Vuoden 1987 elokuvaa sensuroitiin väkivallan takia – Verisen vampyyrielokuvan voi nyt katsoa alkuperäisessä muodossaan

Near Dark jouduttiin kirjoittamaan uudestaan, koska se sisälsi uskomattoman paljon väkivaltaa, kerrotaan maahantuojan sivuilla. Nyt ilmestynyt versio on maahantuojan mukaan sensuroimaton.

11.11.2021 08:30

Vuonna 1987 valmistunut Near Dark – Pimeyden läheisyys on nyt ilmestynyt laadukkaana blu-rayna.

Near Dark oli sittemmin ohjaus-Oscarillakin palkitun Kathryn Bigelow’n (The Hurt Locker) toinen elokuva, jonka menestyksen myötä hän pääsi pian isompien budjettien pariin.

Kolme näyttelijää (Lance Henriksen, Bill Paxton ja Jenette Goldstein) lainattiin suoraan juuri julkaistun Aliens – paluu -scifimenestyksen näyttelijäkaartista. Sen ohjaaja James Cameron ja Bigelow eivät olleet naimisissa vielä tässä vaiheessa, mutta Cameron vilahtaa leffassa lyhyesti näyttelijänä.

Seuraamme vampyyrijoukkoa, joka on kuin suoraan lännenelokuvasta. Kun päähenkilömme Caleb (Adrian Pasdar) kääntyy ihmisestä joksikin muuksi, niin hän ei vastaanota uutta minäänsä suosiolla eikä ravinnon saaminen ole helppoa.

Vampyyrien on pakko tappaa, mutta muuten koko mytologiaa Bigelow ei avaa leffassa sen enempää. Nyrkkisääntönä hänelläkin on kuitenkin se, etteivät nämä olennot siedä auringonvaloa lainkaan.

Poistetussa kohtauksessa nähdään myös, miltä pimeys näyttää heidän silmillään.

Lisämateriaaleissa on tarjolla ohjaajan kommenttiraita sekä lyhyitä koosteita, joissa muun muassa näyttelijät muistelevat rankkoja yökuvauksia sillä reilun kuukauden ajan työryhmä eli ainoastaan öisin.

Tero Heikkinen

Elokuva ★★★★
Ekstrat ★★★

Lisää luettavaa