Varaslähtö Oscareihin – Kuka voittaa himotut kultapystit tänä vuonna?

Jälleen kerran on Episodin perinteisten Oscar-veikkausten aika. Viime vuosien tapaan jätämme varsinaiset voittajaveikkaukset myöhempään ajankohtaan ja ennakoimme tässä vaiheessa vasta ehdokkaita. Pandemia on Hollywoodissa ohi ja isot elokuvat ovat tehneet näyttävän paluun valkokankaille. Järjestyksessään 95. Oscar-gaala tarvitsee megaleffoja tuekseen, sillä maailmanlaajuisen lähetyksen katsojaluvut ovat ainakin sen kotimaassa Yhdysvalloissa romahtaneet. Juontajan rooliin ensi vuonna astuu jo kolmatta kertaa talk show -suosikki Jimmy Kimmel ja elokuva-akatemian viralliset ehdokkaat julkistetaan 24. tammikuuta 2023.

14.1.2023 09:00

Koko Oscar-historian aikana vain kourallinen kakkososia on saanut parhaan elokuvan ehdokkuuden ja yksi niistä on jopa voittanut. Kummisetä osa II (1974) on selviö, mutta Uhrilampaat (1991) ei ole kakkososa sanan tiukimmassa merkityksessä. Ensi vuonna peräti kolme elokuvaa kärkkyy kyseistä kunniaa ja vuoden suurimman menestyksen, Top Gun: Maverickin ainakin uskotaan saavan useita ehdokkuuksia, mukaan lukien parhaasta elokuvasta. Peräti 36 vuotta aiemmin ilmestynyt Top Gun – lentäjistä parhaat (1986) ei aikanaan saanut kuin neljä ehdokkuutta, ja se palkittiin parhaan laulun kategoriassa.

Ensimmäisestä Avatarista (2009) on kulunut jo 13 vuotta, mutta se sai tuolloin jopa yhdeksän ehdokkuutta ja voitti niistä kolme. Se oli ehdolla muun muassa parhaasta elokuvasta sekä ohjauksesta, ja James Cameron onkin lupaillut kakkososan keskittyvän enemmän hahmoihin kuin toimintaan. Tätä marraskuun lopussa kirjoitettaessa Avatar: The Way of Wateria ei ole nähnyt vielä kukaan, mutta Episodi veikkaa sen silti pääsevän kymmenen parhaan elokuvan joukkoon. Olemme vuosien saatossa oppineet sen, ettei Cameronia kannata aliarvioida.

Kolmas megabudjetin kakkososa, Black Panther: Wakanda Forever, tuskin saa kuin muutaman ehdokkuuden teknisistä ansioistaan. Se on jakanut mielipiteitä vahvasti, ja monet ensimmäisen leffan faneistakin kokivat jatko-osan selvästi ylipitkäksi, etenkin kun päänäyttelijä Chadwick Bosemanin poissaoloa oli niin vaikea paikata. Alkuperäinen Black Panther (2018) on tähän mennessä Marvel-universumin ainoa parhaan elokuvan ehdokas, ja se voitti kolme pystiä seitsemästä ehdokkuudestaan.

Parhaan elokuvan kategoriassa oli vain viisi ehdokasta vuosikymmenien ajan, mutta nykyään on vakiinnuttu kymmeneen. Jos ensi vuonnakin niitä nimettäisiin vain viisi niin ne olisivat melko suurella todennäköisyydellä seuraavat:

The Banshees of Inisherin

Lyhytelokuvasta Six Shooter (2004) Oscarilla aiemmin palkittu käsikirjoittaja-ohjaaja Martin McDonagh iski kultasuoneen muutamia vuosia sitten Oscar-menestyksellään Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017), mutta miehen uutukainen näyttäisi olevan vieläkin kovempi kandidaatti. Se saa mahdollisesti jopa neljä näyttelijää ehdolle ja huomioidaan todennäköisesti myös elokuvan, ohjauksen ja alkuperäisen käsikirjoituksen kategorioissa.

Titteli on jälleen kerran ohjaajalleen mieleinen sanahirviö. The Banshees of Inisherin kertoo kahdesta elinikäisestä ystävästä (Colin Farrell sekä Brendan Gleeson) irlantilaisella pikkusaarella. Ystävyys alkaa kuitenkin rakoilla, ja elvytysyrityksistä huolimatta tilanne alkaa pian eskaloitua. Edellä mainittu parivaljakko (tuttuja myös McDonaghin rikoskomediasta Kukkoilijat, 2008) vaikuttaisi menevän varmasti jatkoon, mutta myös Kerry Condon sekä Barry Keoghan ovat vahvasti mukana akatemian keskusteluissa. Kukaan näistä neljästä näyttelijästä ei ole muuten koskaan ollut aiemmin Oscar-ehdokkaana.

Everything Everywhere All at Once

Vuoden suurimpiin menestyksiin lukeutuva Everything Everywhere All at Once julkaistiin jo alkuvuodesta, mutta se on pysynyt keskusteluissa kuukausikaupalla. Danielsina tunnetun käsikirjoittaja-ohjaajakaksikon (Daniel Kwan sekä Daniel Scheinert) kekseliäs toimintakomedia on niin ikään näyttelijöiden juhlaa, ja Michelle Yeoh sekä Quan Ke Huy tuntuisivat olevan varmoja ehdokkaita. Sukunimi Quan kuuluisi vietnamilaisittain kirjoittaa ensin ja kutsumanimi Huy vasta viimeisenä, mutta akatemiaa tuskin kiinnostavat tällaiset detaljit.

Myös tällä elokuvalla on teoreettiset mahdollisuudet saada neljä näyttelijää ehdolle sillä edellä mainittujen lisäksi myös Stephanie Hsu sekä Jamie Lee Curtis voisivat olla vastakkain naissivuosakategoriassa, jossa on muutenkin aika lailla ruuhkaa. Sosiaalisessa mediassa paljon aikaa viettävä Curtis ainakin kampanjoisi leffaansa urakalla. Kukaan näistäkään neljästä näyttelijästä ei ole koskaan aiemmin ollut Oscar-ehdokkaana.

The Fabelmans

Steven Spielbergin omaelämäkerrallinen The Fabelmans on ehtinyt jo sulattaa katsojien sydämet ja on ollut ennakkosuosikki voittamaan parhaan elokuvan Oscarin jo usean kuukauden ajan. Alunperin Michelle Williamsin uskottiin olevan ehdolla naissivuosasta, mutta myöhemmin hänet vahvistettiin kampanjoimaan pääosasta. Se myös taisi tappaa nelinkertaisen ehdokkaan mahdollisuudet voittaa, sillä sivuosassa hän olisi ollut vahva ennakkosuosikki.

Miessivuosakategoriassa nähdään mahdollisesti kaksi ehdokasta tästä elokuvasta. Ensikertalainen Paul Dano on oikeasti melkeinpä pääroolissa, kun taas aiemmin kerran ehdokkaana ollut Judd Hirsch esiintyy leffassa vain muutaman kerran lyhyesti. Yksi niistä on kuitenkin silkkaa Oscar-klippiä. Hirschin edellinen ehdokkuus on yli neljän vuosikymmenen takaa (Tavallisia ihmisiä, 1980) ja hän rikkoisi ennätyksen näyttelijänä, jolla on ehdokkuuksien välillä ollut näinkin pitkä tauko: 42 vuotta.

Top Gun: Maverick

Vuoden suurin käteisimuri Top Gun: Maverick on varma ehdokas ainakin leikkauksesta, visuaalisista efekteistä, äänityksestä sekä laulusta. Akatemia tarvitsee kuitenkin jotain jättimäistä gaalaansa, eikä siihen riitä, että Lady Gaga laulaa lavalla leffan tunnuskappaleen. Voisiko kolme kertaa aiemmin ehdolla ollut Tom Cruise napata myös ehdokkuuden? On niitä toimintaleffoista aiemminkin myönnetty; niistä voidaan mainita ainakin Sigourney Weaver (Aliens – paluu, 1986) sekä Johnny Depp (Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous, 2003). Cruisen edellisestä ehdokkuudesta on vierähtänyt jo yli kaksi vuosikymmentä (Magnolia, 1999).

Miessivuosakategoria on kovin ruuhkainen, mutta ensikertalainen Miles Teller ei olisi jättimäinen yllätys. Jos hän saisi ehdokkuuden, niin sitten puhutaan Top Gunin vahvuuksista jo aivan eri sfääreissä. Tällaisessa tilanteessa mahdollisuus olisi jopa voittaa parhaan elokuvan pysti, mutta ohjaaja Joseph Kosinski vaikuttaisi silti Telleriä varmemmalta ehdokkaalta.

Women Talking

Viime vuosina ohjaajat ovat pyrkineet parhaansa mukaan nimeämään myös naisia ehdolle, ja ensi vuonna Sarah Polley on varmasti vahvoilla. Hänen elokuvansa on myös silkkaa näyttelijöiden juhlaa, ja Episodi veikkaa ehdokkuuksia heistä kolmelle. Jessie Buckley oli jo alkuvuodesta ehdolla elokuvasta The Lost Daughter (2021), mutta Ben Whishaw sekä Claire Foy olisivat ensikertalaisia.

Tositarinaan pohjautuvassa, MeToo-teemaisessa elokuvassa mennään uskonnolliseen bolivialaiseen kommuuniin, jossa naisia huumataan ja raiskataan aviomiesten, naapureiden ja veljien taholta. Rajusta aiheesta huolimatta aiemmin näyttelijänä paremmin tunnettu Polley ei halua näyttää kyseisiä barbaarisuuksia vaan keskittyy jälkiseurauksiin.

Edellä mainituista viidestä elokuvasta siis ainoastaan Top Gun: Maverick tuskin juhlii näyttelijäkategorioissa kovinkaan vahvasti. Muut neljä elokuvaa toivovat saavansa kahdesta neljään näyttelijää ehdokkaiden listalle. Kyseessä olisi melko poikkeuksellinen vuosi, jos näin tapahtuisi niin monelle elokuvalle saman vuoden aikana.

Teksti: Tero Heikkinen

 

Episodin veikkaukset Oscar-ehdokkaiksi 2023

Paras elokuva

Avatar: The Way of Water
The Banshees of Inisherin
Everything Everywhere All at Once
The Fabelmans
Länsirintamalta ei mitään uutta
She Said
Tár
Top Gun: Maverick
The Whale
Women Talking

Paras ohjaus

Daniels – Everything Everywhere All at Once
Todd Field – Tár
Martin McDonagh – The Banshees of Inisherin
Sarah Polley – Women Talking
Steven Spielberg – The Fabelmans

Paras naispääosa

Cate Blanchett – Tár
Viola Davis – The Woman King
Danielle Deadwyler – Till
Michelle Williams – The Fabelmans
Michelle Yeoh – Everything Everywhere All at Once

Paras miespääosa

Austin Butler – Elvis
Tom Cruise – Top Gun: Maverick
Colin Farrell – The Banshees of Inisherin
Brendan Fraser – The Whale
Bill Nighy – Living

Paras naissivuosa

Jessie Buckley – Women Talking
Hong Chau – The Whale
Kerry Condon – The Banshees of Inisherin
Claire Foy – Women Talking
Carey Mulligan – She Said

Paras miessivuosa

Paul Dano – The Fabelmans
Brendan Gleeson – The Banshees of Inisherin
Judd Hirsch – The Fabelmans
Quan Ke Huy – Everything Everywhere All at Once
Ben Whishaw – Women Talking

Lisää luettavaa