Kotimaiset elokuvat siirtyvät digitaaliseen muotoon

6.5.2013 14:45

Kansallinen audiovisuaalinen arkisto KAVA käynnistänyt kotimaisen elokuvakokoelman digitoinnin. Tällä hetkellä elokuva-arkistossa on digitaalinen esityskopio 13 pitkästä suomalaisesta näytelmäelokuvasta, ja tämän vuoden aikana on tavoitteena digitoida lähes 30 lisää.

Suurin osa Suomen elokuvateattereista on digitoitu, eikä elokuvia levitetä enää filmikopioina. KAVA:n kokoelmissa on noin 25.000 kotimaista esityskopiota, joiden esittäminen ei ole enää mahdollista suuressa osassa elokuvateattereita.

KAVA:n päätavoitteena on tehdä kotimaisista pitkistä elokuvista digitaalinen esityskopio. Tämä mahdollistaa vanhemman kotimaisen elokuvan esittämisen valkokankaalla.

Osa elokuvista restauroidaan suurella tarkkuudella 4k-esityskopioiksi, jolloin niihin tehdään perusteellinen kuvan ja äänen restaurointi. Joistakin elokuvista tehdään nopeammalla aikataululla digitaalinen esityskopio 2k-tarkkuudella, jolloin restaurointi on kevyempi. Kuvan ohella elokuvien ääniraita saatetaan digitoinnin yhteydessä siihen kuntoon kuin kuvausajan tekniikka on mahdollistanut.

Digitoidusta materiaalista valmistetaan myös dvd- ja blu-ray-myyntitallenteita ja VOD-jakelu on suunnitteilla.

Elokuva-arkistossa on tähän mennessä digitoitu muun muassa värirestauroituina Valentin Vaalan ja Teuvo Tulion elokuvia, Mikko Niskasen Käpy selän alla (1966) sekä Jalmari Lahdensuon Pohjalaisia (1925).

Tänä vuonna valmistuu lisää Vaalan elokuvia, Matti Kassilan Sininen viikko (1954), Mikko Niskasen Asfalttilampaat (1968) ja Aki Kaurismäen Saimaa-ilmiö (1981).

Vuoden 2014 alustaviin suunnitelmiin kuuluvat muun muassa Komisario Palmun erehdys (1960) ja Talvisota (1989).

Lisää luettavaa