Everything Everywhere All at Once

Nyt on muuten tehty sellainen elokuva, ettei tätä voi sanoiksi pukea. Tämä pitää kokea. Mahtavaa tajunnanvirtaa! (Ikäraja K-16)

28.4.2022 11:00
MAA VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 29.04.2022

Aivan hillittömän hauskan, koskettavan ja omituisen, Daniel Radcliffen ja Paul Danon tähdittämän Swiss Army Manin vuonna 2016 tehnyt ohjaajaduo Daniels (Dan Kwan ja Daniel Scheinert) on palannut oudon komedian pariin. Everything Everywhere All at Once on tieteiskomedia, jossa Michelle Yeohin esittämä Evelyn pyrkii pelastamaan todellisuuden kaaoksen voimien käsistä loikkimalla multiversumien välillä.

Evelyn on elämäänsä pettynyt pesulan omistaja. Evelynin elämä on tylsää ja harmaata, eikä hänen miehensä Waymond juuri helpotusta arkeen tuo. Waymondia näyttelee muuten 20 vuoden tauon näyttelemisestä ottanut Indiana Jones ja tuomion temppelissä sekä Arkajaloissa 12-vuotiaana nähty Ke Huy Quan. Kesti hetken tajuta kuka tämä nuoren Jackie Chanin näköinen miekkonen on, mutta viimeistään hänen puheensa erityinen nuotti palautti klassikot mieleen.

Pariskunnan tytär Joy (Stephanie Hsu) tuo tyttöystävänsä Beckyn (Tallie Medel) esiteltäväksi vaarilleen Gong Gongille (James Hong), mutta eihän siinä hyvin käy, koska äiti ei osaa käsitellä tyttärensä teini-ikää laisinkaan. Evelyn onnistuu jollain tapaa mokaamaan kaiken mitä nyt sattuukin yrittämään.

Yllättäen Waymond muuttuu aivan toiseksi ihmiseksi. Hän väittää olevansa eri multiversumeista todellisuuden pelastajaa etsivä Alpha Waymond. Evelynillä onkin tässä sulattelemista, sillä hänen koko elämänsä mullistava tapahtumaketju käynnistyy juuri kun perhe on menossa verokarhun (Jamie Lee Curtis) pakeille. Evelyn on yhtäkkiä keskellä verotoimistoa tapahtuvia kung fu -verikekkereitä.

Everything Everywhere All at Once on sekopäinen ja värikäs komedia. Se voisi aivan hyvin olla nuoren Terry Gilliamin kynästä. Danielsien elokuva on kuin 12 apinaa kohtaa Brazilin ja Jappervokkin. Heitetään sekaan hieman Quentin Tarantinolle ominaista genrerakkautta ja Yeohin aina niin uljaan näköistä kung fu -taituruutta, niin meillähän on tässä yksi vuoden elokuvallisista kohokohdista.

Everything Everywhere All at Once on metaelokuva, joka sotkee perhedraamaa, parisuhdekomediaa, äiti-tytär-rakkautta ja päätöntä toimintaa mestarillisesti sekaisin. Tästä rakastettavasta sekasotkusta on vaikea tehdä juonipaljastuksia, koska sen tapahtumia on suorastaan mahdoton pukea sanoiksi, mutta ainakin se on koskettava, hauska, vauhdikas, hullu ja lämmin kokemuselokuva. Ei tätä muuten voi oikein selittää.

Niko Ikonen

Everything Everywhere All at Once -elokuvan traileri

Lisää luettavaa