”Tyyppi on varmasti humalassa”: Katso kuinka Jörn Donner pokkasi Oscar-patsaan

Jörn Donner otti vastaan Oscar-palkinnon vuonna 1983.

Suomalaisten Oscar-menestyjien lista on lyhyt. Aki Kaurismäen elokuva Mies vailla menneisyyttä oli ehdolla parhaan vieraskielisen elokuvan sarjassa vuonna 2002, mutta ei voittanut. Selma Vilhusen ohjaama Pitääkö mun kaikki hoitaa oli vuonna 2014 ehdolla lyhytfiktion sarjassa, eikä silläkään kertaa voittoa tullut, mutta samana vuonna suomalainen Janne Kontkanen palkittiin niin sanotulla teknisellä Oscarilla ansioistaan animaatioelokuvien parissa.

Ja onhan meillä myös Jörn Donner, joka kävi pokkaamassa Oscarin jo vuonna 1983. Palkinto meni itse asiassa Ruotsiin elokuvalle Fanny ja Alexander, joka voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin. Donner toimi elokuvan tuottajana ja piti puheen, koska ohjaaja Ingmar Bergman ei saapunut paikalle. Mukana lavalla oli myös Bergmanin vaimo Ingrid von Rosen.

Parhaan elokuvan Oscar-palkinto myönnetään tuottajalle, mutta vieraskielisen elokuvan palkinnon saajaksi ei nimetä ketään henkilöä, vaan palkinnon ottaa vastaan ohjaaja ja se myönnetään tuotantomaalle eli tässä tapauksessa Ruotsin kansalle. Elokuva on kuitenkin suomalaisen Jörn Donnerin tuottama, joten palkinnosta ainakin osa kuuluu hänelle.

”This guy must be drunk”, kirjoittaa eräs YouTube-kommentoija Donnerin puhetta. Donner onkin myöntänyt, että hän oli tilanteessa ”nostattanut henkeä viskillä” mutta ei kuitenkaan ollut humalassa. Oli viskiä sitten nautittu tai ei, niin aika skarpisti puhe ainakin tuntuu sujuvan. Katso video alta.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät jutut