Toivo elää – Haastattelussa The Last of Us -sarjan tekijät ja näyttelijät

The Last of Us on ajankohtainen sarja koronaviruksen runteleman maailman jälkimainingeissa eläville viihteen ystäville. Suosittuun videopeliin perustuvan sarjan tekijät ja päänäyttelijät kertoivat Episodille taipaleestaan. Sarja alkoi HBO Maxilla 16. tammikuuta.

25.1.2023 09:00

Synkkähenkinen The Last Of Us vie katsojan post-apokalyptiseen maailmaan 20 vuotta sen jälkeen, kun viruspandemia on tuhonnut modernin yhteiskunnan. Vain pieni joukko selviytyjiä elää ankeissa oloissa eri puolilla Yhdysvaltoja armeijan valvomilla karanteenivyöhykkeillä ja niiden ulkopuolella.

Joel (Pedro Pascal) on kovaksikeitetty selviytyjä, joka palkataan salakuljettamaan 14-vuotias Ellie (Bella Ramsey) tyrannimaisesti hallitulta karanteenivyöhykkeeltä turvaan läpi Yhdysvaltojen. Matkalla Joelin on suojeltava Ellieta vaarallisilta vihollisilta ja zombeilta. Taipaleesta tulee pitkä ja kivikkoinen. Parivaljakon on opittava luottamaan ja turvautumaan toisiinsa taistellessaan eloonjäämisestä.

Sarjassa nähdään monia näyttelijöitä, jotka ovat tuttuja videopelin hahmoina. Merle Dandridge esittää kapinallisjoukon johtajaa Marlenea, jota hän ääninäytteli videopelissä ja sen jatko-osassa. Sen sijaan Ashley Johnson, Troy Baker ja Jeffrey Pierce esittävät eri hahmoja kuin peleissä.

Ajankohtaisia aiheita käsittelevän toimintaseikkailun ovat käsikirjoittaneet Craig Mazin ja Neil Druckmann, jotka toimivat myös vastaavina tuottajina. Druckmann tunnetaan myös videopelin käsikirjoittajana ja Mazin kymmenen Emmy-palkintoa rohmunneen Chernobyl-minisarjan luojana ja tuottajana. Kumpikin on myös ohjannut kaksi sarjan jaksoa.

Miksi valitsitte muiden jaksojen ohjaajiksi lähinnä kansainvälisiä indie-ohjaajia, kuten Ali Abbasin ja Jasmila Zbanicin, jotka ovat viime vuosina tehneet vain hyvin synkkiä elokuvia?

Craig Mazin: Juuri sen takia valitsimme heidät! Halusimme olla rohkeita ja antaa mahdollisuuden mielenkiintoisille ohjaajille. Nautin niin paljon työskentelemisestä Johan Renckin kanssa tehdessämme Chernobyl-sarjaa, että halusin palkata samantyylisiä, ihailemiani ohjaajia tähänkin projektiin.

Osa ohjaajista on television ja elokuvien veteraaneja, osa indiepuolen taitajia. Monet  työskentelivät ensimmäistä kertaa amerikkalaisessa televisiosarjassa, mikä oli fantastista. Jokainen toi sarjaan oman erikoisilmeensä.

Toivatko ohjaajat oman näkemyksensä esille keskustellessanne sarjan teemoista?

CM: Jasmila Žbanić (Quo vadis, Aida?), joka ohjaa Wyomingiin sijoittuvan kuudennen jakson Kin, toi hyvin selkeästi esille ajatuksiaan sarjan teemoista. Hän sanoi, että mitä enemmän ihmiskunnan päälle kasataan paineita, sitä pienemmiksi yksiköiksi ryhmät pirstaloituvat. Aluksi kunnon kansalaiset haluavat auttaa kaikkia mahdollisia, mutta paineiden kasautumisen myötä vain omia perheenjäseniään ja lopulta vain omaa lastaan. Hänen ajatuksensa heijastelivat hyvin läheisesti meidän näkemystämme tarinasta, jonka halusimme kertoa.

Mistä teille tuli viehtymys tehdä sarja post-apokalyptisestä maailmasta ja ihmiskunnan tuhosta?

CM: En ole koskaan ajatellut, että minun pitäisi tehdä sarja kaiken tuhoutumisesta tai maailmalopusta. En edes ole mikään zombi-fani. Olen tietysti nähnyt zombi-elokuvia, joista jotkut ovat hauskoja, jotkut vakavia. Minua kiehtoivat The Last of Us -sarjassa sen hahmot ja tarina, eikä sillä ollut mitään tekemistä lajityypin kanssa. Olen ainoastaan kiinnostunut siitä, miten ihmiset käyttäytyvät maailmanlopun uhatessa.

Neil Druckmann: Minä olen puolestani lajityypin innokas kannattaja. Pidän Night of the Living Dead -klassikosta, The Crazies -horrorista ja I Am Legend -draamasta. Ahmin minkä tahansa niistä mielelläni.

Joelin ja Ellien suhde on ratkaiseva sarjassa. Miten päädyitte valitsemaan pääroolien näyttelijät, Pedro Pascalin ja Bella Ramseyn?

ND: Kaikki tosiaan riippuu siitä. Meillä oli näyttelijävalintojen suhteen kovat paineet, sillä heidän suhteensa luo koko sarjan energian ja tunnelman. Craig puhui ensin Pedron kanssa, mutta olin mukana Zoom-tapaamisissa ja näin heti, että hänellä oli vahva side hahmoonsa. Pedro ymmärsi Joelin tunnetasolla, joten tiesin, että hän oli oikea näyttelijä rooliin.

Kovista ja väkivaltaista tyyppiä on helppo näytellä ja tehdä hahmosta kliseinen arkkityppi. Joelista tekee mielenkiintoisen se, että hänen sielunsa on vaurioitunut ja hän on hyvin haavoittuva sen takia. Pedro sai tuotua tämä kaiken esiin hahmon iän tuomien ongelmien ja kaiken muun lisäksi.

Ellien roolitus oli todella haastava, sillä näyttelijän piti voida esittää 14-vuotiasta tyttöä, joka on henkisesti ikäistään vanhempi, älykäs, hauska ja erikoinen, ja jonka on voitava nousta auktoriteetteja vastaan. Hänestä pitää huokua mahdollisuus väkivaltaan, jonka käyttämisen suhteen kynnys madaltuu sarjan edetessä.

Kun Craig näki Bellan lähettämän koe-esiintymisvideon, hän oli aivan täpinöissään. Hän halusi, että katson nauhan heti ja pidän siitä. Sen sijaan pelkäsin, että en pitäisi siitä. Olin silloin nähnyt jo tusinoittain koe-esiintymisiä, joiden joukossa oli hyvin vahvoja ehdokkaita.

Mutta Bellassa oli jotain hyvin luonnollista. En ollut nähnyt kenenkään muun näyttelevän kuin hän. Kyse ei ollut siitä, että hän olisi kopioinut jotain pelistä, hän vain sisäisti hahmon ytimen. Se tuli suoraan hänen sisältään.

Pedro ja Bella, teillä on yhteistä historiaa, sillä näyttelitte molemmat Game of Thrones -sarjassa, vaikka teillä ei ollut yhteisiä kohtauksia. Tunsitteko toisenne ennen The Last of Us -kuvauksia?

Bella Ramsey: Emme tunteneet toisiamme. Olin kuullut Pedrosta, mutta emme tavanneet kuin vasta kuvauksissa. Saavuin paikalle, kun hiukseni oli leikattu ja Pedro oli jo kuvannut joitakin kohtauksia. Ensimmäinen tapaaminen oli pikainen, mutta toisella kerralla jo kuvasimme yhdessä.

Pedro Pascal: Oli mukavaa tulla samasta maailmasta. Ei pelkästään Game of Thrones -sarjasta, mutta myös HBO:sta. Uskon, että ilman näitä kahta yhdistävää tekijää emme olisi tässä projektissa. Olen miettinyt, olivatko Craig ja Neil päättäneet strategisesti alusta asti, että meidän ei tarvinnut tuntea toisiamme etukäteen, sillä tutustuimme pikkuhiljaa kuvausten edetessä aivan kuten roolihahmomme tarinassa.

Mitä sellaista näit Joelin roolissa, mikä sai sinut haluamaan mukaan sarjaan?

PP: Pidän Craigia briljanttina. Pidin Chernobylista todella paljon. Joel on hahmona hyvin moniulotteinen. Hän näyttää ulospäin huonotuuliselta suojelijalta, joka ottaa vastahakoisesti vastuun Elliesta. Vastuun myötä hänen kova kuorensa pehmenee, joten hahmossa oli tämä mielenkiintoinen kahtiajako.

Bella, myös Ellie on monisäikeinen hahmo. Miten lähestyit hänen tulkitsemistaan?

BR: Rooli oli yhtä aikaa hyvin fyysinen ja tunnetasolla syvällinen. Pidin siitä yhdistelmästä. Keskityin Ellien ja Joelin suhteeseen ja miten se kehittyi, koska se ohjasi päätöksiämme näyttelemisen suhteen. Emme tosin inhonneet Pedron kanssa toisiamme alussa, niin kuin Ellie ja Joel, vaikka olimme ujoja ja hieman hermostuneita ensi alkuun.

Minkälaista oli kuvata aidossa ympäristössä ja kaupungeissa Kanadassa?

PP: En ole koskaan ollut mukana tämänkaltaisessa projektissa, jossa on näin mieletön lavastus, joka yhdistettiin aitojen kuvauspaikkojen hyödyntämiseen. Olimme oikeassa vuoristossa, oikeassa lumessa, preerioilla, virtaavien jokien armoilla ja massiivisissa lavasteissa. Monstereita ja viruksen kourissa riehuvia ihmisiä esittivät oikeat näyttelijät, joiden hirviömaskit olivat huikeita. Ja kun niihin vielä yhdistettiin visuaaliefektejä, pelkoa ei tarvitse teeskennellä!

Tajusin, että oleminen fyysisesti läsnä on hyvin samanlaista kuin fyysiseen maisemaan tukeutuminen. Luonnon lisäksi kuvasimme kaupunkien keskustassa monen korttelin alueella. Niihin lisättiin lavasteita sarjaa varten, ja ne osat kaupungista näyttivät oikean maailmanlopun kokeneelta.

BR: Ne olivat hurjan näköisiä. Muistan, kun olimme kahden “romahtaneen” pilvenpiirtäjän välissä. Kaikki näytti siltä, kuin olisimme olleet sotatantereella.

Haastattelut: Johanna Juntunen, Los Angeles
Kuvat: Kuvat HBO Max

Lisää luettavaa