Uuden HBO-sarjan tähti Anthony Hopkins: ”Osaan pelotella ihmisiä”

Historiaa ja tulevaisuutta yhdistävä Westworld on tummasävyinen draamasarja tekoälyn kehittymisestä kohti inhimillistä tietoisuutta. Se on samalla tutkielma ihmisluonnon raadollisuudesta, jonka viitekehyksenä toimii villi länsi.

Erikoisessa villin lännen teemapuistossa vierailevat pääsevät toteuttamaan kaikkia mieltymyksiään vailla pelkoa seurauksista. Teemapuisto ja sen androidityötekijät ovat ihmisten käytettävissä niin väkivallan purkamiseen kuin seksuaalisten tarpeiden ja perversioiden tyydyttämiseksi. Työpäivän päätteeksi robottien muisti pyyhitään, ja ne unohtavat kaikki heille tapahtuneet kauheudet. Mutta kuka ohjaa tätä makaaberia näytelmää ja miksi, ja mitä tapahtuu, jos androidit alkavat tiedostaa ja tuntea koemansa väärydet?

Salaperäisyyden verhoama ja syvällisiä kysymyksiä esittävä 10-osainen HBO-sarja pohjautuu Michael Crichtonin käsikirjoittamaan ja ohjaamaan samannimiseen elokuvaan vuodelta 1973. Tunnin jaksoissa esitettävän sarjan on kirjoittanut ja ohjannut vastaava tuottaja Jonathan Nolan (Interstellar). Sarjan on tuottanut J.J. Abramsin Rad Robot Productions.

Mittavaan näyttelijäkaartiin kuuluvat muu muassa Evan Rachel Wood, James Marsden, Thandie Newton, Ed Harris ja Anthony Hopkins, joka esittää robottiarsenaalin kanssa työskentelevää tohtori Robert Fordia.

Westworld-elokuva ei ollut ennestään tuttu Hopkinsille (Uhrilampaat,), mutta näytteleminen sarjassa kiinnosti Oscar-voittajaa.

– En ole näytellyt tv-sarjassa pitkään aikaan ja pidän aihetta mielenkiintoisena. Ja kyllähän työnteko aina joutenolon päihittää. Vaimoni yrittää aina saada minua ottamaan rauhallisemmin, mutta kuolisin, jos en tekisi mitään. Onneksi hän on luovuttanut, Hopkins naurahtaa Beverly Hillsissa.

Tähti oli hyvin yllättynyt sarjan mutkikkaista käänteistä.

– Saimme joka viikko uuden käsikirjoituksen, joka oli aina täynnä yllätyksiä. En koskaan tiennyt, mitä tarinassa tulisi tapahtumaan tai mihin suuntaan hahmot kehittyisivät. Voin vain sanoa sen, että yksi hahmoista on jotain aivan muuta kuin miltä hän vaikuttaa, kuiskaa Hopkins.

Hopkins on luovinut vaivatta kahden mantereen väliä vuodesta 1973 lähtien, jonka jälkeen hän alkoi saamaan rooleja amerikkalaisissa televisiotuotannoissa (QB VII –

Natsilääkäri, Bunkkeri) ja elokuvissa. Sitä ennen suuri osa ajasta kului teatterin näyttämöllä.

– Kaikki meni hyvin, kunnes tajusin, että en ollut kovin hyvä joukkuepelaaja. Sitten agenttini lähetti minulle käsikirjoituksen, jonka nimi oli Silence of the Lambs. Luulin ensin, että kyse oli lastenelokuvasta. Kun olin päässyt sivulle 15, halusin olla elokuvassa. En tiedä miten, mutta tiesin, miten näytellä tohtori Hannibalia. Osaan pelotella ihmisiä. Se johtuu kenties siitä, että näyttelen yleensä odotuksista poikkeavalla tavalla.

Kiinnostaisiko näyttelijää sitten vierailla Westworldin kaltaisessa teemapuistossa, jos sellainen mahdollisuus tarjoutuisi?

– Olen käynyt Disneyworldissa. Se riittää, Hopkins naurahtaa.

Teksti: Johanna Juntunen
Kuva: HBO Nordic

Westworld HBO Nordicilla 3. lokakuuta alkaen.

Aiheeseen liittyvät jutut