Uuden Avengers-elokuvan tähdet pitivät omaa show’taan kuvauksissa – erikoisraportti paikan päältä

Avengers: Infinity War kokoaa suurimman osan Marvelin supersankareista taistelemaan Thanosia vastaan, jonka tavoite on tuhota puolet universumista. Marvelin elokuvauniversumin vartijat ovat vinkanneet, että kyseessä on nykyisen sankarikaartin lopun alku, eivätkä kaikki tutut huippunäyttelijät vielä tiedä hahmojensa lopullista kohtaloa.

Episodi tapasi Kostajat-ryhmän kuvauspaikalla studiolla Atlantassa. Kovin paljon näyttelijät eivät tietenkään saaneet elokuvan tapahtumista paljastaa, mutta se ei estänyt heitä pistämästä pystyyn omaa show’ta paikalla oleville toimittajille.

Hämähäkkimies trikoissa. Spider-Man Tom Holland kävelee isoon tyhjään studiohalliin, ja istuu haastateltavaksi samalla, kun syö banaania.

– Mitä minä voin kertoa, Holland tuskailee.

Hetken kuluttua sisään astuu Iron Manina jälleen näyttäytyvä Robert Downey Jr. vihreissä maastohousuissa ja oranssissa t-paidassa. Koska uuden supersankarielokuvan Avengers: Infinity War juoni on salaistakin salaisempi, menee haastattelu lähinnä leikinlaskuksi.

– Keksi jotain, niin me kaikki teemme, Rautamies Downey Jr. vitsailee.

– Kun olemme yhdessä, mitä tahansa voi tapahtua. Tykkäämme improvisoida ja kokeilla uusia asioita. Se on hauskaa, Holland sanoo ja virnistää.

Atlantan Pinewood-studiolla on menossa supersankarielokuvan 93. kuvauspäivä. Itse asiassa siellä kuvataan jo Infinity Warin jatko-osaakin, mutta tänään on tarkoitus palata kaksiosaisen tarinan ensimmäisen osaan.

– Se johtuu siitä, että meillä on koossa se kokoonpano, jonka tarvitsemme kyseiseen kohtaukseen, elokuvien ohjaajakaksikko Anthony ja Joe Russo kertovat.

Veljekset Anthony ja Joe Russo esittelevät kuvauspaikkaa toimittajaryhmällemme. He ovat työskennelleet spektaakkelissaan yli 30 supersankariksi eläytyvän näyttelijän kanssa. Aikatauluissa on ollut sumplimista ja uni on jäänyt vähiin. Silti tunnelma on korkealla.

Russot esittelevät Chris Prattin esittämän Guardians of the Galaxy -ryhmän Star-Lordin avaruusaluksen ennen kuin ohjaavat meidät sisään hämärään halliin, jossa on tämän tarinan päähahmo Thanosin (Josh Brolin) massiivinen avaruusalus. Sen komentosillalla on paljon metalliromua, sillä alus on joutunut iskun kohteeksi. Hämähäkkimies ja Rautamies puhuvat intensiivisesti lojaalisuudesta samalla, kun Hämis hyppää lattialle. Kohtaus kuvataan muutamaan kertaan. Tauolla Holland kävelee komentosillan toiselle puolelle, ja tulee juttelemaan. Hän kertoo, että on lentänyt edellisenä päivänä Montrealista Atlantaan. Hän on ollut siellä kuvaamassa Doug Limanin ohjaamaa Chaos Walking -scifiä.

– Käytän nyt peruukkia, koska toisessa elokuvassani minulla on erilainen hiustyyli, hän paljastaa.

Downey Jr. kävelee hänen takanaan kuin malli catwalkilla ja näyttää kieltä. Lopulta hän pysähtyy Hollandin selän taakse ja poseeraa kuin muotikuvauksissa.

– Haluan olla vain täällä taka-alalla, hän vitsailee sukupolvenvaihdoksen tuomista paineista ja jatkaa jutusteluaan Hollandille:

– Viisivuotiaani, joka ihailee sinua, on tänään setillä, joten sinun on parempi käyttäytyä hyvin.

Käsikirjoittajat Christopher Markus ja Stephen McFeely kertovat, että aamu on alkanut kyseisen kohtauksen vuorosanojen uudelleen kirjoittamisella.

– Emme tietenkään muuta isoja rakenteellisia asioita mutta annamme näyttelijöiden vaikuttaa hahmojensa repliikkeihin. Kuka muu tietää paremmin kuin Robert mitä Tony Stark sanoo, selittää Markus, joka on aiemmin kirjoittanut McFeelyn kanssa kolme Captain America -elokuvaa sekä Thor: The Dark Worldin.

– Niin, miksipä en muuttaisi repliikkejä, kun siihen kerta on mahdollisuus, Downey Jr. letkauttaa.

Ja niin tapahtuu seuraavassakin kohtauksessa. Siinä pilaileva kaksikko, Spider-Man ja Iron Man, on yhdessä Doctor Strangen (Benedict Cumberbatch) kanssa avaruusaluksella. Alus on saanut kuvauksissa lempinimen Q. Stark on vihainen siitä, että Parker on vielä kuvioissa. Nuorta miestä oli käsketty häipyä, ennen kuin Q tekee loikan hypernopeuteen. Kolmikko kommunikoi seuraavasti:

Strange: Parker, missä olet?
Parker: Kaiken tämän romun alla.
Stark: Tarvitsetko lääkärin? Tunnen yhden, mutta hän on huono.

Kuvaustauolla Holland haastaa ohjaajat ja kirjoittajat.

– En usko, että Hämähäkkimies olisi jäänyt romukasan alle.

Downey hyräilee. Sitten miehet miettivät, että missä he oikein olisivat räjähdyksen jälkeen. Seuraavan oton Cumberbatch aloittaa:

Strange: Peter, Stark, missä olette?
Stark: Peter, tarvitsetko lääkärin? Tunnen yhden, mutta hän on huono.
Parker: Jos rinnastani löytyy avaruusolio, saatte tuntea sen nahoissanne, Parker vastaa.
Strange: Joku on tulossa.

Sitten kuuluu räjähdys. Strange kääntää päänsä takaviistoon ja peittää toisella kädellä silmänsä. Sitten kaikki ratkeavat nauruun. Onhan näky kummallinen: Hämähäkkimies hyppii paikasta toiseen vihreissä trikoissa, joissa on cgi-tekniikalle tarvittavia tunnistepisteitä, Starkilla on päällään vain yläosa Rautamiehen haarniskasta. Ainoastaan Doctor Strangella on velhon asusteensa päällään, mutta hänenkin katseensa harhailee massiivisella vihreällä kankaalla. Sen tilalle rakennetaan tietokonegrafiikalla jotain, mutta kukaan ei tunnu tietävän mitä. Ja niiden, jotka tietävät, huulet on sinetöity.

– Uudessa elokuvassa selviää, saako Peter Parker uuden Hämähäkkimies-puvun käyttöönsä, Tom Holland kiusoittelee.

Mutta mitä kuvauksissa oikein tapahtuu? Jokaisella tuntuu olevan siitä eri käsitys.

– Olemme varjelleet käsikirjoitusta, eikä monikaan ole lukenut sitä alusta loppuun, Joe Russo selittää sekaannuksia.

– Käymme läpi kunkin hahmon juonen, ja tiedämme mitä missäkin kohtauksessa tapahtuu. Elokuva on sidoksissa kaikkiin aiempiin kymmenen vuoden aikana ilmestyneisiin Marvelin elokuviin.

Joten osa juonesta on myös näyttelijöiden tiedossa, mutta ei koko kaari, Robert Downey Jr. kertoo.

Ohjaajat lopulta valottavat, että osa Kostajista ja Guardians of the Galaxy -ryhmä tapaavat nyt ensimmäistä kertaa. Kestää hetken, että he ymmärtävät taistelevansa yhteistä vihollista, tyranni Thanosia vastaan.

Galaksin vartijoilla on etäinen yhteys Thanosiin, koska kaksi tämän tytärpuolta, Gamora (Zoe Saldana) ja Nebula (Karen Gillan), on heidän riveissä. Robert Downey Jr, Tom Holland ja Benedict Cumberbatch ovat sitä mieltä, että Josh Brolinin näyttelemä Thanos on sankareiden pelottavin vihollinen tähän mennessä.

– Ensimmäinen elokuva pyörii Thanosin ympärillä. Hän on värikäs narsisti ja psykopaatti, joka uskoo saavansa universumin tasapainoon, jos tuhoaa puolet siitä. Vaikka violetti paholainen tekee kauheita asioita, voi häntä kohtaan tuntea välillä myös myötätuntoa. Hän itse uskoo, että hän on hyvällä asialla, Anthony Russo valottaa.

Thanosin missio on kerätä kuusi ikuisuuskiveä – tila-, mieli-, todellisuus-, voima-, aika- ja sielukivi – yhteen, minkä jälkeen hänellä olisi valta hallita aikaa, avaruutta ja todellisuutta. Lähestulkoon kaikki Marvel supersankarit taistelevat häntä vastaan pelastaakseen universumin.

– Välillä on vaikea uskoa todeksi, että elokuvassamme on Oscar-voittaja toisensa jälkeen. On ollut haastavaa kirjoittaa jokaiselle hahmolle järkevä juoni, etteivät ne olisi vain cameoita tai vilahduksia valkokankaalla, Christopher Markus sanoo.

Markus ja McFeely ovat kirjoittaneet seitsemän versiosta käsikirjoituksesta. He pitävät tarinan mielenkiintoisena sekoittamalla eri sarjakuvien hahmoja toistensa pareiksi. Tilanteen tekee mielenkiintoiseksi myös se, että Kostajien tunteet ovat vielä pinnassa Captain America: Civil War -elokuvan erimielisyyksien jälkeen.

– Yhdistelemme eri sarjakuvia, elokuvia ja mielikuvitustamme. Sarjakuvat ovat paljon hullumpia ja psykedeelisempiä kuin Marvelin elokuvat. Vaikka ne ovat massiivisia ja tapahtumat sijoittuvat osaksi avaruuteen, on niissä realismia ja inhimillisyyttä, McFeely miettii.

– Haluamme, että tarinoissa on jatkumo, joten käymme myös läpi, mitä hahmot ovat tehneet aikaisemmissa elokuvissa. Kirjoittajahuone on täynnä muistikortteja, Markus jatkaa.

He ovat pistäneet kaikki panokset peliin.

– Tarina toimii vain, jos hahmoilla on tarpeeksi mehukkaita tarinoita ja heillä kaikilla pitää olla loppuen lopuksi sama päämäärä.

Elokuvan kolmea Chrisiä – Chris Hemsworth eli Thor, Chris Pratt eli Star-Lord ja Chris Evans eli Kapteeni Amerikka – he kutsuvat sukunimillä.

– Thor ja Peter Quill eli Star-Lord ovat olleet yllättävän hauskoja yhdessä. Thor saa Quillin epävarmaksi pelkällä olemuksellaan. Se tekee Quillistä hyvin inhimillisen, käsikirjoittajat kertovat naureskellen.

Iron Man, Marvelin elokuvauniversumin eli Marvel Cinematic Universen, ensimmäinen elokuva, ilmestyi kymmenen vuotta sitten. Robert Downey Jr. oli sen päätähti. Nyt yksi sykli on lopussa ja toiset alussa.

– Puku on mukavampi kuin alussa. Olen tietenkin surullinen, jos tarina on osaltani loppumassa, Downey Jr. sanoo.

Hän on luonut olemuksellaan hyvän ja leikkimielisen ilmapiirin näyttelijöille, jotka ovat seuranneet hänen jalanjälkiään Marvelin maailmaan. Nytkin hän on kuin kapellimestari, joka ohjaa haastattelua. Cumberbatch liittyy seuraan ja istuu Downey Jr:n toiselle puolelle.

– Minusta on hauska nähdä, kuinka Doctor Strange ja Tony Stark ottavat yhteen mutta tekevät silti yhteistyötä päihittääkseen yhteisen vihollisen, Cumberbatch kertoo.

Hän on pukeutunut Strangen sinipunaiseen pukuun. Mustissa hiuksissa on muutama harmaa raita ja kasvoilla verta.

– Minulla ei ole maskia, joten en voi turvautua samalla tavalla sijaisnäyttelijöiden käyttöön kuin he, joilla on haarniskat, Benedict letkauttaa.

– Benedict välittää vielä niin paljon. Hän kysyi, että pitäisikö meidän tehdä tämä oikein. Sanoin, että ehkä meidän sitten pitäisi, mutta mitä se oikein tarkoittaa, Downey Jr. sanailee.

– Strange yrittää käyttäytyä aikuismaisemmin kuin Hämähäkkimies ja Iron Man, mutta aina se ei onnistu. Olen kyseenalaistanut hahmojemme rehellisyyden ja perinnön. Palvelemme kaikki isompaa kokonaisuutta ja se pistää hahmomme jollain tavalla alttiiksi vaaralle, Cumberbatch miettii.

– Strange on hassu, mutta hän on suvaitsevaisempi kuin ajattelin, Downey Jr. höpöttää.

Galaksin vartijoiden Drax Tuhoaja (Dave Bautista) ja Mantis (Pom Klementieff) liittyvät joukkoon. Hetken isossa tyhjässä studiohallissa, jossa haastattelu tehdään, on epätodellinen tunnelma.

Sitten alkaa fanitus.

– On vaikea kuvailla fiilistä kuvauksissa. Minun oli aluksi melkein mahdotonta ymmärtää, että olen samassa kohtauksessa muiden supersankareiden kanssa, Cumberbatch hehkuttaa.

Hän kuitenkin myöntää, että siihen tottuu nopeasti.

– Minusta on hullunkurista seurata, kun miehiset egot ovat törmäyskurssilla, Klementieff sanoo.

Downey Jr:n kolmevuotias tytär halusi koskettaa Mantisin tuntosarvia.

– Olen joutunut tänään ottamaan fanikuvia ensimmäistä kertaa vuosiin, koska lapseni halusivat niitä. He tykkäävät ennen kaikkea Galaksin vartijoista, mies sanoo ja pudistelee hyväntuulisesti päätään.

– Vartijat tuovat tarinaan lisää huumoria, Bautista myötäilee.

– Niin, nyt Quill on porukan vitsiniekka ja ehkä myös Thor. Minä väistyn koko ajan enemmän taka-alalle. Mutta tämä porukka on yhtä vaikeasti hallittavissa kuin Yhdistyneet Kansakunnat, Downey Jr. toteaa.

– Elokuvalla on kuitenkin hyvä sanoma: olemme yhdessä voimakkaampia, Cumberbatch pohtii.

– Supersankarit ottavat aina välillä yhteen, kunnes muistavat, että heillä on yhteinen vihollinen. Sen jälkeen he ovat hetken ruodussa, Robert Downey Jr. valottaa.

– On kuin olisin voittanut arpajaisten pääpalkinnon, kun saan olla yhdessä Kostajien kanssa, Tom Holland hehkuttaa.

– Uskon, että elokuvien suosio perustuu siihen, että hahmoihimme voi samastua. Vaikka elokuvat ovat massiivisia, on niissä myös intiimejä kohtauksia, Hämähäkkimies ynnää.

Kirpi Uimonen, Atlanta

Aiheeseen liittyvät elokuvat