Top Gun: Maverick

Top Gun: Maverick on ehdottomasti tämän vuoden upein toimintaelokuva. Tom Cruise ja Miles Teller loistavat henkeäsalpaavan jännittävän ja viihdyttävän toimintaelokuvan pääosissa. (Ikäraja K-12)

25.5.2022 11:01
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 26.05.2022

Halusiko kukaan kasariklassikko Top Gunille jatko-osaa? Top Gun oli aikansa tuotos ja tuntuu nykypäivänä aikansa eläneeltä ja juustoiselta leffalta, vaikka sen toimintakohtaukset ovatkin edelleen timanttisia.

Tom Cruise palaa kuitenkin kapteeni Pete ”Maverick” Mitchellin rooliin. Maverick on vuosia väistellyt ylennyksiä, jotka sitoisivat lentäjän työpöydän taakse. Konkari kuitenkin pestataan kouluttamaan joukko nuoria lentäjiä erittäin vaaralliseen ja lähes mahdottomaan tehtävään. Eräs lentäjistä on Bradley ”Rooster” Bradshaw (Miles Teller), Maverickin entisen toverin Goosen poika. Goose kuoli lento-onnettomuudessa Maverickin ollessa koneen ohjaksissa. Pystyykö Rooster antamaan Maverickille anteeksi?

Top Gun: Maverick on hurmaavan vanhanaikainen elokuva. Sen juoni on yksinkertainen, parhaalla mahdollisella tavalla. Ehren Krugerin, Eric Waren Singerin ja Christopher McQuarrien käsikirjoituksesta löytyy hyvin tilaa hahmojen kehitykselle.

Mutta kyllähän Maverick on Tompan leffa. Cruise on edelleen uskomattomassa vedossa. Cruisen vaatimuksesta koko näyttelijäkaarti laitettiin aitoihin hävittäjiin kameroiden kanssa kuvaamaan kohtauksia, ja se lisää elokuvaan aitoutta.

Maverick on ennen kaikkea huima, eeppinen ja välittömästi ikoninen toimintaelokuva. On vaikea kuvitella, että näkisimme komeampaa ja viihdyttävämpää elokuvaa tänä vuonna, ehkä jopa tällä vuosikymmenellä. Maverick ei ole pelkkää toimintatykitystä, vaan elokuvasta löytyy erittäinkin vahva ja tunteellinen sanoma.

Teller on myös erinomainen Roosterin roolissa. Nuorilla näyttelijöillä on kaikilla hyvää kemiaa ja hyvä dynamiikka maailman parhaina lentäjinä, mutta Teller ja Glen Powell erottuvat erityisesti edukseen. Tellerin ja Powellin hahmojen dynamiikka muistuttaa Maverickin ja Val Kilmerin Icemanin dynamiikkaa ensimmäisestä elokuvasta.

Myös Kilmer tekee siis paluun Top Gunin maailmaan. Näyttelijä on taistellut kurkkusyövän kanssa jo pitkään eikä ole juurikaan tehnyt elokuvia, mutta onhan nyt huikeaa nähdä Iceman ja Maverick yhdessä jälleen. Jennifer Connelly esittää Maverickin sydänystävää Penny Benjaminia, joka vain mainittiin ensimmäisessä elokuvassa. Mutta vaikka Connellyn ja Cruisen välillä kipinöikin, on parivaljakon suhde elokuvan heikoin elementti.

Top Gun: Maverick on parempi elokuva kuin uskoisi. Se on ehkä kaikkien aikojen paras jatko-osa; se oikeuttaa olemassaolonsa, sillä on jotain sanottavaa ja se tekee kunniaa ensimmäiselle elokuvalle. Puhumme usein ohjaajista ja käsikirjoittajista elokuvien taiteellisina auktoriteetteinä, mutta Tom Cruise todistaa olevansa karismaattinen megatähti ja vieläpä erittäin intohimoinen elokuvien ystävä. Meidän sietäisi asettaa Cruisen pyrkimykset samaan luokkaan kuin vaikka Steven Spielbergin.

Maria Lättilä

Top Gun: Maverick -elokuvan traileri

Lisää luettavaa