Vain kolme ihmistä on kieltäytynyt Oscarista 100 vuoden aikana – Muistatko, kuka oli ensimmäinen?

”Oscarit ovat kahden tunnin karjanäyttely, jossa luodaan teennäinen jännitys rahamiesten tyydyttämiseksi”.

25.8.2023 10:30

Oscar on hamuttu tunnustus elokuvantekijöille ja yleensä palkinto on otettu ylpeänä vastaan.

Yli sadan vuoden historia tuntee kuitenkin kolme tapausta, jossa pystistä on kieltäydytty.

Ensimmäinen kieltäytyjä oli käsikirjoittaja Dudley Nichols vuonna 1936. Hän voitti pystin John Fordin elokuvasta The Informer.

Nichols kieltäytyi palkinnosta solidaarisuuden osoituksena käsikirjoittajien the Screen Writers Guild -liittoa kohtaan. Nichols oli liiton toiminnassa vahvasti mukana ja koki, että käsikirjoittajien palkkauksessa ja kohtelussa oli vakavia puutteita 1930-luvulla.

Nykyisen SAG-AFTRA:n lakon ollessa päällä, tilanne kuulostaa siis harvinaisen ajankohtaiselta.

Seuraava kieltäytyjä oli Patton (1971) -elokuvasta Oscarin voittanut George C. Scott. Hän ei hakenut palkintoa, koska koki että näytteleminen ei ole kilpailua ja Oscarit ovat vääränlainen tapa suhtautua elokuvataiteeseen.

Scott kuvaili Oscar-gaalaa näin:

”Se on kahden tunnin karjanäyttely, jossa luodaan teenäinen jännitys rahamiesten tyydyttämiseksi”

Kenties tunnetuin kieltäytyminen tapahtui 1973, jolloin Marlon Brando voitti Oscarin Kummisedästä. Brando lähetti lavalle Sacheen Littlefeatherin, jonka kerrottiin kuuluvan alkuperäiskansaan. Littlefeather käytti palkintopuheen kertomalla Hollywoodissa tapahtuvasta syrjinnästä ja alkuperäiskansojen asemasta.

Myöhemmin tosin Littlefeatherin sukulaiset kertoivat julkisesti, että Littlefeather vain väitti kuuluvansa alkuperäiskansaan, ja hän oli oikeasti meksikolaistaustainen näyttelijä ja aktivisti.

Lähde: Collider.

Lisää luettavaa