Villeneuven aliarvostettu mestariteos – Onko tässä kaikken aikojen paras kaksoisolentoelokuva?

Suomessa ’Doppelganger’-teemasta innostuttiin 2008, kun Petteri Summanen jahtasi itsensä näköistä miestä.

30.9.2023 22:00

Ranskalais-kanadalainen Denis Villeneuve tunnetaan erityisesti Dunesta, Arrivalista ja Vangitut-elokuvista.

Vähemmälle huomiolle jää usein vuoden 2013-elokuva Enemy, jossa Jake Gyllenhaal löytää vahingossa hiilikopion itsestään ja kehittää asiasta pakkomielteen.

Psykologinen trilleri on äärimmäisen koukuttava ja sopivan monitulkintainen, paljolti viehättävän perusideansa ansiosta. On syvälle ihmisen mieleen leivottu toimintamalli hätkähtää oman peilikuvansa näkemistä.

Kirjallisuudessa ajatus on satoja vuosia vanha, eikä se ole elokuvahistoriassakaan uusi. Viimeistään Charlie Chaplinin Diktaattorista (1940) lähtien Hollywood on hyödyntänyt tasaisin väliajoin nk. ’Doppelganger’-teemaa, jossa sama näyttelijä esittää joko kahta eri roolihahmoa tai saman roolihahmon eri persoonia.

Samaa teemaa sivuttiin ainakin Alfred Hitchcockin Vertigossa (1958), Andrzej Zulawskin Possessionissa (1981), Krzysztof Kieslowskin Veronikan kaksoiselämässä (1991), sekä Christopher Nolanin Prestigessä (2006).

Suomessa teemasta innostuttiin 2008, kun Petteri Summanen piiritti itsensä näköistä miestä Johanna Vuoksenmaan ohjaamassa minisarjassa Joku kaltaiseni.

Katso Denis Villeneuvin Enemy täältä.

Lisää luettavaa