Katso nämä ennen kuin kuolet. Episodin joulukalenteri, luukku 19

19.12.2013 00:00

S niin kuin suosikit. S-kirjaimella alkaviin Episodin toimituksen katselusuosituksiin osui parikin erään toimittajan suosikkinäyttelijää. Jokaisella äänestykseen osallistuneella Episodin tekijällä ja avustajalla oli oma tapansa laatia oma listansa. Osa poimi henkilökohtaisia hyvän mielen -leffoja, osa lähestyi haastavaa urakkaa syvällisemmin:
”Tässä suosikkielokuvani ja ne, jotka ovat jollakin tavalla muuttaneet minua ajan saatossa, ihan summittaisessa järjestyksessä”

 

S

 

Sanansaattaja
The Go-Between, 1970
Ohjaus: Joseph Losey

”Suosikkinäyttelijättäreni kautta aikojen: Julie Christie.” (Niina Holm)

 

Scarface – Arpinaama
1983
Ohjaus: Brian De Palma

1980-luvulle sijoittuva, vaikuttava gangsterikertomus on kuin viihteellisempi ja toiminnallisempi versio Kummisedästä.

 

Schindlerin lista
Schindler’s list, 1993
Ohjaus: Steven Spielberg

Viihde-elokuvien kuninkaaksi profiloitunut Steven Spielberg lunasti tosipohjaisella holokaustidraamallaan lopullisesti paikkansa myös vakavampien kertomusten mestarina.

 

Sideways
2004
Ohjaus: Alexander Payne

Elämättömän elämän tyhjyydestä kertova kaverielokuva vavahdutti niin elokuvien ystäviä kuin viinimarkkinoitakin.

 

Slummien miljonääri
Slumdog Millionaire, 2008
Ohjaus: Danny Boyle, Loveleen Tandan

Häpeilemättömän sentimentaalinen tuhkimotarina näppäilee nerokkaasti katsojan kieliä sydäntäsärkevästä mieltäylentävään.

 

Solaris
1972
Ohjaus: Andrei Tarkovski

Neuvostoliittolainen tieteistarina on ehkä helpoimmin lähestyttävä Andrei Tarkovskin elokuvista, mutta silti ohjaajalle tyypillisen runollinen. Gravityn kokonaisvaltaisesta hienoudesta huolimatta alkuperäinen Solaris sisältää edelleen maailman kauneimman painottomuuskohtauksen.

 

Stand by Me – Viimeinen kesä
1986
Ohjaus: Rob Reiner

Stephen King -filmatisointien ehdottomaan parhaimmistoon kuuluva kasvutarina kertoo nuoren ystäväjoukon seikkailusta humoristisesti, jännittävästi ja koskettavasti.

 

Station Agent
2003
Ohjaus: Thomas McCarthy

Game of Thronesin ohella Peter Dinklagen tunnetuimpiin kuuluva työ kertoo erakoituvasta miehestä, joka eristystä etsiessään törmää erilaisiin tuttavuuksiin uudessa naapurustossaan.

 

Suspiria
1977
Ohjaus: Dario Argento

”Visuaalisesti edelleen todella huumaava ja karmiva kokemus. Tunnelmaltaan oikeasti pelottava ja elokuvan soundtrack saa aikaan kylmänväreitä niin upeudessaan kuin kauheudessaan.” (Jesse Huusari)

 

Suuri illusioni
Le grande illusion, 1937
Ohjaus: Jean Renoir

Kun sotavangit ja heidän vartijansa löytävät kansallisuuksien rajat ylittäviä yhtäläisyyksiä, ovatko yhteiskuntaluokat ja muutkin ihmisiä erottavat tekijät vain illuusiota, kysyy yhdeksi elokuvahistorian kulmakivistä julistettu teos.

 

Suurkaupungin hait
The Hustler, 1961
Ohjaus: Robert Rossen

”Suosikkinäyttelijäni kautta aikojen: Paul Newman.” (Niina Holm)

 

Lisää luettavaa