Transsukupuolisuutta käsittelevän elokuvan ikärajaa alennettiin

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on yleisöpalautteen perusteella 18.2.2016 uudelleenluokitellut draamaelokuvan Tanskalainen tyttö (The Danish Girl). Kuvaohjelmaluokittelija oli 27.10.2015 arvioinut kuvaohjelman ikärajaksi 16 sen sisältämän voimakkaan ahdistavuuden perusteella.

KAVIn uudelleenluokittelussa ikäraja laski ja on nyt 12, perusteina elokuvan sisältämä ahdistavuus, väkivalta ja seksi. KAVIn arvion mukaan draamaelokuvassa on ahdistavaa transsukupuolisuuteen liittyvää kaltoin kohtelua ja psyykkistä kärsimystä, yksittäinen yksityiskohtainen väkivaltakohtaus sekä peiteltyjä seksikohtauksia.

Elokuvan on ohjannut Tom Hooper ja sen pääosissa nähdään Eddie Redmayne ja Alicia Vikander. Elokuva sai Suomen teatteriensi-illan 5.2.2016.

KAVI on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto, jonka tehtäviä ovat elokuvien sekä radio- ja televisio-ohjelmien säilyttäminen ja niihin liittyvä tutkimus, audiovisuaalisen kulttuurin edistäminen, kuvaohjelmien tarjoamisen valvonta ja mediakasvatuksen edistäminen. KAVI tiedottaa ikärajoista osoitteessa ikärajat.fi.

Elokuvan alkuperäistä ikärajaa pidettiin korkeana myös Episodin ensi-ilta-arviossa. Luokittelukriteereissä mainittiin perustelu ”ihannoivasti esitettyä itseä vahingoittavaa käyttäytymistä”, mutta toivottavasti luokittelijan tarkoitus ei ole ollut rinnastaa sukupuolenkorjausleikkaukseen haluamista moiseen, Jouni Vikman kirjoitti arviossa.

(Episodi/JH)

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut