Uhrilampaat täyttää vuosia – 10 faktaa hienosta jännityselokuvasta

Uhrilampaat sai ensi-iltansa ystävänpäivänä vuonna 1991 – eli tasan 25 vuotta sitten. Tämän kunniaksi alla on 10 faktaa legendaarisesta jännityselokuvasta.

1. Uhrilampaat perustuu Thomas Harrisin kirjoittamaan samannimiseen kirjaan, joka ilmestyi vuonna 1988. Harrisille tarjottiin mahdollisuutta olla mukana elokuvan tuotannossa, mutta hän kieltäytyi.

2. Gene Hackman halusi ohjata elokuvan Uhrilampaista, jossa hän olisi esittänyt Hannibal Lecteriä. Hackman osti kirjan oikeudet, mutta lopulta hän päätti olla tekemättä elokuvaa. Syynä oli Hackmanin tytär, joka suostutteli isänsä jättämään projektin. Tyttären mielestä tarina oli liian väkivaltainen.

3. Clarice Starlingin rooliin oli ehdolla 300 näyttelijätärtä.

4. Uhrilampaiden ohjaaja Jonathan Demmen ensimmäinen valinta Clarice Starlingin rooliin oli Michelle Pfeiffer, joka kieltäytyi roolista, koska hänen mielestään tarina oli liian raju ja väkivaltainen.

5. Hannibal Lecterin roolin harkittiin mm. seuraavia näyttelijöitä: Robert De Niro, Jack Nicholson, John Hurt, Dustin Hoffman, Christopher Lloyd, Patrick Stewart, Louis Gossett Jr. ja Robert Duvall.

6. Demmen ensimmäinen valinta Lecterin rooliin oli Sean Connery, joka kuitenkin kieltäytyi osasta.

7. Jonathan Demme valitsi Anthony Hopkinsin Hannibal Lecterin rooliin, koska hän piti Hopkinsin roolisuorituksesta elokuvassa Elefanttimies.

8. Jodie Fosterilla ja Anthony Hopkinsilla on vain neljä yhteistä kohtausta koko elokuvassa.

9. Lecter pukeutuu elokuvassa valkoisiin, koska Hopkinsin mielestä valkoinen tuo heti mieleen tohtorit ja hammaslääkärit, jotka pelottavat ihmisiä.

10. Jonathan Demmen mukaan monia hienoja näyttelijöitä koe-esiintyi Jame Gumbin eli Buffalo Billin rooliin, mutta kukaan heistä ei ollut tarpeeksi pelottava. Roolin sai Ted Levine, jonka koe-esiintyminen oli todella karmiva.

Lähteet: Pajiba, Feel Guide, IMDb

Aiheeseen liittyvät jutut