Disney-klassikot järjestykseen 7: Bisnestä ja propagandaa kotielokuvalla

Nyt, kun järjestykseen laittamista odottaa enää 50 Disney-klassikkoa (amerikkalaisen numeroinnin mukaan, jossa klassikoiksi lasketaan Dinosaurus (ks. tämän artikkelisarjan osa 3) ja Nalle Puhin elokuva mutta ei Aivan villit -animaatiota), siirrytään elokuviin, jotka eivät ehkä ihan vielä kuulu kategoriaan ”ihan ok” mutta ainakin ”ookoohko”.

17.2.2017 16:02

1940-luvulle tultaessa toinen maailmansota riehui jo Euroopassa. Vaikka Yhdysvallat ei vielä ollut liittynyt siihen, Euroopan tuottoisat markkinat olivat nyt saavuttamattomissa studiolle, joka oli juuri panostanut laajentumiseen. Ei siis ihme, että Walt Disney tarttui tarjoukseen, joka sekä hiveli hänen egoaan että turvasi studion tulevaisuutta.

Vaikka USA tosiaan oli vältellyt osallistumista toiseen maailmansotaan, ei se voinut sulkea silmiään siltä, että Etelä-Amerikassa valtio toisensa jälkeen alkoi kallistua amerikkalaisten kannalta väärään suuntaan. Mikki Hiiri ja Aku Ankka olivat tunnettuja ja suosittuja hahmoja Etelä-Amerikassakin, joten Yhdysvaltojen hallitus pyysi, että Disney ryhtyisi hyväntahdonlähettilääksi, joka tekisi etelään kiertueen ja valmistaisi siihen liittyen elokuvan ”vahvistamaan hyviä naapuruussuhteita”.

Kun mantereen hallitukset vuosia myöhemmin kallistuivat vastakkaiseen suuntaan, on helppo ymmärtää miksi Disney silloin nähtiin kapitalismin käsikassarana ja kulttuuri-imperialismin edustajana siinä määrin, että Suomessakin luettiin ”paljastuskirjaa” Kuinka Aku Ankkaa luetaan. Vuoden 1941 kiertue ja sen perusteella syntynyt Saludos Amigos oli kuitenkin menestys, joka vaikutti molempiin suuntiin.

Vaikka elokuva käsittelee Argentiinaa, Brasiliaa, Chileä ja Perua pitkälti länsimaisen turistin näkökulmasta kansallispukuisine alkuasukkaineen, se esitteli niitä myös moderneina valtioina, joiden suuret kaupungit olivat täysin verrattavissa yhdysvaltalaisiin pilvenpiirtäjämetropoleihin. Lisäksi se avasi tietä latinalaisen Amerikan musiikille Yhdysvaltojen radiosoittoon ja sitä tietä kansainvälisiksi hiteiksi.

Suhteessa merkitykseensä aikakautensa näkökulmasta Saludos Amigos on melko vaatimaton teos. Se kellottaa pyöreästi vaivaiset kolme varttia, eli käytännössä se olisi laskettava lyhytelokuvaksi. Se koostuu muutamasta Silly Symphonies -tyyppisestä animaatiosketsistä, joita sitoo yhteen kertojaääni ja kehystää Walt Disneyn johtaman taiteilijaseurueen tutustuminen paikallisiin nähtävyyksiin ja kulttuurin erityispiirteisiin.

Elokuvan neljästä piirroslyhäristä ensimmäisessä Aku Ankka ottaa mittaa Titicaca-järven luonnonvoimista ja ryhtyy tahtojen taistoon laaman kanssa. Toisessa esitellään uusi hahmo, paikallinen pieni postikone, jonka on uhmattava Andien sääolosuhteita ja pelottavaa hirviövuorta. Kolmannessa cowboy-Hessu lennätetään tutustumaan latinalaisen Amerikan karjapaimenten työhön.

Vaikka lyhärit ovat hauskoja, eivät ne lennokkuudessa ja animaation näyttävyydessä juuri eroa Disney-studion aikaisemmista lyhytelokuvista. Tätä nykyä Saludos Amigosin kiintoisinta antia on nähdä Disney-taiteilijat luonnostelemassa näkemäänsä ja seurata valmiiden töiden valmistumista. Erityisen mielenkiintoista on nähdä, kuinka elävä papukaija päätyy elokuvan neljännen lyhärin uudeksi hahmoksi, José Cariocaksi, joka esittelee Rio de Janeiroa ja muuta Etelä-Amerikkaa Akulle.

Saludos Amigos osoittautui sen verran suosituksi, että Disney teki sille epävirallisen jatko-osan Kolme caballeroa (ks. osa 4), joka ilmestyi pari vuotta myöhemmin. Sotavuosien vuoksi Disney kärsi markkinoiden sulkeutumisen ohella materiaalien ja muiden resurssien pulasta sekä taiteilijakaartin armeijan palvelukseen lähtemisestä. Saludos Amigosin ja Kolmen caballeron palasista koostuva malli osoittautui sen verran käteväksi ja tuotantokustannuksiltaan edulliseksi tavaksi käyttää ideoita, joita ei pystytty laajentamaan pitkiksi elokuviksi, että ne olivat vain kaksi ensimmäistä lopulta kuudesta koostepiirretystä, joista studion tuotanto 1940-luvulla koostui.

Saludos Amigos
1942
Disney-klassikko #6
Katselukertojen määrä: 2
Erityistä: Vuosikymmeniä myöhemmin cowboy-Hessun polttama tupakka poistettiin elokuvan videojulkaisusta ja sama editoitu versio esiintyi myös yhdysvaltalaisella dvd:llä.

 

Lisää luettavaa