Viiden tähden muistelmateos – Ohjaajalegenda Oliver Stone kulkee valoa kohti

Oliver Stonen elämäkerta on kuin koukuttava romaani, jota ei voi laskea käsistään.

14.12.2020 11:59

Oliver Stonen kirjan kannessa on mustavalkoinen kuva kirjoittajasta nuorena miehenä. Hän katsoo siinä uhmakkaasti kameraan. Kuva on osuvasti valittu, sillä vaikka Chasing the Light on omaelämäkerta, siinä ei käydä läpi 74-vuotiaan ohjaajaveteraanin koko elämäntarinaa. Kirja päättyy siihen, kun Stonen ura Hollywoodissa lähti todella käyntiin, eli Platoonin valtavaan menestykseen. Myöhemmät elokuvat, kuten Syntynyt neljäs heinäkuuta, JFK ja Syntyneet tappajiksi jäävät käsittelemättä, mutta se ei kirjan vetovoimaa vähennä.

Stone sai jo varhain menestystä voittamalla Oscarin Keskiyön pikajunan (1978) käsikirjoituksesta. Hänen tavoitteensa oli kuitenkin päästä ohjaamaan, mutta varhaiset ohjaustyöt Seizure (1974) ja Kuristava kauhu (1981) eivät juuri herättäneet huomiota. Takaiskut varjostivat uraa esikoisromaanin hylkäämisestä alkaen. Käänne tapahtui, kun Stone sai 1980-luvun puolivälissä tilaisuuden ohjata pienellä budjetilla kaksi käsikirjoitustaan. Kyynisestä lehtikuvaajasta kertova Salvador lähti hitaasti liikkeelle, mutta omiin Vietnamin sodan kokemuksiin pohjautuvasta Platoonista tuli ilmiömäinen menestys.

Stone ei kirjoita pelkästään elokuvaurastaan vaan myös nuoruusvuosistaan newyorkilaisen pörssimeklari-isän ja ranskalaisen äidin ainoana lapsena. Hän kertoo avoimesti huumeiden käytöstään ja muusta sekoilustaan. Mutta vaikka Stone bailasi öisin, hän pysytteli päivisin selvänä kirjoituskoneen ääressä.

Stone on aina ollut ristiriitainen ja varmasti hankalakin persoona, joka halusi lyödä läpi hinnalla millä hyvänsä. Siihen kuului monenlaisia häikäilemättömiä temppuja, ja jonkun muun kertomana osa tarinoista voisi olla erilaisia. Esimerkiksi Salvadorissa pääosaa esittänyt James Woods on todennäköisesti eri mieltä tapahtumien kulusta. Tämä on kuitenkin Stonen tarina hänen itsensä kertomana, ja se on todella voimaannuttavaa luettavaa. Stonella on draaman tajua, ja hän on kirjoittajana taitava. Chasing the Light on kuin koukuttava romaani, jota ei voi laskea käsistään.

Teosta ei ole vielä suomennettu, mutta sen julkaiseminen olisi jollekin kotimaiselle kustantajalle loistava kulttuuriteko.

Kirjan nimen voi nähdä kahdella tavalla. Chasing the Light kertoo, miten nuori elokuvantekijä kulkee pimeydestä kohti valoa. Se kertoo myös, mistä elokuvan tekemisessä on kyse: on hyödynnettävä jokainen valoisa hetki.

Jussi Huhtala

★★★★★

Chasing the Light. Kirjoittanut Oliver Stone. Kustantaja HMH Books. 352 sivua.

Lisää luettavaa