Fantasiaseikkailun filmatisoinnissa kokeiltiin uutta strategiaa – tuloksena menestys: jatko-osa jo tulossa

23.10.2014 19:00

Labyrintti perustuu James Dashnerin vuoden 2009 kirjaan, ja sitä on kuvailtu sekoitukseksi Kärpästen herrasta, Nälkäpelistä ja Lost-sarjasta. Filmatisoinnissa kokeiltiin uutta strategiaa: se tuotettiin viime aikaisia fantasiasovituksia halvemmalla ja sen levitys aloitettiin Yhdysvaltojen ulkopuolelta. Se toimi, ja menestyksen rohkaisemana studio on jo ilmoittanut jatko-osasta.

Toimittanut: Jouni Vikman
Haastattelut ja kuvat: Twentieth Century Fox

Tuottajat Ellen Goldsmith-Vein ja Lee Stollman lukevat työnsä puolesta paljon nuortenkirjoja.

– Etsimme uusia maailmoja luovaa, samastuttavia hahmoja ja jotain ennennäkemätöntä, Stollman kertoo kuinka he tarttuivat Dashnerin The Maze Runner -kirjaan.
Studio kääntyi sovituksessa tuottaja Wyck Godfreyn puoleen. Godfreyn aikaisempiin menestyksiin lukeutuu muun muassa Twilight-sarja. Ohjaajaksi valikoitui ensikertalainen Wes Ball. Hän sai pestin seitsenminuuttisen tietokoneanimaationsa Ruin perusteella.

– Minulla on pieni efektifirma ja pari vuotta muiden töitä tehtyäni päätin kokeilla jotain omaa. Laitoin Ruinin verkkoon ja Twitter räjähti, Ball muistelee.

Erittäin visuaalisesti mutta taloudellisesti kerrottu, kasvustoon hautautuneessa futuristisessa kaupungissa tapahtuva lyhäri oli tarkoitettu avaukseksi Ballin kaavailemaan elokuvaan. Foxin tuotantotiimi näki siinä kekseliäisyyttä, jota tarvittaisiin Labyrintin valkokankaille saattamisessa. Studion kehotuksesta Ball luki kirjan.

– Sain vahvan vision siitä miltä valtavien muurien ympäröimällä Aukiolla näyttäisi. Tajusin haluavani viettää siellä pari seuraavaa vuotta, ohjaaja toteaa.

Häntä kiinnosti myös tarinan päähenkilö, Thomas.

– Hän on valmis astumaan eteenpäin kohti tuntematonta, kun muut perääntyvät. Hän on utelias, ja joidenkin aukiolaisten mielestä se on uhka. Se voi kuitenkin olla tekijä, joka pelastaa hänet labyrintista.

Bonuksena Ball pääsi luomaan täysin uutta maailmaa yhdessä Godfreyn kanssa.

MAZE RUNNER

Seuraava askel oli koota Aukion yhteisö, joka hoitaa päivittäisiä velvoitteitaan, pitää huolta toisistaan ja kamppailevat vallasta yrittäessään selvittää sokkelon mysteeriä.

Tv:n Teen Wolfista tuttu Dylan O’Brien on Thomas, joka on varma siitä, että Labyrintista on mahdollista löytää ulos.

– Hänessä on hyvää jokamiehen vikaa, johon voi samastua kuin nuoreen Tom Hanksiin, Godfrey kuvailee. – Hän ei ole liian korea poika, ja hän on urheilullinen. Hän selvisi hahmolta vaadittavista rasituksista kevyesti.

O’Brien itse uskoo, että olosuhteista huolimatta Aukiolle saapuminen tuo Thomasin parhaat puolet esiin.

– Hän on varmaan viettänyt melko suojattua elämää siihen hetkeen asti, kun hän herää Aukiolle nousevassa hississä, näyttelijä pohtii. – Olosuhteet tuovat pintaan vaistot ja sankaruuden, joka on koko ajan ollut hänen sisällään. Hän ei anna pelon hillitä uteliaisuuttaan uutta ja tuntematonta maailmaa kohtaan.

Thomas on yksi monista hissin kuukausittaisista matkustajista kolmen vuoden ajalta. Joukon johtaja on ensimmäisenä saapunut Alby.

– Hänen täytyi selvitä yksin kuukausi tietämättä missä hän oli, ennen kuin seuraava tyyppi saapui, Ball kuvailee. – Alby ajattelee, että kuri ja järjestys ovat selviytymisen edellytys ja hän on hyvin suojelevainen.

Lee Danielsin The Butlerissa nähty Aml Ameen värvättiin Albyksi.

– Alby luo mytologian ja säännöt, joiden puitteissa pojat elävät, Ameen kertoo. – He muodostavat perheen, ja Alby uskoo heidän vangitsemisella olevan syynsä. Ennen kaikkea hän uskoo yhteistyöhön.

Thomasin vastavoima on älykäs ja pelottava Gally, joka haluaa säilyttää status quon ja ottaa yhteen uuden tulokkaan kanssa. Ohjaajan mukaan Thomas ja Gally ovat saman kolikon eri puolet.

– Thomas syleilee tuntematonta ja Gallylle itsesuojelu ja turvallisuus on kaikki kaikessa, Ball kertoo.
Gallya näyttelee Will Poulter, joka teki ensiesiintymisensä kulttisuosikki Son of Rambow’ssa ja osoitti koomikon kykynsä Millerit-hitissä. Hänen mielestään Gally vaatii järjestystä hyvästä syystä.

– Hän ei ole niinkään lainvalvoja vaan mies, joka uskoo sääntöihin, koska ilman niitä aukiolaiset kuolevat. Niinpä hän haastaa Thomasin heti, kun elämän ja kuoleman sääntöjä ei kunnioiteta, Poulter selittää.
Kirjan kirjoittaneen Dashnerinkaan mielestä Gally ei ole tarinan konna.

– Tein hänestä Thomasin kilpailijan, mutta halusin lukijoiden ymmärtävän hänen mielipiteensä ja toimensa.THE MAZE RUNNER

Albyn oikeaa kättä, Newtia, näyttelee Thomas Brodie-Sangster, joka on tuttu Game of Thrones -sarjasta ja Rakkautta vain -elokuvasta. Newt on komentoketjun kakkonen, mutta ei vielä oikeasti valmis ottamaan vastuuta. Gally on valmis täyttämään tyhjiön, kun Alby on poissa. Newt ontuu toista jalkaansa, mutta ei halua puhua vamman syystä. Brodie-Sangsterin mukaan hänen auktoriteettinsa ei perustu valtaan.

– Hän on porukan hauska tyyppi, joka tulee toimeen kaikkien kanssa. Aukiolaiset uskovat hänelle ongelmansa, koska pitävät hänestä ja luottavat häneen.
Kaya Scodelario esittää Aukion ainoaa nuorta naista, Teresaa, jolla on outo yhteys Thomasiin. Tv:n Skins – liekeissä -sarjassa läpilyönyt Scodelario sopii naiseksi, jonka on oltava ”yksi jätkistä”.

– Teresa on yhtä kovapintainen kuin kuka tahansa miehistä. Hän on itsenäinen ja vahva, ja hänestä huokuu ”älä ala mulle” -asenne, Scodelario vakuuttaa, ja ohjaaja Ball vahvistaa:

– Hän on Aukion ja Labyrintin kaltainen arvoitus, ja hänen saapumisensa enteilee jotain pahaa.

Nuorin aukiolainen on Chuck, joka hoitaa hanttihommia, koska yrityksistä huolimatta hänen kykynsä eivät riitä muuhun, ja josta tulee Thomasin ystävä. Blake Cooper sai osan digiaikaan sopivalla tavalla. Hän twiittasi Dashnerille ja Ballille, ja pyysi päästä koe-esiintymään roolia varten. Koenauhan nähtyään kirjailija ja ohjaaja olivat yhtä mieltä: Cooper oli Chuck.

Patricia Clarkson on arvostettu näyttelijätär, joka on palkittu sivuroolistaan elokuvassa Station Agent ja esiintynyt niin Martin Scorsesen Suljetussa saaressa kuin fiksussa teinikomediassa Easy A. Hän näyttelee salaperäistä Ava Paigea, joka johtaa kokeellista WCKD-ohjelmaa. Paige ja WCKD ovat oleellisia tarinan teemojen kannalta, kertoo kirjailija Dashner.

– Mitä on hyvä, mitä on paha, ja mitä epätoivoiset ihmiset tekevät. WCKD voisi olla lyhenne sanasta wicked, mikä saa ajattelemaan tietyllä tavalla, mutta lopulta ollaan harmaalla alueella.

Aukio ja kymmenien metrien korkuisista seinistä muodostuva Labyrintti ovat sekoitus oikeita ympäristöjä ja tietokonelavasteita. Ball ja lavastaja Marc Fisichella visioivat Labyrintin yhtä aikaa moderniksi ja muinaiseksi. Valtavan rakennelman kiemurtelevat köynnökset ja näennäisesti tyhjät käytävät kätkevät kovimpiakin aukiolaisia pelottavia uhkia. Kaikki pelkäävät Saattajia – vaikka kukaan ei sellaista ole nähnyt – ja niiden takia Juoksijoiden on poistuttava sokkelosta ennen ovien sulkeutumista, sillä kukaan ei ole selvinnyt yötä siellä.

– Elokuvassa on paljon Labyrinttia, mutta meillä oli rajoitetut tilat, kertoo Fisichella. – Keksin modulaarisen ratkaisun, jota pystyimme muuttelemaan ja siten luomaan erilaisia käytäviä, risteyksiä ja umpikujia. Köynnöksillä, muilla kasveilla ja eri elementeillä viimeistelimme erilaisia sokkelon tiloja.

– Seinämme olivat 12-metrisiä, koska studion katto ja valaisimet tulivat vastaan. Tietokoneella ne kasvatettiin 30-metrisiksi, Fisichella jatkaa.

Yksi iso haaste olivat Labyrintin kuusi metriä levät ja paksut ovet, jotka painoivat kolme tonnia.

– Ne olivat mekaanisia, eli ne oikeasti avautuivat ja sulkeutuivat ja näyttelijät pystyivät juoksemaan niiden läpi. Se teki tapahtumista dynaamisempaa kuin värikangasta vastaan näytteleminen, Fisichella perustelee.  THE MAZE RUNNER

Välillä lavastajien ideat toivat tarinaan lisäulottuvuuksia.

– Karttahuone on yksi suosikeistani, Fisichella kertoo. – Juoksijat palaavat Labyrintista muistiinpanoineen ja käsin piirrettyine karttoineen, ja niitä yhdistellään isolla pöydällä. Ajattelin, että siinä olisi hyvä tilaisuus antaa katsojille käsitys sokkelosta kolmiulotteisesti. Ajattelin, että mitä jos aukiolaiset piirtämisen sijaan rakentaisivat oksista ja tikuista kartan. Niinpä meillä oli metrien mittaisella pöydällä miniatyyri sokkelosta ja jopa Aukiosta. Se oli primitiivinen mutta kaunis taideteos, ja yleiskuvassa siitä saa käsitystä Labyrintin valtavasta koosta.

Labyrinttia vartioiviin Saattajiin tuottaja Godfrey on erityisen tyytyväinen.

– Meistä oli hienoa, että ne olivat biomekaanisia. Ne ovat eläviä olentoja, joihin tiedemiehet ovat liittäneet pelottavia lisukkeita, metallisia jalkoja ja pistimiä. Ne ovat todella pelottavia.

Kuvaukset alkoivat metsäisellä Aukiolla, joka rakennettiin Lousianassa sijaitsevalle maatilalle. Rehevällä ja syrjäisellä seudulla oli omat haasteensa.

– Erilaisia myrkkykäärmeitä, hyönteisiä, hyttysiä, paarmoja, kamala helle, huikea ilmankosteus, muta, sade… tuottaja Godfrey luettelee tärkeimmät.

Tuotannolla oli oma käärmeidenmetsästäjä, joka poisti kuvauspkalta kolmen viikon aikana tusinoittain vesimokkasiinikäärmeitä, puihin kiipeileviä kalkkaroita ja kuparipääkäärmeitä. Ketään ei purtu ja kuvausten päätteeksi matelijat palautettiin luontoon.

Dashner arvelee tarinansa suosion johtuvan siitä, että kulman takana odottavia käänteitä ei voi ennakoida.

– Halusin, että lukijat kokisivat Thomasin kanssa Aukiolle saapumisen. Nyt sen voivat tehdä myös elokuvayleisöt.

Lisää luettavaa