Wes Anderson tyrmää internet-ilmiön: ”Minulla ei ole estetiikkaa”

Andersonin lyhytelokuva The Wonderful Story of Henry Sugar julkaistaan huomenna Netflixiin.

19.9.2023 09:30

Elokuvaohjaaja Wes Andersonista on muodostunut tuttu ja mieluisa ohjaaja niin leffaharrastajien kuin -katsojienkin keskuudessa.

54-vuotiaan amerikkalaisen filmografiaan kuuluvat teokset, kuten Moonrise Kingdom, The Grand Budapest Hotel ja viimeisimpänä Asteroid City. Ohjaajan Roald Dahlin alkuperäisteokseen perustuva The Wonderful Story of Henry Sugar saa ensi-iltansa Netflixissä huomenna 20. syyskuuta.

Andersonin elokuvat ovat tunnistettavia. Leffoja yhdistää kuvan symmetrisyys, yllättävät kuvakulmat ja kameraliikkeet , pastellivärit ja yksityiskohtien tarkkuus. Maistaisen Andersonia saat alta löytyvältä videolta.

Aiemmin tänä vuonna syntyi internet-ilmiö erityisesti Tiktokissa, jossa videoita tehtiin Andersonin tyyliä mukaillen. Lisäksi tekoälyn avulla jo julkaistut elokuvat uudistivat nahkansa siirrettynä Andersonin visuaaliseen maailmaan.

Lue lisää: Netissä leviää Wes Andersonin leffojen tyyliin tehdyt videot – ohjaaja selitti miksei halua nähdä niitä

Lue lisää: Mitä tapahtuu kansalliseepokselle, kun tekoäly matkii Aki Kaurismäkeä ja Wes Andersonia? Katso uskomaton ”traileri”

Ohjaaja itse suhtautui ilmiöön heti alkuvaiheessa penseästi, toivoen ettei hän itse altistuisi julkaisuille. Nyt hän on avautunut aiheesta lisää Deadlinen tuoreessa haastattelussa.

”Minulla ei ole estetiikkaa,” Anderson aloittaa. Hän silti kertoo ymmärtävänsä, miksi joku voisi ajatella toisin.

Ansersonin mukaan hänen tyylinsä on tunnistettavaa, koska hän kuvaa kohtauksia erityisellä tavalla, joka ”ei ole niin tyypillistä kaikille. Ja teen sitä paljon.”

Kaikki alkoi ohjaajan itsensä mukaan Rushmore-elokuvasta (1998), jossa mutaisen sään takia baseball-joukkokohtaus vaikutti mahdottomalta kuvata. Anderson käytti ”dolly”-otosta ratkaisuna – ja se toimi.

”Ajattelin, että ’pidin siitä. Se oli mielenkiintoista, ja nautin näkemästäni’. Joten olen tehnyt siitä lähtien variaatioita. Siksi teen niitä – koska baseball-kenttä tulvi.”

Yksi kuuluisimpia dolly-kuvia on Steven Spielbergin Tappajahai-elokuvasta, josta näet lyhyen videon alta.

Yleisellä tasolla Anderson ei ole vieläkään videoista innoissaan.

”No, kokemukseni siitä [ilmiöstä] on täysin ihmisten mainintojen kautta tullut minulle. En ole koskaan katsellut niitä, koska tulen liian… olen kuin… En halua… [paussi] Ei niin, että antaisin kritiikkiä jonkun tekemää asiaa kohtaan, mutta haluatko todella nähdä jonkun tekevän sinua? Se on kuin kun joku sanoo: ’Voi, hän ja hän osaa todella jäljitellä sinua.’ Tiedätkö mitä tarkoitan? Haluatko todella nähdä heidän imitaationsa sinusta?” Anderson avautuu.

”En ole koskaan nähnyt niitä. Ainoa, jonka näin, oli The Ritz Hotel, joka teki yhden. Ja sanoin, ’No, he ovat velkaa minulle huoneita.'”

Huomenna ilmestyvän The Wonderful Story of Henry Sugar -lyhytelokuvan trailerin näet alta.

 

Lisää luettavaa