Voiko maailmantuskaa ja poliittista kieroilua täynnä oleva tv-sarja olla lämminhenkinen? Rouva Ministeri osoittaa erilaisen konseptin toimivan vuodesta toiseen

Yhdysvaltain hallintoon keskittyviä tv-sarjoja on jatkuvasti tarjolla, ja runsaudenpulassa moni hyvä sarja saattaa jäädä katsomatta. Rouva Ministeri on ehdottomasti genren parhaimmasta päästä, vaikka sen sensaatiomaisuus rajoittuukin todentuntuisiin tapahtumiin.

20.4.2018 15:01

On televisiosarjoja, jotka olemassaolonsa alusta asti joutuvat taistelemaan jatkosta joka vuosi ja joka kerta, kun päättäjät miettivät mainostulojen ja katsojalukujen suhteita. Jokainen kevät on sarjan tekijöille ja faneille tuskaa, koska ikinä ei voi luottaa siihen, että se oma lempisarja saisi jatkoa.

Amerikkalaisen CBS-kanavan sarja Rouva Ministeri (Madam Secretary) on ollut vuodesta toiseen televisiotoimittajien epävarmajien jatkajien listoilla, mutta sitkeästi tämä laatudraama jatkaa eteenpäin. Viime viikolla CBS tiedotti sarjan saavan jo 5. tuotantokauden.

Vaikka Rouva Ministeri on draamasarja sanan varsinaisessa merkityksessä, eikä kynsien pureskelua aiheuttavassa jännityksessä pihtailla, ei se kuitenkaan ole mikään Game of Thrones. Draama on todellista draamaa, sotia, humanitäärisia kriisejä, ihmissuhdeongelmia ja jokapäiväisiä ongelmia suurvallan hallinnossa.

Oikeastaanhan politiikka on tosielämän valtaistuinpeliä, mikä tulee tässäkin sarjassa selkeästi esille, mutta tapahtumat sidotaan vahvasti tosielämään ja todellisuuteen, joskin varmasti monia politiikan osa-alueita kaunistellaan sarjassa.

Katsojalle ei kuitenkaan ikinä tule sellainen olo, että häntä huijataan tai suojellaan maailman todellisuudelta. Sarjan pääosassa oleva politiikan ulkopuolelta pestiinsä houkuteltu Yhdysvaltain ulkoministeri Elizabeth McCord (Téa Leoni) toimii sekä katsojan roolissa että vahvana tekijänä; hänen kauttaan peilataan sarjan tapahtumia ja hänessä katsoja näkee tavallisen ihmisen reaktiot julmuuksiin ja kieroiluihin.

Sarjan draama peilaa tosimaailman tapahtumia, oli kyse sitten poliittiset kriisit tai yhteiskunnalliset ongelmat, ja monesti sarja on onnistunut tahattomasti tai tarkoituksellisesti olemaan äärettömän ajankohtainen asiasisällöltään.

Rouva Ministeri -sarjan muissa pääosissa ovat ministerin puoliso tohtori Henry McCord (Tim Daly), joka uskontojen asiantuntijana toimii CIA:ssa vakoojapuuhissa; Yhdysvaltain presidentti Conrad Dalton (Keith Carradine); sekä Valkoisen talon armoton kansliapäällikkö Russell Jackson (Željko Ivanek). Lisäksi sarjassa on mukana ministerin oma perhe, perheenomainen henkilökunta ja lukuisia muita hallinnon toimijoita.

Leoni ja muut näyttelijät ovat suurimmaksi osaksi miellyttäviä, vaikka konflikteja esiintyy puoleen ja toiseen. Sarjan pariin on aina mukava tulla, vaikka uudessa jaksossa olisi mitä pommeja, kriisejä tai ongelmia.

Sarja on äärimmäisen virkistävä myös siinä, että pääosaparin oma parisuhde ei ole sensaatiomaisen vaarassa joka jaksossa, vaikka realistisesti esitettynä hyvässäkin parisuhteessa nähdään välillä säröjä.

Rouva Ministeri menee ehdottomasti politiikan suhteen toiveajattelua-kategoriaan. Olisipa tuollaisia ihmisiä päättäjissämme, olisipa politiikka oikeasti tuollaista, olisipa meidänkin ministerit hyviä ihmisiä.

Kyynisimpien tv-fanien kannattaa suosiolla pysyä Homelandin puolella, mutta toiveikkaan todellisuuden faneille Rouva Ministeri on erittäin hyvä ja laadukas televisiosarja.

Rouva Ministeriä näytetään Suomessa AVA:lla ja Katsomossa. Paraikaa näytetään uuden 4. kauden jaksoja.

 

Lisää luettavaa