Toimituksen suosikit – Kun älylliset suojaukset eivät toimi

Elokuvat herättävät usein ajatuksia. Yksi tämän viikon ensi-iltoja katsellessa aivoja vaivannut kysymys oli: ”Saako tästä edes pitää?” Kyseessä oli tietysti venäläisohjaaja Ilya Naishullerin esikoisohjaus Hardcore. First Person Shooter -pelien tapaan päähenkilön näkökulmasta kuvattu toimintapläjäys noudatti myös juonessaan videopelien logiikkaa, jossa lähinnä räiskitään matkan varrella kerätyillä aseilla ja pompitaan erilaisissa rakennuskomplekseissa.

Hardcoren toiminta, seksistisyys ja väkivalta ovat niin ylilyötyjä, että niille hihittäminen tuntuu moraalisesti arveluttavalta. Silti on vaikea olla arvostamatta aivokuollutta viihdettä, joka onnistuu nappaamaan otteeseensa pelkällä konseptillaan ja teknisellä toteutuksellaan.

Onneksi ohjelmistoon saapui myös ”laadukkaampaa” katsottavaa: herkkä, ruoanteon kautta elämää ymmärtävä Kirsikkapuiden alla sekä edelleen ajankohtainen kuvaus epätasa-arvon herättämästä toiminnasta, viime vuosisadan alkuun sijoittuva Suffragette. Ne eivät sitten saaneetkaan yhtä hyviä tähtiä tämän viikon raadilta…

Toimituksen_suosikit_vk14(1)

Klikkaa taulukko suuremmaksi.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut