Zlatan-dokumentin ruotsalaisohjaaja: ”Suomalainen jalkapallo saa minut surulliseksi”

Fredrik ja Magnus Gerttenin ohjaama dokumentti Nuori Zlatan kertoo ruotsalaisen  jalkapallotähden uran alkuvaiheista. Zlatan Ibrahimović on nykyään supertähti, joka tunnetaan pelkällä etunimellä. Vuonna 1999 hän oli kuitenkin vain lupaava nuori pelaaja Malmöstä. Keskustelimme Magnus Gerttenin kanssa jalkapallosta, jääkiekosta, Jari Litmasesta ja vähän Zlatanistakin.

Jalkapallo on teille ilmeisesti mieluinen aihe.
Kyllä. Itse asiassa ensimmäinen dokumenttiprojektimme oli kaksi jalkapalloaiheista elokuvaa Malmö FF -seurasta, joka on kotijoukkueemme ja suosikkimme. Siitä sai alkunsa myös Zlatanista kertova elokuva. Aina kun ohjelmassa on Malmö FF:n kotipeli, niin minä ja veljeni olemme katsomossa.

Meillä Suomessa pidetään enemmän jääkiekosta.
Olemme kotoisin Etelä-Ruotsista, missä jääkiekko ei ole kovin suosittua, mutta Ruotsin jääkiekkoliigassa on kyllä yksi malmöläinen joukkue. Se ei tosin ole kovin hyvä, eikä meillä ole jääkiekosta pitkiä perinteitä. Jos Ruotsi ja Suomi pelaavat jääkiekkoa vastakkain, niin olen mielelläni suomalaisten puolella. Pohjoisempana Ruotsissa, sanotaan Tukholmasta ylöspäin, jääkiekko on taas todella suosittua.

Suomessa jääkiekko on suosittua etelästä pohjoiseen.
Tiedän. Minulla on Helsingissä yhteistyökumppaneita, jotka ovat hulluja jääkiekkofaneja. He iloitsevat kuin pikkulapset, kun Suomi voittaa Ruotsin jääkiekossa. Minä suon sen heille ilomielin ja olen melkeinpä surullinen, kun ajattelen Suomen jalkapallomaajoukkuetta.

Suomalainen jalkapallo onkin surullisessa tilassa tällä hetkellä.
Se on traagista. Mutta nyt kun teillä on ruotsalainen valmentaja [Hans Backe], niin ehkä tilanne paranee. En tosin tiedä, osaako hän auttaa.

Ainakin hänellä on vielä paljon töitä.
Mutta on teillä ollut monia hyviä pelaajia. Ja oli hienoa saada Jari Litmanen elokuvaamme mukaan, koska hän on niin mukava tyyppi. Hän itse asiassa pelasi Malmössä uransa loppupuolella. Hän kärsi silloin loukkaantumisista ja pelasi vain ehkä joka kolmannessa ottelussa. Hän ei koskaan juossut vaan liikkui aina kävelyvauhtia. Aina silloin tällöin hän teki upeita maaleja, mutta hänen ei tarvinnut käydä pelin jälkeen suihkussa.

Litmanen oli yllättävän merkittävä henkilö Zlatanin uralla.
Vaikka Zlatan on supertähti, hän ei ole yhden miehen show. Hän tarvitsee tukea muilta. Ja Litmanen oli sellainen. Kun Litmanen palasi Ajaxiin, hän sanoi Zlatanille: ”En ole sinun kilpailijasi vaan haluan auttaa sinua. Me pelaamme yhdessä.” Jari oli kokenut ja menestynyt pelaaja, ja Zlatan tarvitsee ihmisiä joita voi katsoa ylöspäin ja kunnioittaa. Se on myös hänen heikkoutensa. Hänellä ei ole kärsivällisyyttä sellaisia pelaajia kohtaan, jotka eivät ole tarpeeksi hyviä. Hänen on pelattava parhaiden kanssa, ja välillä mietinkin miten hänen pelilleen käy Ruotsin maajoukkueessa, jossa on monta keskinkertaista pelaajaa. Mutta hän haluaa edustaa Ruotsia, koska se on hänelle tärkeä juttu.

Kuvasitte elokuvassa nähtävän filmimateriaalin jo vuosia sitten. Miksi odotitte näin pitkään ennen kuin teitte elokuvan?
Se on hyvä kysymys, enkä oikein tiedä onko meillä siihen hyvää vastausta. Meitä onnisti, kun teimme kaksi elokuvaa Malmö FF:stä. Toista niistä aloimme kuvata vuoden 99 syksyllä, ja huomasimme, että yksi nuori pelaaja pukuhuoneessa on kiinnostava tapaus. Päätimme kuvata häntä parin vuoden ajan, ja tästä nuorukaisesta tuli kaikkien aikojen tunnetuin ruotsalainen jalkapalloilija. Teimme elokuvan, jossa hän oli mukana, ja ajattelimme että se on siinä. Kahden vuoden aikana kuvattu materiaalimme jäi kellariin varastoon. Aina silloin tällöin, kun teimme työhuoneellamme myöhään töitä, kuulimme kellarista outoja ääniä, jotka kutsuivat meitä, mutta emme välittäneet niistä äänistä vuosiin. Meillä oli muita elokuvaprojekteja käynnissä. Olemme tehneet veljeni kanssa monia kansainvälisiä dokumentteja ja matkustelleet paljon. Emme halunneet vain rahastaa sillä materiaalilla, emmekä välttämättä halunneet enää tehdä uutta elokuvaa samasta aiheesta.

DUZ04Miksi kuitenkin lopulta kaivoitte filmit esiin?
Zlatanilla alkoi olla jo ikää. Ajattelimme, että jos emme tekisi elokuvaa nyt, emme tekisi sitä koskaan. Kävimme filmejä läpi ja huomasimme, että meillä oli paljon materiaalia, jota emme olleet käyttäneet. Osa oli sellaista, jota emme halunneet aiemmissa elokuvissa käyttää, koska se oli tavallaan liian henkilökohtaista. Mutta kun Zlatan avautui alkoholisti-isästään ja rankasta kasvatuksestaan muistelmissaan, niin mekin pystyimme ottamaan esille vaikeita asioita lapsuudesta. Joskus täytyy odottaa vain oikeaa hetkeä. Emme olisi halunneet tehdä aiemmin noin henkilökohtaista elokuvaa, mutta hän itse avasi tien sellaiselle.

Elokuvassa ei ole uutta materiaalia Zlatanista. Yritittekö tehdä hänestä uusia haastatteluja?
Emme halunneet tehdä tavallista kuuluisan pelaajan elämäkertadokumenttia. Me tiesimme, millainen nuori Zlatan oli, ja siksi rakensimme elokuvasta eräänlaisen kasvutarinan. Hänen nuoruusvuotensa ovat ratkaisevia, kun ei vielä voi tietää, onnistuuko hän urallaan vai ei. Sehän sitten toteutui Ajaxissa, mutta hetken aikaa kaikki näytti hyvin epävarmalta. Päätimme tehdä filmin nuoresta Zlatanista, koska sen puolen me tunsimme. Ymmärsimme kuitenkin myös sen, että emme voi tehdä elokuvaa yhteistyössä hänen kanssaan. Zlatanin ympärille on kasvanut kokonainen imperiumi, ja elokuvasta olisi tullut mainosvideo. Sen tyyppisiä elokuvia on jo tehty Ronaldosta ja Messistä, ja me halusimme täyden vapauden, koska olemme riippumattomia elokuvantekijöitä. Halusimme silti tehdä elokuvan kunnioituksella ja rakkaudella ja ottaa elokuvaan mukaan niitä asioita, jotka mielestämme olivat oikeita, jotta voimme esittää monipuolisen kuvan hänestä. Emme voineet antaa hänen kurkkia olkapäidemme yli ja sanoa, että tuo haastattelu tai valokuva ei käy, koska minulla on vääränlainen kampaus.

Zlatan näyttää elokuvan perusteella olevan vaikea persoona, mutta hänessä on myös jotain hyvin inhimillistä ja sympaattista.
Zlatan on tavallaan kuin kuka tahansa meistä, ja siitä myös dokumenttielokuvissa on usein kyse. Näytetään ihmisen eri puolet eikä pelkkää mustavalkoista henkilökuvaa. Ja Zlatan ei ole mustavalkoinen henkilö lainkaan. Hän on hyvin älykäs, ja hänessä on myös leikkisä puoli. Siviilissä hän saattaa olla todella miellyttävä, mutta pelikentällä hän on vastustajan mielestä kaikkea muuta. Hänessä on kaksi ääripäätä, ja se tekee hänestä kiinnostavan. Hänessä on myös oma salainen puolensa. Ruotsissa hänestä kirjoitetaan joka päivä jotain, mutta häntä ei silti tunneta kunnolla, mikä on kiehtovaa. Zlatan on tavallaan arvoitus ja siksi sopiva henkilö elokuvan aiheeksi. Jotain on hänen hymynsä takana piilossa, mutta koskaan ei voi tietää mitä se on. Me vihjaammekin elokuvassa, että hän suojelee itseään, koska hänellä oli rankka lapsuus. Hän ei halua paljastaa liikaa itsestään ja perheestään.

Elokuvassa on mukana Zlatanin entisiä joukkuetovereita ja valmentajia. Oliko heitä vaikea saada mukaan?
Se oli monimutkainen prosessi, koska monet noista huippupelaajista ovat edelleen hänen ystäviään, eivätkä he halua tehdä mitään ilman Zlatanin hyväksyntää. Meillä oli onnea siinä, mutta se vaati paljon työtä. Leikkausprosessikin oli monimutkainen. Leikkasimme elokuvaa kuusi–seitsemän kuukautta ja järjestimme ison ensi-iltanäytöksen Amsterdamin Idfa-festivaalilla. Se on suurin ensi-ilta, mitä dokumentille voi saada. Me kuitenkin vihasimme näytöstä, sillä elokuva ei mielestämme ollut vielä valmis. Palattuamme kotiin leikkasimme 20 minuuttia lyhyemmän version ja vaihdoimme musiikin. Lopullinen versio itse asiassa sai ensi-illan DocPoint-festivaalilla Helsingissä tammikuussa. Ja sitten joimme itsemme humalaan, koska se oli ollut pitkä ja raskas tie.

Niin meillä Suomessa tehdään.
Tiedän! Minulla on Suomessa ystäviä. Olen yksi Kovasikajutun tuottajista. Se Pertti… Mikä se punkbändi on, joka oli mukana euroviisuissa?

Pertti Kurikan Nimipäivät.
Juuri se. Olin tosiaan yksi elokuvan tuottajista, ja olen mukana myös toisessa osassa, joka on tekeillä. Tarvitsen aina nenänvalkaisuviikon, kun palaan Helsingistä.

Nuori Zlatan tulee ensi-iltaan 22.4.2016.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut