Van Dammen potkuklassikko silvottiin Suomessa katselukelvottomaksi – katso leffan verisempi jenkkiversio nyt ilmaiseksi

Van Dammea parhaimmillaan?

23.4.2024 18:00

Kickboxer (1989) on yksi Jean-Claude Van Dammen klassisimmista elokuvista. Se on Belgiassa syntyneen karatetaiturin päätähdittämistä 1980- ja 90-luvun tuotoksista toiseksi korkeimman IMDB-arvosanan (6,4) saanut elokuva. Ainoastaan toimintatähden läpimurtoelokuva Bloodsport – viimeiseen asti (6,8) on kerännyt korkeammat pisteet.

Mark DiSallen ja David Worthin ohjaama Kickboxer kertoo Kurt Sloanesta (Van Damme), joka alkaa opettelemaan thainyrkkeilyn saloja. Opettajansa rankassa koulutuksessa itseään rääkkäävällä miehellä on selkeä päämäärä: hän haluaa päihittää kehässä hänen veljensä pyörätuolikuntoon hakanneen thainyrkkeilymestari Tong Pon (Michel Qissi).

The Muscles from Brussels -lempinimellä tunnetun Van Dammen uraan on mahtunut monenmoista ylä- ja alamäkeä. Kickboxer on kuitenkin siitä viihdyttävimmästä päästä. Se on kuin The Karate Kid (1984) kovemmilla otteilla.

Nuo kovemmat otteet koituivatkin sitten täkäläisten elokuvaharrastajien päänsäryksi. Suomessa K-18-elokuvat kieltävän videolain (1988 – 2000) aikana julkaistun Kickboxerin videoversio kärsi nimittäin yhteensä yli kolmen minuutin sensuroinneista. Kuten arvata saattaa, elokuva oli pilalla.

Rakuten TV tarjoaa nyt ilmaiseksi leffan 98-minuuttisen USA-version. Se on muutaman minuutin niin sanottua kansainvälistä – ja tänä päivänä hyvin harvinaista – versiota lyhyempi. Väkivaltaa ei tästä USA-versiota ole kuitenkaan sensuroitu, mutta strippibaarikohtauksesta on poistettu muutama sekunti paljasta pintaa. Pidemmät lyhennykset ovat lähinnä Kurtin harjoitteluvaiheista, jotta tarinakerronta on saatu tiiviimmäksi.

Katso elokuva täältä. Valittavissa on suomitekstit ja alkuperäinen englanninkielinen 2.0-ääniraita. Tee valinnat heti elokuvan alettua.

Ennen katselua voi virittäytyä kasarifiiliksiin nauttimalla klipin elokuvan ylitsepääsemättömän imelästä dramaattisesta kohtauksesta. Siinä Van Dammen näyttelemän Kurtin olotilaa alleviivataan 1980-luvun Miami Vice -televisiosarjan tyylisesti Stan Bushin esittämällä Fight for Love -musiikkikappaleella.

Sometimes it seems so hopeless / All alone / Nowhere to turn, so far away / From home

Ah, kasarielokuvat!

Lisää luettavaa