Zack Snyder tekee elokuvistaan erikoisversioita, mutta ovatko ne nimensä veroisia?

Zack Snyder on tuttu nimi sarjakuvaelokuvia fanittaville. Hän on tunnettu myös intohimostaan työstää elokuvistaan ultimaattisia erikoisversioita. Ovatko ne nimensä veroisia? Tätä pohditaan Yksi elokuva, monta tarinaa: supersankarielokuvien superversiot -juttusarjan neljännessä osassa.

17.11.2022 09:30

Zack Snyder on pakerrellut jo yli vuosikymmenen ajan DC-sarjisleffojen parissa. Viime vuonna julkaistu nelituntinen Zack Snyder’s Justice League oli hänen ”täydellinen versionsa” vuoden 2017 epäonnisesta tuotoksesta, jonka ohjauksen hän joutui henkilökohtaisista syistä jättämään kesken. Tämä HBO Max -striimipalvelun rummuttama erikoisversio on useimmilla tuoreeltaan muistissa, joten katsastetaanpa ohjaajan aikaisempien DC-leffojen ”täydelliset versiot”.

Hienon Watchmenin vielä hienompi versio

Kunnianhimoinen, R-ikärajalla varustettu Watchmen sai ensi-iltansa helmikuussa 2009 162-minuuttisena järkäleenä. Leffa ei saanut teatterikierroksella noin 130 miljoonan dollarin tuotantokulujaan takaisin, joten tappioiden minimoimiseksi Snyderille annettiin lupa toteuttaa kotimarkkinoita varten uusi, faneja kiinnostava erikoisversio.

Heinäkuussa 2009 dvd:llä ja blu-raylla julkaistu Director’s Cut kestää jo kunnioitettavat 187 minuuttia. Se sisältää muutamia kohtauksia, jotka olisi ehdottomasti pitänyt sisältyä teatteriversioon; Director’s Cut onkin yleisesti huomattavasti pidetympi versio.

DC-version ensimmäinen minuutin kestävä lisäys tulee elokuvan viidennellätoista minuutilla. Siinä rikospaikkaa tutkiva Rorschach (Jackie Earle Haley) saa vieraakseen kaksi liipaisinherkkää poliisia. Rorschach tempaisee näistä toista pataan ennen luotien saattelemaa pakenemistaan. Vähän yli viisi minuuttia myöhemmin kuullaan Rorschachin ajatuksia tämän poistuessa Dannyn (Patrick Wilson) luota. Parikymmentä sekuntia kestävässä kohtauksessa pohdiskellaan ääneen muun muassa sitä, kuinka pahan tulisi saada palkkansa.

42. minuutin kohdalla tapahtuvassa Vietnam-kohtauksessa Comedian (Jeffrey Dean Morgan) tappaa liekinheittimellä yhden Vietkong-sissin. Director’s Cutissa on tätä hetkeä ennen puolen minuutin verran enemmän materiaalia. Sen aikana nähdään kuinka kyseisen sissin toinen jalka on puolikas repale ja kuinka kauhuissaan hän ottaa iskeytyvän liekkimeren vastaan.

Dannyn ja Laurien (Malin Akerman) 69. minuutin kohdalla tapahtuvan katutappelun jälkeen tulee puolentoista minuutin verran uutta materiaalia. Aluksi he puhuvat tapahtuneesta ja poistuvat paikalta eri suuntiin. Dan menee tapaamaan Hollisia (Stephen McHattie) tämän asunnolle. Siellä hän näkee televisiosta mitä tohtori Manhattanille (Billy Crudup) on juuri tapahtunut.

81. minuutin kohdalla eli tri Manhattanin pitkän monologin jälkeen nähdään yli kahden minuutin ajan uusia kohtauksia. Aluksi agentti Forbes (Fulvio Cecere) kuulustelee aggressiivisesti Laurieta tämän vastatessa tulikivenkatkuisesti takaisin. Kuulustelun lomassa Laurie muistelee tutustumistaan Comedianiin.

Heti edellisen lisäyksen jälkeen siirrytään seuraamaan presidentin ja tämän neuvonantajien kokousta. Kyseinen kohtaus on vähän yli minuutin verran pidennetty. Välittömästi sen jälkeen tulee teatteriversiosta puuttuva puolen minuutin kohtaus, jossa Laurie pakenee Forbesin kynsistä.

Puolentoista tunnin kohdalla tapahtuvassa Adrianin (Matthew Goode) salamurhayrityksessä hänen assistentti saa luodin jalkaansa. Director’s Cutissa ammutaan lisäksi hänen oikean käden sormet.

Hetkeä myöhemmin kuultavaa Rorschachin monologia on pidennetty lähes puolitoista minuuttia. Ja kun hänet vangitaan sitä seuraava psykologin kuulustelukohtaus on lähes minuutin verran pitempi.

Kun Rorschach kertoo tarinaansa kuinka hän jäljitti lapsenmurhaajan näytetään DC-versiossa tämän tappo huomattavasti graafisemmin. Lisäpituutta kohdassa on vain 3,5 sekuntia, mutta sen vaikuttavuus on rajumpi.

Dannyn ja Laurien rakastelukohtausta on pidennetty muutamasta kohdasta yhteensä noin viidentoista sekunnin verran. Mitään erityisen ronskia unrated-materiaalia ei kuitenkaan ole tarjolla.

Vankilassa tapahtuvan tappelukohtauksen jälkeen on uusi 50 sekuntinen kohtaus. Siinä Dan, Laurie ja Rorschach pääsevät vankilan katolle odottamaan heitä noutavaa alusta. Sen saapuessa poliisit syöksyvät paikalle ja alkavat ampumaan heitä. Pako onnistuu täpärästi.

Kun tri Manhattan on vienyt Laurien Marsiin, nähdään Director’s Cutissa sen jälkeen neljä minuuttia uusia kohtauksia. Ensimmäisessä niistä tutustutaan katukovisjoukkoon. He keskustelevat vankilasta paenneesta Rorschachista.

Seuraavaksi ollaan Hollisin asunnolla. Hän keskustelee puhelimessa alkuperäisen Silk Spectren (Carla Gugino) kanssa, kun ulko-ovelta kuuluu koputus. Edellisessä kohtauksessa esitetyt kovikset tunkeutuvat asuntoon ja nyrkkipyykin jälkeen he tappavat Hollisin tämän saamalla palkintopystillä. Taustalla soi Pietro Mascagnin Cavalleria rusticana.

Tätä seuraa luolassa tapahtuva kohtaus. Rorschach avautuu piileskelyn vastenmielisyydestä. Kohtaus jatkuu teatteriversion mukaisesti.

Kun Dan ja Rorschach ovat baarissa, kuulevat he DC-versiossa televisiosta Hollisin kuolemasta. Dan raivostuu ja alkaa hakata yhden koviksen naamaa tohjoksi vaatien tätä kertomaan tappajan nimen. Rorschach puuttuu tilanteeseen ja vie Dannyn pois. Kohtaus kestää minuutin.

Kaikkien näiden muutoksien lisäksi Director’s Cut sisältää tukun muita uusia hetkiä ja kohtausten pidennyksiä. Valtaosa niistä sulautuu kerrontaan erinomaisesti pitäen rytmityksen koko ajan ryhdikkäänä. Teatteriversiosta nauttineet tulevat todennäköisesti rakastumaan Director’s Cutiin.

Animaatiolla ahdettu mammuttiversio

Watchmen-elokuvaan toteutettu mutta teatteriversiosta pituuden vuoksi poisjätetty animaatio-osuus julkaistiin kotiteattereihin erillisenä lyhytelokuvana. Tales of the Black Freighter -nimellä dvd:llä ja blu-rayllä maaliskuussa 2009 päivänvalon nähdyssä animaatiossa kuullaan Gerard Butleria.

”Mitään en muista, mutta taisi olla melkoinen risteilyilta.”

Marraskuussa 2009 studio päätti vielä kerran lypsää filkan faneja julkaisemalla Watchmen – Ultimate Cut -dvd:n ja -blu-rayn. Kyseinen 216-minuuttinen mammutti on pohjimmiltaan elokuvan Director’s Cut, johon on sisäänleivottu siihen jo alun perinkin kuulunut animaatio.

Seitsemään osaan jaotellun Tales of the Black Freighterin ympärille on rakennettu kehystarina, jossa nuori poika lukee lehtikioskilla sarjakuvalehteä. Parissa kohdassa nähdään myös lyhyesti elokuvan päähenkilöitä, mutta ei millään juonta laajentavalla tavalla.

Itse animaatio on tarina piraattien kynsistä selviytyneestä haaksirikkoutuneesta miehestä, joka selviytymistaistelussaan ajautuu mielipuolisuuden rajoille. Se on hyvin graafinen, synkkä ja mielenkiintoinen, mutta animaationa se voi hajoittaa joidenkin katsojien immersion. Watchmen-faneille se kuitenkin palauttaa – alkuperäisteosta mukaillen – merirosvotarinan elokuvan omia tapahtumia onnistuneesti peilaavaksi rinnakkaisjuoneksi.

Watchmenistä sen enempää tietämättömille Director’s Cut on Ultimate Cut -versiota parempi vaihtoehto. Fanit taas nauttivat kaikista UC-version lisäminuuteista; se onkin heille elokuvan ultimaattinen versio.

Harmittavasti mikään julkaisuista ei sisällä (huhuttua) sarjakuvalle uskollisempaa lopetusta.

Batmanin ja Supermanin täydellinen kohtaaminen

Kovien paineiden alla maaliskuussa 2016 julkaistu Batman v Superman: Dawn of Justice laittoi kaksi supersankaria napit vastakkain. Keskelle puski vielä tämän universumin katsojakunnalle debyyttinsä tekevä Wonder Woman.

Snyderin kunnianhimo oli tälläkin kertaa suuri. Kuvamateriaalia kertyi runsaasti, mutta studio määräsi ohjaajan pitämään elokuvan kaksi- ja puolituntisena. Tässä myös onnistuttiin, sillä teatteriversio kellottaa 152 minuuttia.

Kauaa ei pidempää versiota tarvinnut kuitenkaan odottaa. Heinäkuussa 2016 dvd:llä ja blu-raylla julkaistu Ultimate Edition toi elokuvan nähtäväksi sellaisena versiona kuin ohjaaja oli sen alun perin visioinut. Snyder onkin maininnut, että tämä julkaisu on hänen Director’s Cut.

Batman v Superman – Ultimate Edition kestää 183 minuuttia. Ensinnäkin se sisältää kaiken sen väkivallan, joka jouduttiin teatteriversiosta sensuroimaan matalamman ikärajan (USA:ssa PG-13, Suomessa K12) saamiseksi. Verenlennolla varustettu UE sai USA:ssa R-ikärajan ja Suomessa sille lätkäistiin K16.

Huomattavat eroavaisuudet alkavat 11 minuutin kohdalla. Siinä missä Lois Lane (Amy Adams) esitettiin teatteriversiossa hyvin nopeasti, UE:ssa kohtaus kestää minuutin hänen keskustellessa Jimmy Olsenin (Michael Cassidy) kanssa. Heti seuraavassa kohtauksessa, jossa heitä epäillään CIA:n agenteiksi, on tiukempi jännite 40 lisäsekunnin ansiosta. Tilanne päättyy teloitukseen, jonka jälkeen tulee 30-sekuntinen uusi kohtaus, jossa CIA näkee infrapunakameran kautta tapahtumat. Tätä seuraava taistelukohtaus on verisempi ja yli puoli minuuttia pitempi.

Superman lentää kuvioihin UE-versiossa aiempaa dramaattisemmin. Hän tuhoaa sekä uhkaavan ohjuksen että dronen, joita ei teatteriversiossa edes nähdä.

36. minuutin kohdalla on uusi minuutin mittainen kohtaus, jossa Gothamiin saapunut Clark Kent (Henry Cavill) etsii Kahina Ziriä (Wunmi Mosaku). Tämän naapurit kertovat naisen lähteneen pois ja samalla he varoittavat ”öisestä kostajasta.”

Batman v Supermanin pidennetyssä versiossa lentää veri.

Parikymmentä minuuttia edellisen jälkeen tulee kaksi uutta ja yksi pidennetty kohtaus. Aluksi Clark soittaa äidillensä Marthalle (Diane Lane) kysyäkseen, miksei hänen isänsä halunnut koskaan lähteä Kansasista. Tämän jälkeen Lois selvittelee Jentin (teatteriversiosta kokonaan puuttuva Jena Malone) kanssa löytämänsä luodin alkuperää. Sitten Clark etsii tietokoneellaan tietoja Batmanista, minkä jälkeen – myöhemmin tulevaan kohtaukseen liittyen – yksi henkensä puolesta pelkäävä vanki siirretään osastolta toiselle.

Jo Ultimate Editionin ensimmäinen tunti on huomattavasti koherentimpi kuin teatteriversiossa. Eikä se pääty siihen: runsaat henkilöhahmoja rakentavat kohtaukset, tuimemmat toimintakohtaukset ja uudet sivujuonet nostavat katselukokemuksen täysin uudelle tasolle.

Batman v Supermanin Ultimate Edition on kaukana täydellisestä elokuvasta, mutta teatteriversioon verrattuna se on aivan ylivertainen.

Ensi numerossa keskitytään huomattavasti rauhallisempiin tuotoksiin. Sukellamme ohjaaja/käsikirjoittaja Terrence Malickin elokuvien eri versioihin.

Miten nähdä artikkelin elokuvat?

Watchmen: Teatteriversio on julkaistu Suomessa dvd:llä ja blu-raylla. Se on nähtävissä useista striimipalveluista kuten HBO Max, Prime ja Viaplay. Director’s Cut -versio on julkaistu Isossa-Britanniassa ja USA:ssa blu-raylla. Ultimate Cut -version näkee suomiteksteillä UHD:ltä.

Batman v Superman: Dawn of Justice: Teatteriversio julkaistiin Suomessa dvd:llä, blu-raylla ja 3D blu-raylla. Se on katsottavissa myös HBO Max -striimipalvelusta. Ultimate Cut -versio on julkaistu suomiteksteillä sekä blu-raylla että UHD:llä. UHD:stä on kaksi eri painosta: viimeisin sisältää IMAX-kuvasuhdevaihtelun.

Myös näistä Zack Snyderin ohjaamista elokuvista on julkaistu erikoisversio: Dawn of the Dead (2004, 100 min vs 110 min), Justice League (2017/2021, 120 min vs 242 min), Sucker Punch (2011, 110 min vs 128 min)

Teksti:  Tom Kajaslampi

Lisää luettavaa