Edesmennyttä Simo Salmista ei haitannut Speden varjoon jääminen – ideat vietiin mutta kunniaa ei herunut

4.9.2015 04:55

Kaiken kansan tuntema Simo Salminen, 82, nukkui pois pitkäaikaisen sairauden vuoksi keskiviikkona. Salminen muistetaan erityisesti töistään Spede Pasasen tuotannoissa, joissa hän näytteli muiden Suomi-viihteen legendojen, kuten Speden, Vesa-Matti Loirin ja Hannele Laurin kanssa.

Salminen aloitti seikkailunsa huumorin maailmassa pellehypyistä 50- ja 60-luvun taitteessa, joihin aikoihin myös Pasanen tutustui häneen. Tämän jälkeen Salmisesta ja Pasasesta tuli niin ystäviä, kuin näyttelijä- ja liikekumppaneitakin ja heillä oli monia projekteja yhdessä – televisio-ohjelmista ja elokuvista aina ravintoloihin saakka.

Salmista on kuvailtu miehenä, joka ei koskaan tehnyt itsestään numeroa ja oli ehkä liiankin kiltti – siis eikö vain, suomalaisen miehen perikuva? Jokainen Turhapuroja katsonut kuitenkin tietää, että miehellä oli koomikon ja näyttelijän taidot hallussaan vähintään yhtä hyvin kuin kanssanäyttelijöillään, toi hän itseään esiin tai ei.

Tuomas Marjamäen kirjoittamassa Simo Salmisen Se vaan on sillä lailla -elämäkerrassa Salminen purki joitakin tuntojaan kohtelustaan Speden taholta. Kirjassa muun muassa kerrotaan, että Salminen jäi Loirin ja Pasasen varjoon uransa aikana – hän ei esimerkiksi päässyt mukaan elokuvien käsikirjoittamiseen, vaikka monet hänen kertomansa ideansa päätyivätkin lopulta elokuviin.

– Ilmeisesti ne ideat jäivät kuitenkin hänen kaaliinsa. Puolen vuoden tai vuoden päästä idea tuli esiin, mutta en minä siitä muistuttanut, Salminen kertoi aikoinaan Spedestä televisiossa.

Salminen kuitenkin oli sitä mieltä, että sillä ei ollut niin väliä ja antoi Pasasen olla pomo. Salmiselle Spede oli kaikesta huolimatta tärkeä ihminen ja MTV3-kanavan entinen viihde- ja ohjelmapäällikkö Päiviö Pyysalo väittikin MTV3-uutisille, että Speden kuolema vuonna 2001 vei Salmisen kiinnostuksen elämään.

Alla Vesa-Matti Loirin kommentti ystävänsä poismenosta.

Lepää rauhassa Simo. Ystävä ja työkaveri on poissa. Olen surullinen.

Posted by Vesa-Matti Loiri on 3. syyskuuta 2015

Kuva: Uuno Turhapuro

Lähde: MTV3Ilta-Sanomat, Wikipedia, Iskelmä

(Episodi/MLE)

Lisää luettavaa