7 elokuvaa joiden ikoninen miespääosarooli meinasi päätyä väärälle näyttelijälle

ILMOITUS. Ikimuistoisimmat elokuvat rakentuvat usein mahtaville roolisuorituksille ja pääosien esittäjille. Maailman elokuvateollisuus on kuitenkin täynnä elokuvia, jotka eivät menestyneetkään odotetulla tavalla huonon castingin johdosta. Onnistumisia on tietysti myös huima määrä ja joskus vain konseptin hiominen saattaa riittää loistavaan roolisuoritukseen. Näin huomattiin esimerkiksi Ryan Reynoldsin esittämän Wade Wilsonin, eli Deadpoolin, kahdessa hyvin erilaisessa roolissa.

Hollywood on kuitenkin pullollaan menestystarinoita ja ikonisia miespääosia, joiden oli tarkoitus näyttää aivan muulta. Harva osaisi kuvitella Jack Nicholsonia Michael Corleoneksi Al Pacinon tilalle, eikä David Schwimmer vaikuta jälkikäteen ajateltuna kovin uskottavalta aisaparilta Tommy Lee Jonesille Men In Black -elokuviin. Listasimme seitsemän ikonista miespääosaroolia, joissa meinasi tapahtua vastaavanlainen, hieman erilainen roolitus.

Puuttuuko joku näistä elokuvista watchlistiltasi? Katso www.saleduck.fi -sivuston lukuisat elokuva-, blu-ray- sekä dvd-tarjoukset, joilla tilaat klassikkoelokuvat uskomattoman edullisesti suoraan kotiin toimitettuna!

Will Smith – Neo, The Matrix

Ennen kuin Keanu Reeves valittiin elokuvamaailmaa häkellyttäneen trilogian pääosaan, roolia tarjottiin Will Smithille. Nykyään Hollywoodin tunnetuimpiin näyttelijöihin kuuluva Smith kuitenkin kieltäytyi roolista vedoten omaan kokemattomuuteensa. Näyttelijä kertoikin myöhemmin pelänneensä pilaavansa elokuvan eikä kokenut olevansa riittävän kypsä näyttelijänä täyttääkseen roolin vaatimia saappaita. Smith jätti roolin Reevesille myös aikapulan takia, sillä Matrixin kanssa samaan aikaan kuvattu Wild Wild West edellytti tähden läsnäoloa Yhdysvalloissa, Matrixin kuvausten sijoittuessa Australiaan.

Smith ja toimitus ovat yhtä mieltä siitä, että Keanu Reeves oli loistava valinta pääosaan. Smith olisi istunut rooliin yhtä hyvin kuin vaatteet Thomas Andersonin päälle.

Hugh Jackman – The Driver, Drive

Drive oli varsinainen moottoritie menestykseen sekä elokuvan tanskalaisohjaajalle, että sen kanadalaiselle pääosan esittäjälle. Hetken aikaa Ryan Gosling tuntuikin olevan ainoa näyttelijä, josta koko maailma puhui. Eikä ihme, elokuvan painostava tunnelma ja pahaenteinen hiljaisuus toivat jotain uutta muuten niin muoviseen ja kiiltävään periamerikkalaiseen elokuvamaailmaan. Lopputulos olisi todennäköisesti ollut hyvin erilainen, mikäli elokuvan alkuperäinen pääosan esittäjä, Hugh Jackman, olisi palkattu hoitamaan roolia. Ei siksi, etteikö näyttelijä olisi sopinut rooliin, mutta ainakin vuorosanoja olisi todennäköisesti riittänyt Jackmanille enemmän. Vuorosanojen vähyys ja pysähtynyt tunnelma olivat nimittäin Goslingin sekä naispääosan esittäjän Carey Mulliganin saumattoman yhteistyön tulosta: näyttelijät kieltäytyivät sanomasta useita käsikirjoitukseen merkittyjä vuorosanoja ääneen. Heidän mielestään elokuvan tulisi keskittyä enemmän hahmojen väliseen kemiaan ja heidän ympärillä vallitsevaan tunnelmaan.

Russell Crowe – Wolverine, X-Men

X-Men-elokuvien veteraaniohjaajalle, Bryan Singerille, Hugh Jackman ei tosiaankaan ollut ensimmäinen vaihtoehto esittämään adamantium-kynsillä varustettua, kaikkien tuntemaa sarjakuvasankaria. Ennen kuvauksien alkamista ohjaaja kaavailikin Wolverinen rooliin niin ikään toista Australian kansallisaarretta, Russell Crowea. Tämä kuitenkin kieltäytyi roolista heti. Studio taas halusi elokuvan pääosaan Keanu Reevesin tai Gary Sinisen, joiden lisäksi rooliin harkittiin myös muita eläviä legendoja kuten Mel Gibsonia sekä Edward Nortonia. Wolverineksi valittiinkin alunperin Dougray Scott, joka kuitenkin jätti paikan tyhjäksi Mission Impossible II:n kuvauksien takia. Vihdoin, vain kolme viikkoa ennen kuvausten alkua, Russell Crowe ehdotti rooliin hyvää ystäväänsä, Hugh Jackmania.

Vielä tänäkin päivänä Jackman on sekä omien Wolverine-elokuviensa, että X-Men-elokuvien rakastettu ja ristiriitainen lihaskimppu. Miettiä sopiikin, olisiko viime vuosina hieman pyöristynyt Russell Crowe selvinnyt 17 vuoden kuntokuurista.

Tom Selleck – Indiana Jones, Indiana Jones

Indiana Jones on monelle 80-luvun lapselle idoli sekä elämännälkäisten ja vauhdikkaiden seikkailujen perikuva. Mutta kuten X-Men-elokuvien maailmanlaajuisesti tunnettu ja rakastettu hahmo, ei Harrison Ford ollut ensimmäinen vaihtoehto tähän nuorten seikkailijoiden sankarin rooliin. Tuuheiden viiksien kuningas, Tom “Magnum” Selleck, oli vahva, mutta ei suinkaan ainoa vaihtoehto maailman tunnetuimman seikkailijan esittäjäksi. Roolivalinnat saattavat olla hieman yllättäviä, sillä Bill Murray ja Steve Martin eivät ensiajatuksella tuo mieleen raamikasta ja jykeväleukaista piiskanheiluttajaa. Varsinkaan taistelemassa nazeja vastaan. Ohjaaja Steven Spielberg totesikin elokuvan julkaisemisen jälkeen, että oli tarkoittanut toimintarymistelyn B-luokan leffaksi eikä odottanut sille kansainvälistä suurmenestystä. Ja aivan kuten X-Menissä, Harrison Ford valittiin rooliin vasta kolme viikkoa ennen kuvauksien alkua.

Sean Connery – Gandalf, Taru sormusten herrasta

Herra 007, James Bond itse, sai kunnian kieltäytyä Gandalfin roolista Taru sormusten herrasta -trilogiassa. Näyttelijälle tarjottiin roolia ennen kuvausten alkua, mutta tämä kieltäytyi Oscareita kahmineesta trilogiasta, sillä hän ei lähteiden mukaan “ymmärtänyt tarinaa”. Vaikka kaikki varmasti haluaisivatkin kuulla legendaarisen “You Shall Not Pass” -lausahduksen Conneryn suusta, oli Ian McKellen kuitenkin luontevampi vaihtoehto rooliin. Tästä oli loppujen lopuksi samaa mieltä myös Christopher Lee, joka sai itse J.R.R. Tolkienin siunauksen Gandalfin rooliin. Tämä siis, mikäli kirjasta ikinä tehtäisiin filmatisointi hamassa tulevaisuudessa. Elokuvan toteutuessa Leelle ei kuitenkaan tarjottu Gandalfin roolia, tämän yrityksistä huolimatta. Sen sijaan elokuvantekijät tarjosivat miehelle Sarumanin osaa, jonka tämä hyväksyi heti. Veteraaninäyttelijälle oli erityisen tärkeää olla elokuvassa mukana hinnalla millä hyvänsä.

Tom Cruise – Iron Man

Robert Downey Juniorin ikoninen hahmo on noussut Marvelin elokuvauniversumin yhdeksi kantavaksi voimaksi. Osan ajasta tuntuukin, ettei Downey Jr. ei näyttele hahmoa vaan itseään. Komea, itsevarama ja rikas ovat vain muutamia adjektiiveja kuvaamaan molempia sekä näyttelijää, että tämän roolihahmoa. Elokuva kärsi uskomattomista tuotantovaikeuksista jo 90-luvun alusta asti, eikä projektia saatu liikkeelle lukuisten nimekkäiden näyttelijöiden kiinnostuksesta huolimatta. Eräskin Tom Cruise oli jopa niin kiinnostunut roolista, että valmistautui myös tuottamaan elokuvan ja halusi itse Stan Leetä lähemmäs käsikirjoitusprosessia. Ennen tätä myös Nicolas Cage oli kiinnostunut roolista. Lienee sanomattakin selvää, että Downey Jr. peittoaa molemmat edellä mainitut herrasmiehet mennen tullen, onhan rooli kuin tehty hänelle. Marvelin supersankarit tarvitsevat kuitenkin tietyn määrän itseironiaa.

O.J. Simpson –≈ Terminaattori

Listan ehkä mielenkiintoisin läheltäpiti-roolitus onkin ikonisista ikonisin. Kukaan tämän listan hahmoista ei ole tarjonnut yhtä montaa suomalaistenkin puhekieleen vakiintunutta lausahdusta, jotka voidaan tunnistaa missä tahansa. Hasta la vista baby ja I’ll be back meinasivat kuitenkin saada hyvin erilaisen klangin, sillä legendaariseen rooliin harkittiin ennen Arnoldin valitsemista O.J. Simpsonia. Tuottajat kuitenkin pelkäsivät, että O.J. olisi liian kiltti rooliin, sillä heidän mielestään hän ei ollut uskottava kylmäverinen murhaaja.