Angelina Jolie teki uskomattoman selviytymistarinan

30.1.2015 15:58

Murtumaton kertoo olympiajuoksija ja sotasankari Louis ”Louie” Zamperinin selviytymistarinan. Toisessa maailmansodassa Zamperini ja hänen kaksi toveriaan haaksirikkoutuivat Tyyneen valtamereen pommikoneen pakkolaskussa. He taistelivat 47 vuorokautta kahdessa pienessä pelastuveneessä säiden ja haiden armoilla. Pelastuttuaan he päätyivät kidutettaviksi japanilaisten sotavankileirille. Zamperini kärsi yli kaksi vuotta epäinhimillisissä oloissa sadistisen nimisen vartijan henkistä ja fyysistä kidutusta.

Teksti Johanna Juntunen, Los Angeles

Myöhempinä vuosinaan Zamperini antoi anteeksi piinaajilleen ja juoksi olympiatuli kädessään Naganon talviolympialaisissa 1998, vain muutama päivä ennen 81-vuotispäiväänsä.

Elokuva perustuu Zamperinin elämäkertaan Unbroken, jonka on kirjoittanut Laura Hillenbrand. Käsikirjoitusta oli sovittamassa joukko Hollywoodin nimekkäitä kirjoittajia: ohjaajaveljekset Joel ja Ethan Coen (Menetetty maa), Richard LaGravenese (My Life with Liberace, Vettä elefanteille) sekä William Nicholson (Gladiator).

Murtumattoman ohjannut ja tuottanut Angelina Jolie on Oscar-palkittu näyttelijä. Hän voitti patsaan Vuosi nuoruudestani -elokuvan (1999) sivuroolistaan. Jolie valitsi Zamperinin rooliin nuoren englantilaisen näyttelijän Jack O’Connellin (Skins – Liekeissä -sarja). Hänen sotilastovereitaan Philiä ja Macia näyttelevät Domhnall Gleeson (Oli aikakin) ja Finn Wittrock.

– Louis oli varsinainen sähikäinen nuorena, ja elokuvassa olevilla näyttelijöillä oli vastavaa energiaa ja virtaa. Nämä näyttelijät ovat hienoja miehiä, jotka tunsivat Louisin tarinan. Se herätti suurta kunnioitusta nuorissa näyttelijöissä, jotka tajusivat, että Louis ja hänen toverinsa olivat kokeneet suuren talouslaman, joutuivat sotaan ja vankileireille heidän ikäisinään. Kaikki nämä tosiasiat saivat näyttelijät nöyrtymään rooliensa edessä, Jolie kertoo Los Angelesissa.
Murtumaton_2
Zamperini oli hankala ja kuriton lapsi, jonka italialaiset vanhemmat eivät tienneet miten ohjata häntä oikealle tielle. Louis alkoi polttaa tupakkaa viisivuotiaana ja naukkailla viiniä 8-vuotiaana valkoisiksi maalaamistaan maitopulloista. Myös näpistely tuntui olevan hänellä verissä. Isoveli Pete sai Louisin innostumaan juoksemisesta. Louis oli niin hyvä, että hän pääsi Berliinin olympialaisiin vuonna 1936 ja sijoittui kahdeksanneksi 5 000 metrin juoksussa, jonka voitti suomalainen Gunnar Höckert. Toiseksi tuli Lauri Lehtinen.

– Niin upean kuvan kuin sainkin Zamperinista Lauran kirjan ja lukuisten haastattelujen pohjalta, hän oli vieläkin charmikkampi luonnossa. Hän oli uskomaton ja inspiroiva mies. Hän oli vitsikäs ja ystävällinen ihminen, jonka seurassa viihdyin loistavasti, ohjaaja kertoo.

Jolie työskenteli hyvin läheisesti Zamperinin kanssa, joka menehtyi 97-vuotiaana heinäkuun alussa ennen elokuvan valmistumista. Ohjaaja kuitenkin vieraili sairaalassa Zamperinin luona ja näytti hänelle kohtauksia elokuvasta ennen kuin hän joutui teho-osastolle.

– En edes osaa selittää, miltä tuntui seurata vierestä, kun 97-vuotias mies katsoi omaa elämäänsä tietokoneeni näytöltä. Hänelle kyse ei ollut elokuvasta, sillä pommituskohtauksessa hän sanoi ”Pete” ja hätkähti sodan ääniä. Olin syvästi liikuttunut katsoessani Louisia tilassa, jossa hän ei voinut tehdä mitään fyysisesti, mutta näki itsensä juoksemassa olympialaisissa. Kun hän näki äitiään esittävän näyttelijän, Louis rauhoittui ja hymyili. Hän katsoi ja muisteli omaa perhettään. Hänen uskonsa oli niin vahva, että hän valmistautui tapaamaan heidät pian, ohjaaja muistelee.

Murtumaton ensi-illassa 30. tammikuuta. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista 2/2015.

Lisää luettavaa