Uusi elokuvafestivaali alkaa Helsingissä keskiviikkona

HIFF – Rakkautta & Anarkiaa lanseeraa uuden kevätfestivaalin nimeltä R&A Spring Break.

11.4.2023 19:00

Kaikkien aikojen ensimmäisen R&A Spring Break -festivaalin teema on uuden äärellä. Avajaiselokuvana nähdään Charlotte Wellsin ohjaama Aftersun – päivämme auringossa, joka saa festivaaleilla Suomen ensi-iltansa.

R&A Spring Break järjestetään 12.–16.4.2023. Festivaali tarjoaa mahdollisuuden laskeutua laatuelokuvan äärelle, syventyä ajankohtaiseen teemaan, juhlia sekä ottaa riskejä.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin järjestäjien toimintaan on kuulunut kevätfestivaali jo vuodesta 2007, jolloin Artisokka-elokuvafestivaali (alun perin Nainen vai Artisokka) siirtyi yhdistyksen toiminnan alle.

Kevään elokuvafestivaali on tästä lähin aiempaa kiinteämmin yhteydessä syksyiseen sisarukseensa R&A:han.

Artisokka syntyi aikanaan naiskysymyksen ympärille ja kasvoi ajan myötä uutuuselokuvaan keskittyväksi Season Film Festivaliksi, joka toimi uuden indie-elokuvan airueena. Vuosina 2020–2021 Season Film Festival järjestettiin koronapandemian vuoksi rajatussa muodossa ja osin verkossa. Viime vuonna festivaali oli tauolla.

R&A Spring Break keskittyy aina yhteen kuratoituun teemaan. Uuden elokuvan lisäksi mukana on myös vanhempaa elokuvaa. Temaattinen fokus mahdollistaa jatkossa myös kiinnostavat poikkitaiteelliset ja -tieteelliset yhteistyöt.

Vuoden 2023 teema on uuden äärellä, mikä tarkoittaa niin uusia tekijöitä, utopioita kuin murroskohtia. Miten elokuva voi olla mukana luomassa uudenlaisia tulevaisuuksia? Teeman puitteissa luodaan toiveikkaita, yllättäviä ja uskaliaita silmäyksiä tulevaan.

“Teeman ympärille rakentuva R&A Spring Break on hyvä pari pääfestivaalillemme, jossa ilo syntyy elokuvien runsaudesta. Se antaa meille ja yleisölle mahdollisuuden löytää uusia yhteyksiä niin eri elokuvien, muiden taiteenlajien kuin muun yhteiskunnan välillä.” kommentoi R&A:n toiminnanjohtaja Anna Möttölä.

Skottilaisohjaaja Charlotte Wellsin esikoispitkä Aftersun – päivämme auringossa nähdään kaikkien aikojen ensimmäisen R&A Spring Breakin avajaiselokuvana. Cannesissa palkittu elokuva on kuvaus muistojen häilyvyydestä, surusta, vanhemmuudesta ja aikuiseksi kasvamisesta.

Nuori isä Calum (Oscar-ehdokkuudella noteerattu Paul Mescal) ja 11-vuotias tytär Sophie (Fransesca Corio) lähtevät vaatimattomalle pakettimatkalle. Auringon, uima-altaan ja yhdessäolon täyteiset päivät tallentuvat Sophien videokameran kasetille. Kun aikuinen Sophie parikymmentä vuotta myöhemmin muistelee yhteistä lomaa, sävyttää muistikuvia kumma melankolia. Kuka isä oikeastaan oli?

Aftersun tulee Suomessa teatterilevitykseen 14.4.2023.

Lisätietoja ja lippuja Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kotisivuilta.

Lisää luettavaa