Toimintaveteraani sai kuvauksissa korkean paikan kammon: ”En ole pelännyt koskaan yhtä paljon”

Irlantilaisnäyttelijä Liam Neesonista tuli toimintatähti kypsällä iällä. Nyt käsikirjoituksia muokataan hänelle sopiviksi. Uudessa Non-Stop-trillerissä hän yrittää pelastaa lentomatkustajat tuhoon tuomitulta lennolta.

Teksti Kirpi Uimonen, New York

Neeson, 61, on saanut osansa ylimääräisistä turvatarkastuksista lentokentillä.

– Olin nuori, pitkätukkainen hippi 1970-luvun Pohjois-Irlannissa. Lentokentillä jäin aina erikoissyyniin, koska imagoni sopi ennalta määrättyyn asenteelliseen profiiliin. Asia vaivasi, mutta ei vahingoittanut minua, Neeson kertoo New Yorkissa.

Hän esittää uudessa, vauhdikkaassa psykologisessa trillerissä Non-Stop lentokoneen turvallisuudesta vastaavaa sheriffiä, joka lavastetaan lentokonekaappariksi lennolla New Yorkista Lontooseen.

Siviilissä Neeson ei pelkää turvallisuutensa puolesta lentokentillä tai -koneissa.

– Turvatarkastukseen asti lentokentät ovat kaoottisia. Yritän profiloida ihmisiä jonossa. Se on harmitonta ajanpuuhaa, kun odotan, että joudun samalla lailla kuin kaikki muut julkisen nöyryytyksen kohteeksi; ottamaan kengät ja vyön pois sekä avaamaan laukkuni ja pistämään tietokoneen ja toilettitavarat hihnalle. Ymmärrän kuitenkin, että se pitää tehdä yleisen turvallisuuden takia.

Turvatarkastuksen jälkeen hän rentoutuu.

– Nautin lentämisestä. Se on itse asiassa ihme, sillä minulla on korkeanpaikan kammo. Mutta pidän siitä, että minulla on lentokoneessa omaa aikaa, voin uppoutua ajatuksiini tai lukea kirjoja. Valitsen yleensä käytäväpaikan, sillä silloin voin käydä vessassa häiritsemättä muita.

Ajat ovat muuttuneet siitä, kun Neeson sai ensimmäisen palkkansa, 31 puntaa 50 penniä, belfastilaisesta Lyric-teatterista. Ensimmäisen kerran hän oli elokuvamaailman huipulla vuonna 1994, kun hän voitti parhaan miespääosan Oscarin elokuvasta Schindlerin lista. Ura jatkui tasaisena, kunnes Taken-toimintaelokuvan kaupallinen menestys yllätti vuonna 2008, ja teki hänestä actiontähden 56-vuotiaana. Hän kuvaa tänä vuonna elokuvasarjan kolmannen osan.

– Minua huvittaa vieläkin, hyvällä tavalla, että minusta tuli melkein kuusikymppisenä toimintatähti. Saan nykyään luettavaksi käsikirjoituksia, joissa pääosan esittäjää kuvaillaan kolmekymppiseksi. Kun huomautan asiasta agentilleni, hän sanoo, että älä välitä siitä. Ja muutaman kuukauden päästä saan uuden version käsikirjoituksesta, jossa hahmon ikä on vaihdettu lähemmäksi minun ikääni.

Toimintasankarin imagoon kuuluu kuntoilu.

– Vaihdan rutiinejani puolen vuoden välein. Tällä hetkellä teen kävelylenkkejä painojen kanssa. Aiemmin kävin usein salilla, mutta nykyään viihdyn luonnossa.

Edes akrofobia, korkean paikan kammo, ei ole ollut esteenä esittää urheita riskienottajia.

– Aloin pelätä korkeita paikkoja vuonna 1989 Sam Raimin ohjaaman Darkman-elokuvan kuvauksissa. Kuvasin Larry Draken kanssa kohtausta, jossa minun oli tarkoitus hypätä helikopteriin. Raimi väitti, että nousisin vain muutaman metrin ilmaan, mutta olin varmaan yli 60 metrissä. Satuin katsomaan alas ja ihmiset näyttivät muurahaisen kokoisilta. Jähmetyin paikoilleni. En ole pelännyt koskaan yhtä paljon. Onneksi olin turvavaijereissa.

Sen jälkeen Neeson on pyytänyt, että stunttimiehet tekevät yläilmoissa kuvatut kohtaukset.

– En ole taikauskoinen, mutta tunnen oloni alastomaksi, jos minulla ei ole ristiä kaulassa, jonka vaimoni antoi minulle 20 vuotta sitten, Liam Neesonin kertoo. Hänen vaimonsa, Natasha Richardson, kuoli vuonna 2009 hiihto-onnettomuudessa saatuun vakavaan aivovammaan.

Non-Stop tulee ensi-iltaan 21. maaliskuuta. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista 3/2014.