Kommentti: Tarvitaanko elokuvakritiikkiä

21.8.2015 14:51

Elokuvakritiikki on kriisissä. Iltalehti päätti lopettaa elokuva-arvostelujen julkaisemisen keväällä kokonaan. Viime vuonna MTV3 teki saman tempun verkkosivuillaan.

Se on harmillinen asia sekä elokuvista kiinnostuneille lukijoille että niistä kirjoittaville kriitikoille.

Lopettamiselle on selkeä syy. Elokuva-arvioita ei yksinkertaisesti lueta tarpeeksi. Lehtien sisältö on yhä enemmän ja enemmän siirtynyt verkkoon, ja sinne halutaan sisältöä, jota klikataan ja jaetaan.

Verkossa on helppo mitata, kuinka paljon sisältöä luetaan. Jokainen sivun katselu rekisteröidään, ja niistä on saatavilla tilastoja ja monenlaista dataa. Iltalehti ja MTV3 ovat luultavasti havainneet, että elokuva-arvostelut eivät kerää klikkejä, joten niistä ei ole kaupallista hyötyä. Mainostajat haluavat verkossakin näkyvyyttä, eikä sitä tule, jos juttuja ei klikata.

Arvioiden sijaan Iltalehden tai MTV3:n elokuvajutut ovat pelkkää viihdettä. Jutuissa kerrotaan Salma Hayekin bikinikunnosta tai Peter Franzénin lihaksikkaista käsivarsista.

Meille elokuvalehden tekijöille on tietysti huolestuttavaa, jos arviot eivät kiinnosta lukijoita. Toisaalta Episodi on elokuva-alan erikoislehti, ja useissa kyselyissä juuri arvostelut on mainittu lehden kiinnostavimmaksi osuudeksi. Verkon puolella voi kuitenkin todeta, että luetuinkin arvio saa vain murto-osan siitä lukijamäärästä, mitä suosituin uutisjuttu saa.

Episodin verkkosivuilla julkaistaankin myös viihteellisempiä juttuja, joita lukevat muutkin kuin leffafanit. Arvostelut ovat kuitenkin edelleen Episodin keskeistä sisältöä sekä printissä ja verkossa, eikä siihen ole tulossa muutosta.

Arvosteluja siis tarvitaan. Mutta silti ne tuntuvat olevan hieman sama asia kuin television dokumentit ja ajankohtaisohjelmat. Kaikki sanovat haluavansa katsoa niitä, mutta tosiasiassa katsotaan mieluummin Salattuja eläimiä. Ihmiset kertovat lukevansa Imagea tai Suomen Kuvalehteä, mutta silti Suomen luetuin lehti on Seiska.

Median murroksessa elokuva-arvostelut ovat muuttamassa muotoaan ja siirtymässä uusiin julkaisukanaviin. Bloggaajat ja muut verkon harrastajakirjoittajat ovat jo pitkään olleet vaihtoehto oikeille lehdille. Iltalehden ja MTV3:n tekemien päätösten myötä elokuva-arvostelut siirtyvät yhä enemmän vaihtoehtoisille julkaisupaikoille. Se ei ole pelkästään huono asia. Verkossa julkaistujen elokuva-arvostelujen taso voi olla vaihteleva, mutta samalla voi huomata, että parhaat bloggaajat vetävät vertoja ammattikirjoittajille. On enemmän erilaisia mielipiteitä, eikä vain se yksi kriitikko norsunluutornista.

Huono puoli on kuitenkin se, että ammattimainen elokuvakritiikki näyttää olevan menettämässä merkitystään. Voi käydä niin, että elokuva-arvostelut ovat jatkossa marginaalisisältöä ja vain elokuva-alan harrastajien erikoisjuttu. Toivottavasti niin ei käy, sillä kriittistä analyysiä tarvitaan aina.

Jussi Huhtala

Kirjoittaja on Episodin toimituspäällikkö. Seuraa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Lisää luettavaa