Kommentti: Kotimaisen elokuvan ensi-illan tähti – hoikistunut Timo Jutila

3.9.2015 14:24

Antti J. Jokisen elokuva Kätilö tulee ensi-iltaan perjantaina. Elokuvan kutsuvierasensi-iltaa vietettiin keskiviikkona Finlandia-talossa.

Koska kyseessä oli punaisen maton juhlatilaisuus niin on ymmärrettävää, että siitä kerrotaan viihteellisiä uutisia, joissa itse elokuva jää sivuseikaksi, kun keskitytään pukeutumisiin ja näyttelijöiden henkilökohtaisiin kuulumisiin.

Mutta silti olin hämmentynyt huomattuani mikä oli suosituin aihe liittyen Kätilön kutsuvierasensi-iltaan.

Se oli Timo Jutila.

Timo Jutilalla ei ole tietääkseni muuta tekemistä Kätilö-elokuvan kanssa kuin se, että hän oli paikalla kutsuvieraana vaimonsa kanssa. Otsikko jossa houkuteltiin katsomaan, miltä 40 kiloa laihtunut kiekkotähti näyttää, kiinnosti enemmän kuin mikään itse elokuvaan liittyvä.

Kätilön ohjaaja Jokinen ja päätähti Krista Kosonen ovat nykyään pari, ja he odottavat yhteistä lasta, mutta silti Jutilasta kertovaa juttua klikattiin monta kertaa enemmän kuin mikään muu tilaisuuteen liittyvä uutinen, kun tutkii linkkejä keräävän Ampparit-portaalin tilastoja.

Jutila on minusta hieno urheilija, joka on ansainnut kansansuosionsa. Hän on sankari, joka teki maalin Ruotsia vastaan, kun Suomi voitti ensimmäistä kertaa jääkiekon MM-kultaa. Ei ole mitään pahaa siinä, että MTV bongasi Jutilan punaiselta matolta. Monet haluavat tietää, miltä hoikistunut ex-jääkiekkoilija nykyään näyttää.

Silti toivoisi, että tällaisissa uutisissa puhuttaisiin edes jotain itse elokuvasta.

Usein kotimaisten elokuvien pressitilaisuuksissa haastatellaan näyttelijöitä tai tekijöitä, jotka esittelevät uutta elokuvaansa. Lopputuloksena voi olla, että koko elokuva sivuutetaan jutussa täysin ja aiheeseen liittyvän jutun kärkenä on se, että Vesku Loirin PlayStation oli varastettu hänen nukkuessaan.

Timo Jutila -juttu vie tällaisen elokuvauutisoinnin vielä pitemmälle. Tarkoitukseni ei ole moittia jutun tekijöitä tai jutun julkaissutta sivustoa. He ovat luultavasti vain halunneet tehdä juttua siitä mikä kiinnostaa, ja onnistuneet siinä. Tällaisia juttuja kirjoitetaan, koska niitä klikataan.

Jutun julkaissut MTV on lopettanut viime vuonna kokonaan elokuva-arvostelujen julkaisemisen, ja Iltalehti teki samanlaisen päätöksen keväällä. Yhtenä syynä on ehkä se, että kansan syviä rivejä kiinnostaa enemmän Timo Jutila kuin Krista Kosonen tai Antti J. Jokinen.

Jussi Huhtala

Kirjoittaja on Episodin toimituspäällikkö. Seuraa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Lisää luettavaa