Dokumentti ottaa kantaa valtamerten huolestuttavaan nykytilaan

26.8.2014 15:06

Netflixin alkuperäistuotantoihin kuuluva luontodokumentti Mission Blue keskittyy paitsi vedenalaiseen maailmaan myös valtameritutkija Sylvia Earlen elämään. Earle (s. 1935) on tutkinut valtameriä yli 50 vuotta, ja hän on omistanut asialle koko elämänsä.

Mission Blue kertaa Earlen kiinnostavat elämänvaiheet ja samalla muistuttaa valtamerten huolestuttavasta nykytilasta. Merten hyvinvointi on elinehto ihmiskunnalle, mutta saasteista, öljyvahingoista, ylikalastuksesta ja ilmastonmuutoksesta on tullut yhä pelottavampi uhka.

Kaunista vedenalaiskuvausta, monenlaista arkistomateriaalia ja haastatteluja sisältävä Mission Blue on vaikuttava kannanotto valtamerten säilymisen puolesta. Samalla se on kiehtova henkilökuva Earlesta, joka nousi nuoresta tutkijasta kunnianhimoisten merenalaisten tutkimusprojektien johtoon.

Earle on jo lähes 80-vuotias mutta jatkaa valtamerten suojelun parissa. Elokuvan nimi tuleekin Mission Blue -nimisestä projektista, jonka keulakuvana Earle toimii.

Dokumentin haastateltaviin kuuluu mun muassa Earlen kanssa valtameritutkimusta tehnyt ohjaaja James Cameron. Elokuvan toinen ohjaaja Fisher Stevens tunnetaan hienon The Cove -dokumentin tuottajana. Toinen ohjaaja Robert Nixon on kokenut luontofilmien tekijä, joka on ollut Amazon Diary -elokuvallaan Oscar-ehdokkaanakin.

Kuvassa Sylvia Earle Meksikonlahdella.

Jussi Huhtala

Elokuva ★★★★

Mission Blue. Yhdysvallat 2014. Ohjaus Robert Nixon, Fisher Stevens. Netflix. Julkaisupäivä 15.8.2014

Lisää luettavaa