Katso nämä ennen kuin kuolet. Episodin joulukalenteri, luukku 8

8.12.2013 00:00

Episodin joulukalenterin huipennus saavutetaan hyvissä ajoin ennen jouluaattoa, kun jo nyt on tarjolla selitys kaikelle olemassa olevalla.

On vaikea kuvitella kuinka paljon enemmän laidasta laitaan katsottavien elokuvien suositukset voisivat enää mennä. Tämän päivän luukku on osoitus siitä, että avoin mieli on rikkaus, ja sen avulla voi löytää nautintoa hyvinkin erilaisista elokuvista.

 

H

 

Happy-Go-Lucky
2008
Ohjaus: Mike Leigh

”Melko epäoleellinen valinta Mike Leigh’n tuotannosta. Itselleni elokuvan tekee tärkeäksi sen lohdullinen ja kaunis viesti: oikealla tavalla elämään ja kanssaihmisiin suhtautuville ihmisille tapahtuu hyviä asioita. Samalla elokuva kumoaa armotta romanttisten komedioiden pahimpia perinteitä. Jos useampi romanttinen komedia olisi tämän kaltainen, maailma olisi parempi paikka.” (Mikael Helenius)
”Pöhkö, viisas ja rakastettava Poppy on elokuvan päähenkilönä vailla vertaa. Mike Leigh’n sydämellisin elokuva, joka palauttaa uskon ihmisiin.” (Niina Holm)

 

Heat
1995
Ohjaus: Michael Mann

Yksi tehokkaimmista rikoselokuvista ikinä asettaa vastakkain Robert De Niron ammattivarkaan ja Al Pacinon pakkomielteisen etsivän.

 

Hellyyden ehdoilla
Terms of Endearment, 1983
Ohjaus: James L. Brooks

Viihdyttävä ja liikuttava Oscar-rohmu on vuosia kattava perhekronikka, jossa Shirley MacLaine häärää itseoikeutettuna päällepäsmärinä harvinaisen vaikeana mutta rakastavana omaperäisenä äitinä.

 

Herrasmiehet pitävät vaaleaveriköistä
Gentlemen Prefer Blondes, 1953
Ohjaus: Howard Hawks

Naiselle on helpompaa olla nätti kuin fiksu, koska miehelle on helpompaa katsoa kuin ajatella. Kaikkien miestennielijöiden sankarit Marilyn Monroe ja Jane Russell tanssivat ja laulavat taloudellisesti miesten armoilla mutta näitä armotta kurmottaen.

 

Highlander – Kuolematon
1986
Ohjaus: Russell Mulcahy

Sittemmin tv-ohjaajaksi taantuneen Russell Mulcahyn viimeinen hyvä elokuva vetää Christopher Lambertin kuolemattomien fantasiataistelijoiden väliseen sotaan – ja teki tästä tähden.

 

Hiljaisuus
Tystnaden, 1963
Ohjaus: Ingmar Bergman

Ruotsalaisohjaajan symbolinen kertomus kahdesta hyvin erilaisesta sisaresta matkalla oudon maan läpi.

 

Hissillä mestauslavalle
Ascenseur pour l’échafaud, 1960
Ohjaus: Louis Malle

”Noir, jazz ja mustavalkokuvaus summautuivat täydelliseksi trilleriksi.” (Matti Komulainen)

 

The Holy Mountain
1973
Ohjaus: Alejandro Jodorowsky

”Eräs maailman ällistyttävimmistä ja idearikkaimmista elokuvista. Selittää kaikesta kaiken.” (Paavo Ihalainen)

 

Hugo
2011
Ohjaus: Martin Scorsese

”Tähän mennessä paras 3D-elokuva, joka on päässyt Suomessakin laajaan levitykseen. Martin Scorsesen tapa kietoa elokuvahistoria ja fantasia yhteen toimii upeasti, ja elokuva on alusta loppuun visuaalista ilotulitusta.” (Arla Lehtinen)

 

Huuliharppukostaja
C’era una volta il West, 1968
Ohjaus: Sergio Leone

”Tässä voisi hyvin olla myös Hyvät, pahat ja rumat, mutta onhan tämä kostowestern visuaalisesti häikäisevä aina alun verkkaista kärpäskohtausta myöten.” (Janne Kaakko)

 

Lisää luettavaa