Vanhan hittisarjan taustalta paljastui pahaa verta – Lostista kannetaan kaunaa

Myrkkyä tiimihengelle.

30.5.2023 23:01

Vuosina 2004–2010 mysteeriensä pauloihin katsojia kietonut hittisarja Lost on noussut taas puheenaiheeksi. Lentokonehaaksirikossa oudolle saarelle juuttuneiden ihmisten tarinaa kertonut sarja sai yleisön jännittämään viikosta toiseen. Sarjan keskeisintä roolia, lääkäri Jack Shephardia näytteli Matthew Fox, mutta hänen rinnallaan Lostin rantamaisemissa nähtiin mm. Daniel Dae Kim, Naveen Andrews, Harold Perrineau ja chileläisiä juuria omaava Jorge Garcia.

Maureen Ryanin uutuuskirja Burn It Down on tuonut esiin, ettei sarjaa tehty kovin hyvässä ilmapiirissä. Kirjan mukaan Perrineau, jonka ura oli nousukiidossa myös Kylmä rinki -vankilasarjan (Oz) ansiosta, pyrki muodostamaan kollegoidensa kanssa yhteisen rintaman. Tämän oli tarkoitus taata jokaiselle Lost-tähdelle tasapuolinen palkka. Kävi kuitenkin niin, että valkoihoiset näyttelijät nostettiin muiden yläpuolelle.

Kirjassa yhdeksi syntipukiksi mainitaan käsikirjoittaja ja tuottaja Carlton Cuse. Perrineau muistelee tilannetta näin:

– Tuli selväksi, että minä olin se musta kaveri. Daniel [Dae Kim] taas se aasialainen tyyppi. Ja sitten olivat Jack, Kate ja Sawyer.

Lostin käsikirjoitustiimi oli saanut ohjeen, joka oli omiaan myrkyttämään ilmapiiriä. Tuo ohjenuora oli, että sarjan sankarihahmot olivat Jack, Kate, Sawyer ja Locke, jotka olivat kaikki valkoihoisia. Heihin kirjoittajien piti keskittyä ja muille sai toki luoda kohtauksia, mutta esim. irakilainen Sayid ja korealaispariskunta Sun ja Jin olivat toisarvoisia, koska näistä hahmoista ei väitetysti kukaan välittäisi.

Lostin tekijäryhmän sisällä kuultiin myös rasistista puhetta. Kun Mr. Ekoa näytelleen mustaihoisen Adewale Akinnuoye-Agbajen kuva oli käsikirjoittajien huoneessa, joku totesi, ettei lompakkoa kannata jättää varkaan näkyville. Aasialaistaustaista käsikirjoittajaa puolestaan kutsuttiin hänen oman nimensä sijaan Korealaiseksi ja joku vääräleuka aikoi merkitä sarjan käyttöön varatun WC:n vain valkoisille. Erään kirjoittajan mukaan hän sattui kuulemaan itse, kuinka Carlton Cuse omi kunnian hänen tekstistään.

Sekä Cuse että hänen Lost-kollegansa Damon Lindelof ovat myöntäneet, että sarjaa olisi voitu tehdä mukavammassa ilmapiirissä.

 

Lähteet: Variety, Vanity Fair

Lisää luettavaa