Veronica Mars -elokuva syntyi joukkorahoituksella – mutta millainen siitä tuli?

Televisiossa vuosina 2004–2007 pyörinyt teinisalapoliisi Veronica Marsista kertova sarja sai vuosien tauon jälkeen jatkoa elokuvana. Sarjan luonut Rob Thomas yritti vuosia jatkaa tarinaa elokuvana, mutta vasta joukkorahoituksella kerätyt neljä miljoonaa euroa sai studiopomotkin vakuuttuneeksi, ja elokuva syntyi.

Kymmenen vuotta sitten kotikulmansa ja salapoliisintyöt jättänyt Veronica (Kristen Bell) palaa takaisin kotiin, kun ex-poikaystävä Logania (Jason Dohring) syytetään murhasta.

Tv-sarjan tärkeimmät tapahtumat kerrotaan nopeassa montaasissa, ja uudetkin katsojat pääsevät melko helposti maailman sisään. Itse olen nähnyt juuri sen verran jaksoja, että tunnistan hahmot ja muistan joitakin tapahtumia ensimmäiseltä kaudelta. Näin satunnaiskatsojana silmään pistää elokuvan fanipalvelu: vanhat hahmot käyvät pistäytymässä näytillä juoneen heikosti liittyvissä kohtauksissa, kuten suuressa luokkakokouksessa. Ehkä fanit ansaitsevat nähdä vanhoja tuttuja – varsinkin projektin yhteisöllisyyden vuoksi – mutta elokuva ei turvotuksesta hyödy.

Veronica Mars tuntuu kaikin tavoin tv-sarjan jaksolta, aina visuaalisesta yksioikoisuudesta ja runsaasta kertojanäänen käytöstä alkaen. Tarina on kelpo murhamysteeri, mutta pienimuotoinen ja hillitty. Minimaalinen budjetti näkyy kiusallisen selvästi. Tv-sarjan jatkeena elokuva toimii, mutta varsinaista elokuvallista antia sillä on rajatusti.

Ekstrana tunnin mittainen elokuvan tekemisestä kertova dokumentti, joka keskittyy paljon elokuvan joukkorahoitukseen.

Mikael Helenius

Elokuva ★★★
Ekstrat ★★★

Veronica Mars. Yhdysvallat 2014. Ohjaus Rob Thomas. Käsikirjoitus Rob Thomas, Diane Ruggiero. Pääosissa Kristen Bell, Jason Dohring, Krysten Ritter, Ryan Hansen. Ikäraja 12. Dvd & blu-ray. Julkaisupäivä 7.5.2014.