Will Smith on eronnut elokuva-akatemiasta, mutta mitä se tarkoittaa? Tilanne ei näytä hyvältä näyttelijän kannalta

Kohun seuraukset näkyvät vielä vuosien päästä.

4.4.2022 10:15

Will Smith erosi Yhdysvaltain elokuva-akatemiasta Oscar-gaalassa sattuneen välikohtauksen jälkeen. Smith löi lavalla puhetta pitävää Chris Rockia avokämmenellä kesken suoran lähetyksen, kun Rock oli kertonut vitsin Smithin vaimosta Jada Pinkett Smithistä.

Smith ei jäänyt odottelemaan elokuva-akatemian omia kurinpitotoimia vaan päätti erota vapaaehtoisesti. Men in Black -elokuvien tähti ja King Richard -elokuvasta samaisessa Oscar-gaalassa kultapystin voittanut Smith julkaisi lausunnon, jossa hän kertoi toimineensa väärin.

Smith kertoi lausunnossaan ottavansa vastaan kaikki mahdolliset seuraamukset, joista elokuva-akatemia myöhemmin päättää.

Akatemia oli aiemmin antanut Smithille 15 päivää aikaa vastata kirjallisesti lausuntoon, jonka mukaan Smith oli rikkonut järjestön käyttäytymissääntöjä väkivaltaisella käytöksellään.

On mahdollista, että Smith saa lisärangaistuksia, mutta Oscar-palkintoa häneltä tuskin otetaan pois, arvellaan useissa medialähteissä.

Mitä Smithin eroaminen Yhdysvaltain elokuva-akatemian jäsenyydestä sitten käytännössä merkitsee?

Käytännössä ei paljoakaan, kirjoittaa Zimbio-verkkojulkaisu.

Smith ei jatkossa pääse äänestämään Oscar-palkinnoista, eikä hän saa elokuvia etukäteen katsottavaksi. Häntä ei välttämättä kutsuta enää Oscar-gaalaan.

Toisaalta Smithin vaimo Jada Pinkett Smith on elokuva-akatemian jäsen, ja hän voi ottaa aviomiehensä mukaan tilaisuuksiin, joissa puoliso on mukana.

Smith voi myös jatkossakin saada Oscar-ehdokkuuksia ja jopa voittaa palkinnon uudestaan, sillä ehdokkaiden ei tarvitse olla elokuva-akatemian jäseniä.

Näyttää siltä, että suurin rangaistus asiasta on Smithin saama negatiivinen julkisuus. Mutta se ei olekaan mikään pieni rangaistus. Mainehaitta on suuri, ja se näkyy jo hänen työtilanteessaan.

Smithin piti esittää pääosaa Netflixin Fast and Loose -jännärissä, mutta nyt projekti on pistetty jäihin. Samanlainen kohtalo odottaa ilmeisesti myös Bad Boys -elokuvasarjan neljättä osaa, joka on ollut suunnitteilla.

Elokuvien tuotannot ovat yleensä vuosia kestäviä projekteja, joten kohu saattaa näkyä Smithin filmografiassa pitkään. Jos suuri yleisö antaa Will Smithille anteeksi, hänen maineensa voi palautua, mutta siihen menee ehkä vuosia.

Lisää luettavaa