Tv-vinkki: Upea klassinen jännäri – ”Hermoja raastavaa jännitystä ja henkeäsalpaavia toimintajaksoja”

Sunnuntaina keskipäivällä nähdään Kino Klassikko -sarjassa kiinnostava tapaus: vuonna 1953 valmistunut Pelon palkka.

29.4.2017 07:57

Ranskalainen Henri-Georges Clouzot oli yksi modernin toimintatrillerin tyylillisistä kehittäjistä. Vaikka ohjaaja loikin maineensa enemmän psykologisen draaman (Kolmas aste), jännityksen (Le Corbeau) ja kauhun (Pirulliset) taitajana, nostaa Pelon palkka Clouzot’n myös kaikkien aikojen toiminta- ja seikkailuohjaajien listalle. Kyseessä kun on eräs genrensä kerrontaan ja kuvastoon eniten vaikuttaneista filmeistä.

Köyhään eteläamerikkalaiseen valtioon sijoittuvassa tarinassa iso öljy-yhtiö palkkaa neljä miestä lähes varmaan itsemurhatehtävään. Kuljettajien halutaan ajavan kaksi nitroglyseriinillä lastattua kuorma-autoa kaukana sijaitsevalle öljykentälle. Maasto, jonka läpi matka kulkee, on yhtä vaarallinen ja epävakaa kuin kuljetettava lasti itse.

Clouzot luo hermojaraastavaa jännitystä kuvatessaan mielipuolista matkaa läpi pomppuisen vuoriston ja salakavalia esteitä tulvivan viidakon. Elokuva muuttuu pikku hiljaa luonnon ja miehen väliseksi, eksistentialistiseksi eloonjäämiskamppailuksi, jonka brutaali realismi sävyttää henkeäsalpaavia toimintajaksoja. Myös päähenkilöiden kokema psykologinen paine välittyy ilman jarrutusta.

Ainoana elokuvana historiassa sekä Berliinin Kultaisen karhun että Cannesin Grand Prix’n voittanut teos filmattiin uudestaan Ranskan uutta aaltoa vahvasti ihailleen William Friedkinin toimesta vuonna 1977.

Pelon palkka esitetään YLE Teema & Fem -kanavalla sunnuntaina 30.04.2017 klo 12.00.

Lisää luettavaa