Yksi erikoisimmista supersankareista saa arvoisensa käsittelyn

Uusin tulokas Marvel-universumin elokuvamaailmaan tuo mukanaan rinnakkaistodellisuuksia ja tuulahduksen idän mystiikkaa, kun Doctor Strange loihtii esille yliluonnolliset voimavaransa.

Teksti: Johanna Juntunen

Yksi erikoisimmista supersankaritarinoista saa arvoisensa käsittelyn, sillä päärooleissa nähdään Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton ja Mads Mikkelsen.

Marvel Comicsin Tohtori Outo -sarjakuvahahmoon perustuva Doctor Strange on seikkailufantasia kuuluisasta neurokirurgista Stephen Strangesta, jota näyttelee Benedict Cumberbatch.

Elokuvan on ohjannut lähinnä kauhuleffoista tunnettu Scott Derrickson (Emily Rosen riivaaja, Deliver Us from Evil – Päästä meidät pahasta).

Tohtori Strangen elämä muuttuu kertaheitolla, kun hän joutuu rajuun auto-onnettomuuteen, menettää käsiensä toimintakyvyn ja loisteliaan uransa. Länsimainen lääketiede ei pysty tarjoamaan apua, joten Strange lähtee hakemaan hoitoa salaperäisestä paikasta nimeltä Kamar-Taj. Siellä hän tapaa Muinaisen (Tilda Swinton), joka hallitsee mystisiä voimia ja johdattaa uuden oppilaansa rinnakkaistodellisuuksien maailmaan.

Stephen Strange joutuu jättämään egonsa taakseen, jos hän aikoo toimia sovittelijana taistelussa todellisuuden ja sen ulottumattomissa olevien maailmojen välillä näkymättömiä voimia vastaan. Selvitäkseen tehtävästä hänen pitää käyttää laajaa valikoimaa metafyysisiä taitoja, kuten taikuutta ja kykyä lentää sekä Agamotton silmä -amulettia, joka mahdollistaa ajan kontrolloimisen ja teleportaation.

Steve Ditkon
ja Marvelin päätoimittaja-käsikirjoittaja Stan Leen luoma Doctor Strange alkoi ilmestyä sarjakuvalehtenä 1960-luvulla – ensiesiintymisensä hahmo teki vuonna 1963 ja viisi vuotta myöhemmin hän sai oman nimikkolehtensä. Ohjaaja Derrickson oli sarjakuvan harras lukija lapsena, sillä outo tohtori vetosi häneen muita sarjishahmoja enemmän.

– Sarjakuva oli visuaalisesti psykedeelinen ja edusti Marvelin kääntymistä uuteen suuntaan. Elokuva on samanlainen. Sen visuaalinen ilme tulee suoraan sarjakuvasta, joten siitä pitävät voivat huokaista helpotuksesta, Derrickson lupaa San Diegon ComicCon-messuilla.

Ohjaaja pitää Benedict Cumberbatchia kuin luotuna supervelhon rooliin. Hän on sanonut, että ”näyttelijä pystyy tuomaan esille Stephen Strangen älykkyyden, röyhkeyden, vastenmielisyyden, mutta samalla kiehtovuuden, ja hahmon massiivisen muutoksen”.

Cumberbatch on tottunut näyttelemään niin intellektuelleja (Sherlock-sarja, The Imitation Game), kuninkaallisia (Hamlet-näytelmä) kuin fiktiivisia hahmoja ja cgi-olentojakin (Hobitti-elokuvat). Kuitenkin supersankarin esittäminen sai hänet nöyräksi.

– Tämä on niin paljon suurempi kokonaisuus. Tohtorin kehityskaari on fantastinen. Henkilöstä, joka on arvostetussa asemassa ja aina tilanteen herra, tulee kamalan onnettomuuden myötä raunio. Hän joutuu myöntämään, että ei tiedä mistään mitään. Hän on vasta tiensä alussa todellisuuden ja yliluonnollisen maailman ymmärtämisessä, Cumberbatch valottaa.

Näyttelijä kertoi Episodille Toronton elokuvajuhlilla, että hän nauttii mahdollisimman erilaisten roolien näyttelemisestä, joten ei ihme, että Strange kiehtoi häntä. Erilaisuuden lisäksi Cumberbatchilla on henkilökohtainen yhteys idän mystiikkaan. Opettaessaan nuorempana englantia tiibetiläisille munkeille Intiassa Cumberbatch kiinnostui itse katsomaan ja pohtimaan elämää näkyvää maailmaa syvemmälle.

Kuvaaminen Nepalissa auttoi avaamaan mielen otolliseksi muutokselle – ainakin elokuvan puitteissa. Pääasiallinen kuvauspaikka oli Lontoon Longcross-elokuvastudiot, jonka lisäksi seikkailua kuvattiin Hong Kongissa ja New Yorkin Manhattanilla, joka on tohtorin kotipaikka.

Rachel McAdamsin (Southpaw, Midnight in Paris) näyttelemä kirurgi Christine Palmer on Strangen yhteys reaalimaailmaan.

– Heillä on yhteinen menneisyys, mutta elokuvan nykyhetkessä he työskentelevät kollegoina samassa sairaalassa. Christine yrittää houkutella Strangen omaan yksikköönsä tämän lahjakkuuden takia. Olemme edelleen ystäviä ja seuraan hänen taivaltaan kohti ”valaistumista”, tapailee McAdams San Diegossa.

Janan ääripäässä on Muinainen, joka kontrolloi universumia ja sen mysteereitä.

– Kaikki, mitä Muinainen tietää, opettaa ja auttaa saamaan esille ihmisistä, on jokaisen hallittavissa. Kyse on sisäisestä voimasta eli varsinaisesta hippi-scifi-trippailusta, josta on hyötyä kaikille, myös hänelle itselleen, naurahtaa Swinton.

doctor-dr-strange-3-mad-mikkelsen-tilda-swinton
Tilda Swinton.

Marvel sai ankaraa kritiikkiä liittyen Swintonin (Hail, Caesar!, Poikani Kevin) palkkaamiseen.

Studiota syytettiin roolin niin kutsutusta valkopesusta, sillä sarjakuvassa Muinaisena on iäkäs aasialainen mies. Derrickson on puolustanut valkoihoisen, keski-ikäisen naisen valintaa elokuvaan monimuotoisuuden vaalimisella ja sillä, että Swinton tuo hengenomaisen ja mystisen hahmon rooliin samaa kaliiberia olevan näyttelijän.

Stereotyyppien välttämiseksi myös aasialainen palvelija Wong laitettiin remonttiin Swintonin valinnan jälkeen. Benedict Wongin (Marco Polo, Kick-Ass 2) näyttelemä Wong on ylennetty elokuvassa mystiikan mestariksi ja vaativaksi opettajaksi.

Elokuvan pahis on Mads Mikkelsenin (Hannibal-sarja, Jahti) esittämä Kaecilius, joka on myös mystisten voimien hallitsija. Hän uskoo kuolemattomuuden salaisuuden piilevän rinnakkaistodellisuudessa.

– En pidä hahmoani pahiksena. Hän uskoo parempaan maailmaan, kuten monet muutkin hahmot. Kaecilius vain haluaa valita eri reitin, joka on muiden reittiä kauniimpi, Mikkelsen vakuuttaa.

Marvel-studioiden johtaja ja niin Spider-Manit, X-Menit ja Thorit kuin Captain Americat ja Avengersitkin tuottanut Kevin Feige ei hätkähdä ennakkokritiikistä, sillä hän on tottunut siihen vuosien varrella. Massiiviset lipputulot ja pääasiassa positiiviset arvostelut ovat osoitus siitä, että hän tietää, mitä tekee. Jopa flopiksi ennustettu Guardians of the Galaxy puhuvine puineen tuotti yli 690 miljoonaa euroa maailmanlaajuisesti, mikä teki siitä vuoden 2014 menestyneimmän supersankarielokuvan.

– Marvel-brändin suojeleminen on takuu siitä, että elokuvat ovat erilaisia, innovatiivisia eivätkä tule liukuhihnalta tai ole väljähtäneitä. Siihen kuuluu myös riskien ottaminen, sillä kaikki elokuvamme poikkeavat toisistaan huomattavasti. Esimerkiksi Guardians of the Galaxy ei voisi olla erilaisempi kuin Captain America, Feige kertoo Beverly Hillsissa.

Feige ja muut studion päättäjät tekevät ohjaajavalinnat eri elokuviin huolella. Scott Derrickson sai halutun pestin vasta kahdeksan tapaamisen jälkeen.

– Haluamme ohjaajia, joilla on oma näkemys. Emme palkkaa ohjaajia, jotka tekevät mitä käskemme, vaan sellaisia, joilla on oma vahva visio. Annamme heille raamit, joiden puitteissa työskennellä. Näin pidämme Marvel-tuotemerkin tuoreena.

Mads Mikkelsen.
Mads Mikkelsen.

Feige luottaa valitsemaansa linjaan sarjakuvien sovittamisesta valkokankaalle.

– Meidän tehtävämme on ottaa parhaat palat hahmoista ja tarinosta, joskus jopa suositun sarjakuvalehden 600:sta ilmestyneestä numerosta ja muokata niistä tasapainoinen elokuvapaketti, joka vetoaa suureen yleisöön. Uskon, että nämä valinnat ovat juuri niitä, joiden takia joukko uskollisia sarjakuvafaneja lukee seikkailuja vuodesta toiseen. Kyse ei ole koskaan siitä, että päivittäisimme tarinoita pelkän päivittämisen takia, Feige sanoo Beverly Hillsissa.
Feige tietää, miksi Marvel-hahmoihin on niin helppo samastua.

– Syy, miksi 70 vuotta vanhat sarjakuvat vetovat ihmisiin, johtuu siitä, että jokaisella on ollut ongelmia elämässään, joista he ovat halunneet selvitä. Vaikka sinuun ei olisi pistetty superseerumia, et joutunut radioaktiivisen hämähäkin puremaksi, et pysty hyppimään porttien yli tai et nikkaroinut itsellesi lentävää haarniskaa, kaikilla Marvel-sankareilla on joku inhimillinen vika tai fyysinen vamma, jonka he tiedostavat.

Työn haastavuus on myös sen suola.

– Kysymys on siitä, miten tehdä elokuva, joka toimii monilla eri tasoilla. Olen aina halunnut tehdä elokuvia, jotka ylittävät ihmisten ennakkokäsitykset siitä, minkälainen supersankarielokuvan pitää olla. Suurin haasteemme on tehdä sarjakuviin perustuvia elokuvia, jotka seisovat omilla jaloillaan ja jotka vetoavat niihinkin katsojiin, jotka eivät tiedä mitään kyseisestä sarjakuvasta. Tietysti ne, jotka tuntevat viitekehyksen ennalta, pystyvät nauttimaan elokuvasta useammalla tasolla.

Tuottaja ei kuitenkaan nuku aina öitään rauhallisesti, sillä selkäpiissä karmii välillä pelko siitä, että katsojat saattavat joskus kyllästyä supersankareihin.

– Olen pelännyt sitä siitä lähtien, kun tulin Marvelin palvelukseen. Ensimmäinen elokuva, joka ilmestyi minun aikanani, oli Sam Raimin ohjaama Spider-Man (2002), joka teki ennätyksen lippukassoilla. Huokaisin silloin helpotuksesta. Uskon edelleen, että kiinnostus säilyy niin kauan, kun sankarit ovat ainutlaatuisia.

Doctor Strange ensi-illassa 26. lokakuuta.