa materiaalia, kuten Raamatun, jossa on alleviivattuja kohtia.

Venäjän nykyinen presidentti Vladimir Putin oli myös taustaltaan vakooja. Elokuvan roolihahmo, jota esittää Peter Firth, muistuttaa ulkonäöltäänkin hieman sukunimikaimaansa.

Ramius pistää kuitenkin Putinin päiviltä ja kertoo miehistölle tämän ”liukastuneen teehen”. Kukaan ei jää poliittista upseeria kaipaamaan.

John McTiernanin (Die Hard) ohjaama Punaisen lokakuun metsästys on tällä hetkellä katsottavissa Paramount Plus -palvelussa.

Ramiuksen ja Putinin yhteisestä kohtauksesta on ladattu otos YouTubeen. Katso klippi alta.

Lisää luettavaa