Uudet Oscar-veikkaukset: Onko Interstellar tämän vuoden Gravity?

Oscar-gaalaan on aikaa kolme ja puoli kuukautta. Muutama palkintopeliin hartaasti odotettu elokuva on nyt nähty maailmalla, joten on aika päivittää ennusteet.

Brad Pitt -sotaelokuva Fury ja Paul Thomas Andersonin ohjaama draamakomedia Inherent Vice ovat saaneet varautuneen vastaanoton ja ne jäänevät ilman ehdokkuuksia pääkategorioissa. Myöskään Tim Burtonin Big Eyesista ei taida sittenkään olla Oscar-jyräksi: ensireaktiot ovat olleet kielteisiä.

Christopher Nolanin Interstellarilla oli kultapystin kiilto silmissään jo ennen kuin viime Oscarit jaettiin. Se on nyt saanut maailmanensi-iltansa.

Yleinen konsensus on, että Interstellarista ei tule samanlaista ilmiötä kuin Gravity oli vuosi sitten – tieteiselokuvaa, joka tekisi läpimurron muissakin kuin teknisissä kategorioissa ja kilpailisi vakavissaan parhaan elokuvan pystistä.

Tässä vaiheessa epävarmuustekijöitä ovat varsinkin Selma, American Sniper ja Murtumaton.

Ava DuVernayn ohjaama, Martin Luther King Jr:sta kertova epookki Selma näyttää paperilla pomminvarmalta Oscar-menestyjältä, sillä sen päähenkilö on tosielämän kansallissankari ja puitteet ovat ilmeisen uljaat.

Sama koskee Angelina Jolien ohjaamaa Murtumatonta. Jos Jolie kertoo olympiasankari-sotavanki Louis Zamperinin tarinan hyvin, hankkeella on avaimet paitsi parhaaksi elokuvaksi, myös vahvaksi haastajaksi muissa pääkategorioissa.

American Sniperin ohjaaja Clint Eastwood on Oscareissa perinteisesti arvaamaton. Osa hänen elokuvistaan on jäänyt toteutumattomiksi lupauksiksi, mutta toisinaan häneltä taittuvat Million Dollar Babyn (2004) kaltaiset rynnäköt takavasemmalta kirkkaimpaan kärkeen.

Kulman takana vähintään näyttelijäehdokkuuksia kärkkyvät myös A Most Violent Year (pääosissa Jessica Chastain ja Oscar Isaac) sekä Disney-musikaali Into the Woods, jonka näyttelijöistä mahdollisia ehdokkaita ovat ainakin Meryl Streep, Emily Blunt, Johnny Depp ja Anna Kendrick.

Mitkä tahansa tai kaikki näistä voivat osoittautua yhtä hyvin elokuvavuoden kristallikruunuiksi kuin kolossaalisiksi pettymyksiksi. Oscarit jakavaa Yhdysvaltain elokuva-akatemiaa voi syystä suomia konservatiiviseksi ja ennakkoluuloiseksi, mutta kaikesta huolimatta se erottaa hyvän elokuvan huonosta.

Paras elokuva

Voittaja: Murtumaton

unbroken

Muut ehdokkaat:

Boyhood
Birdman
The Imitation Game
Interstellar
Kaiken teoria
Gone Girl
Foxcatcher
Selma

Parhaan elokuvan kisa on herkullisesti auki. Tässä vaiheessa voittajan ennustaminen on kuin heittäisi side silmillä tikkaa.

Varmaa on vain, että Boyhood on vuoden tärkein elokuva: se tuulettaa elokuvanteon lainalaisuuksia ja ottaa riskejä.

Tällä hetkellä Boyhood porskuttaakin ennakkosuosikkina, mutta sen asema on hatara useasta syystä.

Ensinnäkään indie-elokuvan tuotantokoneistolla ei ole varaa lobata teostaan samalla volyymilla kuin suurproduktioiden tuottajilla. Toiseksi sen toteutus voi olla Oscar-raadin silmissä liian arkinen: elokuva kertoo tavallisesta elämästä vailla suurempia nousuja ja laskuja.

Kolmanneksi Oscareiden jakoon on monta kuukautta aikaa. Ennakkosuosikin asema näin varhaisessa vaiheessa saattaa vielä kääntyä Boyhoodia vastaan.

Kakkossuosikiksi on noussut viihdeteollisuudelle irvaileva Birdman, mutta sekin saattaa kompastua vaihtoehtoisuuteensa.

Vielä näkemättömistä elokuvista Murtumaton näyttää paperilla produktiolta, joka elokuva-akatemian on turvallista palkita. Se on selviytymistarina, jonka ohjaaja Angelina Jolie on yksi viihdeteollisuuden vaikutusvaltaisimmista ihmisistä. Myös käsikirjoittajat (Joel ja Ethan Coen) kuuluvat Hollywoodin kermaan.

Ohjaus

Voittaja: Richard Linklater, Boyhood

richardlinklater

Muut ehdokkaat:

Alejandro González Iñárritu, Birdman
Angelina Jolie, Murtumaton
Morten Tyldum, The Imitation Game
David Fincher, Gone Girl

Ohjaaja-Oscar menee perinteisesti samaan osoitteeseen kuin parhaan elokuvan palkinto. Tämä ei kuitenkaan ole itsestään selvää, ja kahtena viime vuotenakin parhaana ohjaajana on palkittu muun kuin parhaan elokuvan ohjaaja.

Linklateria voi olla vaikeaa ohittaa, sillä Boyhood on ennen kaikkea ohjaustyön riemuvoitto – 12 vuoden tinkimättömän visioinnin tulos. Ohjaajan puolesta puhuu myös hänen uransa, samoin kuin Birdmanin Iñárritun.

Trilleri Gone Girl on liian leimallisesti genre-elokuva, jotta se voittaisi parhaan elokuvan tai ohjauksen Oscarin. Se on kuitenkin valtava arvostelumenestys ja ohjaaja Fincherin uran suurin kaupallinen hitti. Siksi hän saattaa nousta ehdolle.

Miespääosa

Voittaja: Michael Keaton, Birdman

Birdman_Michael_Keaton

Muut ehdokkaat:

Benedict Cumberbatch, The Imitation Game
Eddie Redmayne, Kaiken teoria
Steve Carell, Foxcatcher
Timothy Spall, Mr. Turner

Oscar-raati rakastaa monenlaisia muodonmuutoksia – esimerkiksi näyttelijän poikkeamista totutusta imagostaan, muuntautumista todelliseksi historian henkilöksi ja fyysistä muodonmuutosta.

Tänä vuonna miespäätähdet tarjoilevat kaikkea sitä. Hömppätähti Carell muuttuu tosielämän murhaajaksi, luonnenäyttelijä Cumberbatch tosielämän tiedemieheksi ja kiiltokuvapoika Redmayne Stephen Hawkingiksi.

Lisäksi veteraanit Spall ja Keaton tekevät elokuvissaan paluun tähtitaivaalle. Takavuosien tähtikoomikko Keatonin comeback onkin jo omana narratiivinaan puhdasta Oscar-kultaa.

Ei pidä unohtaa, että Jake Gyllenhaal laihdutti Nightcrawleria varten, Bradley Cooper taas lihotti American Sniperiin. Oikeudenmukaisessa maailmassa Gyllenhaal olisi maanisesta roolistaan itsestäänselvä ehdokas, mutta Nightcrawler saattaa olla liian rankka pala Oscar-raadin nieltäväksi.

Myös viime vuoden voittaja Matthew McConaughey (Interstellar) kärkkyy jonossa, ja David Oyelowo (Selman Martin Luther King Jr.) voi yllättää.

Ennakkosuosikit ovat poikkeuksellisen neitseellistä karjaa: vain McConaughey on voittanut aiemmin Oscarin, ja hänen lisäkseen ainoastaan Gyllenhaal ja Cooper ovat olleet ehdolla.

Tuoreista kasvoista myös Murtumattoman Jack O’Connell saattaa vielä kiilata joukkoon.

Naispääosa

Voittaja: Julianne Moore, Still Alice

Julianne-Moore-in-Still-Alice

Muut ehdokkaat:

Reese Witherspoon, Wild
Rosamund Pike, Gone Girl
Felicity Jones, Kaiken teoria
Emily Blunt, Into the Woods

Naisten pääosasarja oli viime vuonna kovatasoinen, mutta tänä vuonna sitä rasittaa niukkuus. Kärkiviisikon niskaan hönkivät Amy Adams (Big Eyes), Hilary Swank (The Homesman) ja jopa Jennifer Aniston (Cake).

Jos peli on jossakin kategoriassa jo selvä, niin tässä. Moore on elokuvamaailman jättiläinen. Hänellä on takanaan neljä Oscar-ehdokkuutta, ja hänen tulkintansa alzheimeria potevasta tohtorista on niittänyt ylistystä.

Loppuvuoden suurten ensi-iltojen päähenkilöt ovat miehiä, joten tuskin kukaan kävelee Mooren päälle.

Miessivuosa

Voittaja: J.K. Simmons, Whiplash

Whiplash_simmons

Muut ehdokkaat:

Edward Norton, Birdman
Mark Ruffalo, Foxcatcher
Ethan Hawke, Boyhood
Miyavi, Murtumaton

Kilpailu miessivuosasta näyttää pysähtyneen paikoilleen: kärkinelikko on pysynyt samana kesästä asti, eikä näköpiirissä ole uutta elämää.

Elokuva-akatemia on Edward Nortonille patsaan velkaa, sillä toistaiseksi hänen korkeaprofiilinen uransa on tunnustettu vain kahdella ehdokkuudella. Toisaalta J.K. Simmons on rakastettu veteraani, ja sivuosakategorioissa sellaiset usein palkitaan.

Sivuosakilpa antaa usein näkyvyyttä nouseville tähdille, ja viidennellä ehdokaspaikalla olisi nyt sellaiselle tilaa. Jos Murtumaton nousee suosikiksi parhaan elokuvan sarjassa, sille on luontevaa antaa ainakin yksi näyttelijäehdokkuus, ja japanilainen poptähti Miyavi saattaa nousta esille.

Naissivuosa

Voittaja: Patricia Arquette, Boyhood

boyhood_patricia_arquette

Muut ehdokkaat:

Keira Knightley, The Imitation Game
Emma Stone, Birdman
Meryl Streep, Into the Wild
Jessica Chastain, A Most Violent Year

Jos naispääosakilpa onkin nyt tavallista köyhempi, naissivuosakategoria kuhisee kerrankin kuumana.

Keira Knightley kruunannee voittoisan comeback-vuotensa ehdokkuudella, ja Jessica Chastainilla on mahdollisuus ehdokkuuteen peräti kahdesta elokuvasta, A Most Violent Yearista ja Interstellarista.

Tyrkylle riittää muitakin – ainakin Laura Dernillä (Wild), Carrie Coonilla (Gone Girl) ja Kristen Stewartilla (Still Alice) on saumoja.

Patricia Arquetten urotyö Boyhoodissa on ylittämätön: koko elokuva lepää hänen vakailla harteillaan. Voiton puolesta puhuu myös Arquetten ura, jota akatemia ei vielä ole tunnustanut yhdelläkään ehdokkuudella.

Samuli Launonen

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut