Kaikkien aikojen parhaiten käsikirjoitettu tv-sarja viimein blu-rayna

25.10.2014 13:19

The Sopranos muokkasi käsityksiä niin perhesarjoista kuin mafiasta. Tony Soprano tasapainoili kodin ja työn välillä kuten kuka tahansa perheenpää mutta konteksti poikkesi täysin aiemmasta. Sarjan isän David Chasen kirjoittama ja ohjaama pilotti asemoi näkökulman nerokkaasti: lintupoikueen laukaisema paniikkireaktio saa miehen psykiatrin puheille ja avautumaan maailmastaan. Stressaahan tuo, kun jompikumpi perheistä tuntuu koko ajan ajavan miestä hautaan.

Vuonna 1997 kuvattu avaus esitettiin vasta kaksi vuotta myöhemmin tunnetuin tuloksin. Seuranneet kuusi kautta veivät tematiikan aiemmin tutkimattomille tasoille nostaen samalla HBO-kanavan maailmanmaineeseen. Viime vuonna Yhdysvaltalainen käsikirjoittajien kilta valitsi The Sopranosin kaikkien aikojen parhaiten käsikirjoitetuksi tv-sarjaksi.

Viimein teräväpiirtona julkaistu sarja koukuttaa yhä. 86 jaksoa edustavat ajatonta huippuviihdettä – vastaavaa monitasoisuutta, hahmojen särmikkyyttä, kielen rikkautta ja täydellisesti hallittua maailmaa ei ole ilmaantunut. Osittain siksi The Sopranos tuntuukin edelleen oivaltavalta suorasukaisuuden yllättäessä kuten ensikatsomisella.

Kuusi kautta on pakattu 28 levylle. Blu-ray-boksi syventää elämystä runsain lisämateriaalein. Kommenttiraitojen ja poistettujen kohtauksien lisäksi mukana on runsaasti mm. koko työryhmän haastatteluja, joista merkittävä osa on tehty James Gandolfinin kuoleman jälkeen.

Esimerkiksi Chase avaa kiinnostavasti paitsi sarjan, myös lukemattomien yksityiskohtien taustoja. Chase myös osaa katsoa aikaansaannostaan uudessa valossa. Siinä missä vaikkapa kriitikot kehuvat jokaista ratkaisua, sarjan luoja nostaa esiin kohtia joissa hän mielestään hätiköi.

Matti Komulainen

Sarja ★★★★★
Ekstrat ★★★★★

The Sopranos. The Complete Series. Yhdysvallat 1999–2007.  Useita ohjaajia ja käsikirjoittajia. Pääosissa James Gandolfini, Lorraine Bracco, Edie Falco, Michael Imperioli. Ikäraja 16. Blu-ray. Julkaisupäivä 8.9.2014.

Lisää luettavaa