Kolumni: Netflix ja HBO haastavat isot Hollywood-studiot – yleisö on tehnyt johtopäätöksensä

20.10.2016 10:57

Vuosi 2016 on ollut toistaiseksi huono suurille elokuvastudioille. Kesäsesonki on Hollywoodissa erityisen tärkeintä aikaa, ja viime kesä oli pettymys kaikilla rintamilla.

Hollywoodissa on pitkään totuttu laskelmoimaan ja pelaamaan varmaan päälle tekemällä jatko-osia tai uudelleenfilmatisointeja, koska niillä on jo valmis yleisö, joka haluaa nähdä tuttuja hahmoja ja tuttuja tarinoita.

Hollywoodin kalleimmat ja suurimmat tuotannot tulevat teattereihin kesällä. Vielä joitakin vuosia sitten kesäsesongin katsottiin alkavan Memorial Day -viikonlopun aikoihin toukokuun lopulla, ja sesonkia kesti heinäkuun loppuun.

Nykyään kesäsesonki tuntuu alkavan jo paljon aiemmin, ja se jatkuukin pidemmälle. Tänä vuonna sen aloitti Batman v Superman: Dawn of Justice, jonka ensi-ilta oli maaliskuun lopulla.

Lisää laskelmointia aiheuttavat valtavaksi kasvaneet Kiinan markkinat. Warcraft: The Beginning ja Independence Day: Uusi uhka tehtiin erityisesti kiinalaisyleisö huomioon ottaen. Warcraft on erityisesti Kiinassa suosittu peli. Independence Dayn jatko-osassa taas kiinalaisia kosiskeltiin ottamalla mukaan useita kiinalaisia roolihahmoja. Kiinassa nämä elokuvat keräsivätkin mukavasti lipputuloja, mutta molemmat floppasivat kotimarkkinoilla. Laskelmointi karahti pahasti kiville.

Tarkoittaako pieleen mennyt elokuvakesä, että Hollywoodin menestyskaavat eivät enää toimi? Siltä näyttää.

Esimerkiksi 20th Century Fox -studion johtaja James Murdoch on myöntänyt, että Independence Day: Uusi uhka ja odotettua heikommin menestynyt viimeisin Ice Age -animaatio eivät yksinkertaisesti olleet tarpeeksi hyviä elokuvia, joten studion on jatkossa pystyttävä parempaan.

Aivan kaikki isot tuotannot eivät sentään ole flopanneet. Mukaan mahtuu myös tutulla konseptilla tehtyjä onnistuneita elokuvia, kuten Captain America: Civil War, joka on tuottanut maailmanlaajuisesti jo yli miljardi dollaria. Se on vuoden toistaiseksi suurin menestys.

Silti on selvä asia, että isot Hollywood-tuotannot ovat olleet suurilta osin pettymyksiä paitsi kaupallisesti myös laadullisesti.

Yleisö on tehnyt omat johtopäätöksensä. Monet leffafanit ovat kääntäneet katseensa pieneen ruutuun, koska siellä on kiinnostavampaa materiaalia tarjolla.

Netflix on pitkään tehnyt huippusarjoja, joissa on korkeat tuotantoarvot, mutta niissä ei pelata sisällön suhteen varman päälle. Lopputuloksena on sarjoja, joista suuri yleisö pitää, mutta myös kriittisemmät katsojat – joita on paljon – ovat tyytyväisiä. Scifiä ja jännitystä yhdistelevä Stranger Things ja Netflixin omat Marvel-sarjat ovat hyviä esimerkkejö.

Netflix ei paljasta tarkkoja lukuja, mutta Stranger Thingsillä on ollut The Atlantic -lehden taloustoimittaja Derek Thompsonin arvion mukaan 14 miljonaa katsojaa. Se vastaa lipputuloiksi muutettuna noin 130 miljoonaa dollaria, Thompson arvioi.

HBO on vastannut Netflixin haasteeseen uusilla tuotannoillaan kuten rikosdraama Night Of ja scifin ja westernin yhdistelmä Westworld. Sekä Netflix että HBO uskaltavat selvästi ottaa enemmän riskejä kuin isot elokuvastudiot.

Ohjaajalegenda David Lynch ei ole tehnyt pitkää elokuva kymmeneen vuoteen. Sen sijaan häneltä on tulossa jatkoa Twin Peaks -televisiosarjalle. Lynch on sanonut, että Yhdysvalloissa kaapelitelevisio on uusi vastine taide-elokuvalle. Samalla tavalla televisiosarjoista näyttää tulleen varteenotettava haastaja Hollywood-tuotannoille.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Netflix on valloittanut maailman – ei kuitenkaan koko maailmaa

Lisää luettavaa