Lara Croft palaa juurilleen uudessa Tomb Raider -elokuvassa

Vuonna 2015 ilmestynyt norjalainen katastrofielokuva The Wave oli ohjaaja Roar Uthaugin matkalippu Hollywoodiin. Hänen ensimmäisen amerikkalaiselokuvansa pääosassa on ruotsalaistähti Alicia Vikander. Tomb Raiderin kuvauksissa heillä oli yhteinen kieli, jolla he pystyivät kommunikoimaan niin, ettei kukaan muu ymmärtänyt. Kieltä tärkeämpää oli skandinaavinen samalla tavalla ajattelemisen yhteys.

Joku voisi olla hermostunut saadessaan syliinsä blockbuster-luokan elokuvan. Roar Uthaug oli lähinnä innoissaan.

– Kotona Norjassa Hollywood-spektaakkelit olivat parasta kaikesta. Kasvoin katsoen Indiana Jones -leffoja yhä uudelleen. Otin tämän kunnianosoituksena, norjalaisohjaaja hehkuttaa.

– Halusin The Wavesta oikean lajityyppielokuvan, jossa on sydän ja jonka henkilöt ovat aitoja ja samastuttavia. Halusin samaa autenttisuutta Lara Croftiin, että hän olisi oikea ihminen ja toisi sillä Tomb Raider -saagaan rosoisuutta.

Uthaug ei hakeutunut vanhojen suosikkiensa pariin uutta seikkailuelokuvaansa tehdessään, vaikka tunnustaa Indiana Jonesin olevan osa elokuvantekijänsä dna:ta. Uudelleenkäynnistysten saralla hänellä oli eri esikuvat.

– Minua inspiroi uudistunut James Bond Casino Royalessa. Tai se mitä Christopher Nolan teki Yön ritari -trilogiassaan. Tai Paul Greengrass, joka muokkasi Bourne-elokuvistaan moderneja toimintaleffoja.

Tomb Raider -peli oli Uthaugille tuttu nuoruusvuosilta.

– Pelasimme kavereiden kanssa kellarissa alkuperäistä peliä. Vähänpä sitä silloin kuvitteli, että 25 vuotta myöhemmin ohjaisin Lara Croft -elokuvaa.

Alicia Vikanderia hermostutti tarttua hahmoon, joka on ollut olemassa yli 20 vuotta, ja josta hänellä itselläänkin on lapsuusmuistoja.

– Olin kymmenvuotias, kun kävelin huoneeseen, jossa pelattiin ja näin pelin sankarina naisen. Muistan sen tunteen, kun tajusin, että tyttökin voi olla osa sellaista tarinaa. Myöhemmin merkitsi paljon, kun näin Angelina Jolien naispuolisena toimintasankarina. Halusin kunnioittaa kuuluisaa hahmoa, mutta näyttelijän on tehtävä hahmosta myös omansa. Yritin tehdä huolesta ja hermoilusta eteenpäin ajavan voiman, mutta ennen kaikkea halusin antaa yleisölle jotain uutta, jotain joka ei ole vain vanha peli teineille.

Itse Vikander ei vielä kymmenvuotiaana uskaltautunut pelaamaan, mutta otti teininä vahingon takaisin.

– Pääasiassa pelasin seikkailupelejä, joissa osoitetaan ja klikataan. Ne vievät paljona aikaa, jota minulla ei valitettavasti enää ole. Mutta valmistauduin rooliin pelaamalla Tomb Raiderin uudelleenkäynnistyksiä.

– En siis voi ottaa kunniaa pelistä, mutta käsikirjoittajien ja tuottajien kanssa halusin elokuvaan samanlaista hahmon evoluutiota. Uudelleenkäynnistyksen moderni ja realistinen Lara Croft oli lähtökohtani elokuvassakin. Halusin Lontooseen sijoittuvassa alkukohtauksessa luoda naapurintytön tuttuutta. Lara yrittää ansaita elantonsa pyörälähettinä eikä ole mikään suuri seikkailija eikä varsinkaan supersankari. Hän on oikea nainen. Käymällä läpi kiirastulen hänestä tulee Tomb Raider, jollaiseksi hänet on tarkoitettu, Uthaug pohtii.

Lara Croftin uuden tulemisen taustalla on pelin vuonna 2013 tapahtunut uudelleenkäynnistys, joka esittelee uuden ajan sankarittaren parikymppisenä. Seikkailijaa esittävä Vikander täyttää lokakuussa 30 vuotta.

– Nuorempana ajattelin, että kolmikymppisenä on aikuinen. Se jää nähtäväksi, mutta tällä hetkellä olen vain tyytyväinen yhdestä lisävuodesta elämässä, joka tuntuu vain paranevan ja paranevan.
Vikander on totuttu näkemään draamoissa ja aikakausielokuvissa, joissa hän on todistanut näyttelijänlahjansa. 166-senttinen näyttelijätär on jopa hauraan oloinen, kun häntä pitäisi ajatella miehiä päihittävänä toimintasankarittarena. Uthaug puistelee päätään.

– En minäkään osannut odottaa sitä omistautumista roolille ja paneutimista sen vaatimuksiin. Hän paiski töitä päästäkseen elokuvan vaatimaan fyysiseen kuntoon. Hän myös valmistautui stunttiryhmän ja taistelukoreografien kanssa, koska halusimme hänen tekevän itse niin paljon kuin mahdollista. Se sopi myös hänelle.

– Kunhan näette millaista hurjuutta Aliciasta löytyy, uskotte että hän voisi piestä ne miehet. Hän treenasi itsensä huippukuntoon ja kävi läpi vapaaottelutreenejä, mutta minusta Lara Croftissa on hienoa se, ettei siinä ole kyse vain fyysisestä voimasta. Hän käyttää aivojaa, ratkoo arvoituksia ja jallittaa pahiksia. Se on inspiroivaa. On ehdottomasti hienoa, että varsinkin tähän maailman aikaan nuorilla on hienoja, hyvän puolesta taistelevia naispuolisia roolimalleja kuin Lara Croft.

– Ruoska oli pieni silmänisku Angelina Jolien ajan Lara Croftille. Mutta meille oli oleellista, ettei Lara käyttänyt aseita. Hän on vasta Tomb Raider -uransa alussa, ja jousipyssyllä on iso merkitys pelissä. Samasta syystä hakku oli meille tärkeä, Uthaug jatkaa.

– Oli useampiakin hetkiä, jolloin ällistyin siitä mitä kroppani pystyi tekemään (naurua). Olen aina ollut kiinnostunut isoista toimintaelokuvista ja niiden stunteista. Minulle tämän alan paras puoli on, että minun työtäni on valmistautua joksikin hahmoksi ja muutaman kuukauden ajan hioa taitojani siinä mitä hän osaa, oli kyseessä sitten jokin instrumentti, työkalu, kieli tai fyysinen temppu kuten tässä tapauksessa. Lisäsin muskelimassaani painoharjoittelulla, mutta lisäksi harjoittelin kalliokiipeilyä, tapasin uskomattomia naisnyrkkeilijöitä vapaaotteluiden merkeissä, uin, pyöräilin. Kuukausien ajoin tunsin tuskan kropassani, mutta kun tuli hetki käyttää taitojani, nautin niiden voimaannuttavuudesta.

– Ehkä vain kuvittelen, mutta haluan ajatella, että hahmon kehonkielessä on balettitanssijan taustaani. Olen aina ollut siro, ja minusta oli ihastuttavaa, että Lara on feminiininen nuori nainen, jossa on myös fyysistä voimaa. Halusin siitä uskottavaa, joten hankin pari kiloa lihaksia. Henkilökohtainen valmentajani Magnus [Lygdback], joka myös on Ruotsista, kysyi tavoitteitani. Sanoin, että olisi hienoa pystyä vetämään leukaa edes kerran, mutta ymmärrän jos se on fysiikan lakien vastaista. Kun sitten pystyin tekemään niitä useampiakin, rakastin sitä, että tunsin itseni voimakkaaksi koko kropassani.

Teksti Kirpi Uimonen, Los Angeles

Lue pidempi versio haastattelusta uudesta Episodista 3/2018.

Aiheeseen liittyvät elokuvat