”Yli 50 ohjaajaa kieltäytyi” – Kukaan ei halunnut tehdä tätä Johnny Deppin elokuvaa, mutta lopputulos oli menestys

IMDb-arvosana 7,7.

13.6.2022 16:14

Vuonna 2004 valmistunut Finding Neverland – Tarinan lähteillä on tositapahtumien innoittama draama Peter Panin luojan, menestyskirjailija J. M. Barrien elämästä ja innoittajista. Barrien roolissa nähdään Johnny Depp.

Skotlantilaisella näytelmäkirjailijalla Sir James Matthew Barriella ei mennyt aina hyvin. Hänen näytelmänsä saivat murska-arvosteluja ja yleisö hylki niitä, kunnes hän osui kultasuoneen ja keksi tarinan pojasta, joka ei tahtonut kasvaa aikuiseksi.

J.M. Barrien luoma Peter Pan oli teatterinäyttämöllä ensimmäisen kerran 1904 Lontoossa. Peter Panin tarina sai vahvasti vaikutteita Barrien omasta elämästä.

Avioliittoonsa puutunut ja kehnoja näytelmiä suoltanut Barrie haki uralleen innoitusta Kensingtonin puutarhasta, missä hän kirjoitti ja ulkoilutti samalla koiraansa. Puutarhassa hän tutustui leskiäiti Llewellyn Daviesin perheeseen, johon kuului neljä kasvuikäistä poikaa.

Tutustumisen myötä kehittyi ystävyys ja Peter Panin tarina. Oikean elämän pikkupoika-Peter lainasi nimensä päähenkilölle, Jamesin koirasta tuli Darlingin perheen koira, neljästä pojasta tuli Mikä-Mikä-Maan orpopojat, leskiäidistä Wendy. Poikamainen James itse muistuttaa kovasti Peter Pania.

Finding Neverland oli arvostelu- ja yleisömenestys. Se sai seitsemän Oscar-ehdokkuutta, jotka tulivat muun muassa parhaasta elokuvasta ja Deppin pääroolista. Kultapystin voitti lopulta vain säveltäjä Jan A. P. Kaczmarek.

Alun perin elokuvalle oli kuitenkin vaikea löytää ohjaajaa. Tuottaja Richard N. Gladstein on sanonut, että yli viisikymmentä ohjaajaa kieltäytyi pestistä ennen kuin Monster’s Ball -elokuvalla läpimurron tehnyt Marc Forster suostui ohjaajaksi.

Saksalaissyntyinen Forster on sittemmin ohjannut myös James Bond -seikkailun Quantum of Solace ja zombileffan World War Z.

Finding Neverland on tällä hetkellä katsottavissa suoratoistona Elisa Viihde Viaplayssä. Katso traileri alta.

 

Lisää luettavaa