”Veret seisauttava” kauhuelokuva voi oikeasti seisauttaa veresi, sanoo tutkimus

Jo vuosia elokuvien mainoslauseissa ja arvosteluissa pyörinyt termi ”veret seisauttava” ei ole aivan tuulesta temmattu, mikäli Hollannin Leidenin yliopiston tutkijoita on uskominen.

Tohtoreiden ja akateemikkojen suorittamassa kokeessa analysoitiin verta ihmisiltä, jotka olivat juuri katsoneet kauhuelokuvan ja niiltä, jotka olivat juuri nähneet hieman vähemmän pelottavan dokumenttielokuvan Ranskan viiniteollisuudesta. Tutkimus osoitti, että kauhuelokuvan nähneillä oli suuremmat määrät veret seisauttavaa hyytymistekijä VIII:aa veressään.

Tutkimusta johtaneen Banne Nemethin mukaan koko homma sai alkunsa siitä, että ”veret seisauttava säikähdys” on olemassa sanontana useissa eri kielissä. Niinpä Nemeth ja tämän kollega Luuk Scheres päättivät pistää fraasin testiin.

Kokeessa 24 nuorta vapaaehtoista laitettiin katsomaan elokuvia yliopiston elokuvateatteriksi muutetussa kokoushuoneessa. Puolet kokelaista katsoi ensin vuoden 2010 Insidious-kauhuelokuvan ja viikon päästä sama poppoo sai katsoa dokumenttielokuvan A Year in Champagne. Toinen puoli teki testin toisin päin.

Kokelailta otettiin verinäytteet 15 minuuttia ennen näytöstä ja 15 minuuttia sen jälkeen. Insidious-elokuvan jälkeen otetut näytteet osoittivat hyytymistekijä VIII:n olleen suurempi kuin viinidokkarin jälkeen otetut.

Nemethin mukaan oikeiden elokuvien valitseminen oli oma haasteensa. Tutkijat olivat valitsemassa dokumenttielokuvaksi BBC:n luonto-ohjelmaa, mutta hylkäsivät ajatuksen, koska eivät halunneet mahdollisten eläinkuolemien aiheuttavan veren hyytymistä.

Kepeän testin tekijät uskovat pelon aiheuttaman veren hyytymisen olevan evoluution luoma etu, sillä pelottavat tilanteet johtavat usein myös loukkaantumisiin ja vammoihin. Tällä tavalla keho saattaa valmistautua verenhukkaan kauhun iskiessä ihmiseen.

Lähde: The Guardian, The British Media Journal

(Episodi/ML)

 

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut