Netflix ja Disney lähestyvät toisiaan – paraneeko tarjonta?

22.6.2016 09:45

Netflix on suosittu ja kätevä striimipalvelu, mutta monet käyttäjät valittavat, että tarjonta on liian pientä. Se on kyllä ihan aiheellista. Vaikka palveluun tulee jatkuvasti uusia nimikkeitä, samalla osa katoaa.

Eikä se koske vain Suomen Netflixiä. Yhdysvalloissakin tarjonnan sanotaan kavenneen elokuvayhtiöiden kanssa tehtyjen sopimusten loputtua ja oikeuksien rauettua. Netflix on satsannut valtavasti alkuperäiseen sisältöön, mutta silti tarjonnan määrä on vähentynyt.

Nyt on tulossa selvä parannus valikoimaan. Tosin se näyttää koskevan ainakin aluksi vain Yhdysvaltoja.

Netflix on tehnyt ison sopimuksen Disneyn kanssa. Sen myötä syyskuusta alkaen Netflix on Yhdysvalloissa ainoa palvelu, jonka kautta voi katsoa Disneyn, elokuvia sen jälkeen kun elokuvateatterikierros on päättynyt. Elokuvat julkaistaan tosin ensin dvd:llä ja blu-raylla, mutta joka tapauksessa ne tulevat suhteellisen nopeasti striimipalvelun valikoimaan.

Sopimus julkistettiin jo neljä vuotta sitten, mutta nyt se on tulossa ajankohtaiseksi.

Sopimukseen kuuluu kaikki Disney-yhtiön elokuvat, jotka ovat ilmestyneet vuonna 2016 ja sen jälkeen. Disney on nykyään valtava yhtiö, ja sopimus koskee suurta määrää tuotantoja. Kyse ei ole vain Disney-animaatioista, vaan se tarkoittaa myös kaikkia Marvelin, Pixarin ja Lucasfilmin tuotantoja vuodesta 2016 alkaen. Eli sellaiset suuren yleisön suosikit kuten Captain America: Civil War ja Star Wars -jatko-osat voidaan katsoa pian Netflixistä ja melko tuoreeltaan.

Marvelin kanssa Netflixillä on jo ollutkin läheinen suhde, sillä striimipalvelun omiin tuotantoihin on kuulunut Marvel-sarjakuviin perustuvia sarjoja kuten Daredevil ja Jessica Jones.

Kyseessä on valtava hankinta Netflixille, joka maksaa Disneylle arviolta 300 miljoonaa dollaria vuodessa. Se on samalla myös iso voitto Netflixille ja isku kilpaijoille kuten Amazon tai Hulu. Sopimuksen myötä Netflixin asema vahvistuu entisestään.

Nimikkeiden määrä ei välttämättä ole valtava, mutta nämä ovat elokuvia, joita monet elokuvafanit odottavat ja kaipaavat. Kaupalla saadaan lisää kiinnostavaa tarjontaa, ja paletti on harvinaisen monipuolinen. Sopimus sopii hyvin myös Netflixin strategiaan, jossa ei haluta erikoistua tietyntyyppiseen sisältöön. Esimerkiksi HBO:n brändiin kuuluu se, että sen sarjat ovat laatuohjelmia aikuiseen makuun. Netflix taas haluaa tarjota kaikille kaikkea ja tekee vaikkapa kalliin sopimuksen Adam Sandlerin kanssa, vaikka koomikolla on paljon vihaajia ja hänen elokuviaan haukutaan. Sandler on kuitenkin myös valtavan suosittu, eikä sitä haluta ylenkatsoa. Vaikka sisältöä on laidasta laitaan, Netflix on silti luonut vahvan brändin, ja Netflixin katsominen on trendikästä, mistä kertoo esimerkiksi internet-meemiksi noussut Netflix and Chill -termi.

Suomalaisten Netflix-käyttäjien kannalta Disney-sopimuksessa on kuitenkin yksi iso mutta. Ainakin toistaiseksi sopimus koskee vain Yhdysvaltoja. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa Disneyn tuotantoa on yksinoikeudella esittänyt Viaplay. On kiinnostavaa nähdä, miten tämän sopimuksen kanssa käy.

Netflixin strategiaan on kuulunut, että se haluaa sisältönsä näkyvän kaikkialla. Siksi voisikin kuvitella, että Disney-sopimus koskee ennen pitkää koko maailmaa. Jos näin ei käy, Star Wars -jatko-osat ja Marvel-tuotannot jäävätkin maarajoitusten taakse. Toivotaan siis, että sopimus laajenee myös vanhalle mantereelle.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Netflix on striimipalvelujen McDonalds – näin se valloittaa maailman

Lisää luettavaa