Mad Max -ohjaajan supersankareiden kokoontumisajot epäonnistuivat – Justice Leaguen tarina

19.4.2015 11:00

Viime vuosina supersankarielokuvilla menestyneen Marvelin suurin kilpailija on Warner Brosin omistama DC Comics. Marvel on johtanut elokuvakilpailua viime vuodet tehden jatkuvalla syötöllä menestyviä sarjakuvaelokuvia. Marvelin suurin menestys oli usean sankarin yhteiselokuva The Avengers. Warner Bros. ja DC ovat kuitenkin lähteneet mukaan kilpailuun aggressiivisesti ja julkaisseet kymmenen sarjakuvaelokuvan julkaisusuunnitelman lokakuussa 2014.

Teksti: Lauri Vuotila

Suurin näistä elokuvista on Zack Snyderin Justice League Part One. Elokuva tuo DC:n suurimmat sankarit yhteen elokuvaan. Justice League eli suomeksi Oikeuden puolustajat saapuu näillä näkymin valkokankaille 12.11.2017.

Tämä ei ole kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun Warner Bros. yrittää tuoda supersankaritiimiään valkokankaille. Mikäli Warnerin Brosin. aikaisemmat suunnitelmat olisivat toteutuneet, Justice League -elokuva oltaisiin nähty jo kesällä 2009.

Vuonna 2007 Warnerilla oli ongelma. Kesälle 2009 studiolla ei ollut tarpeeksi potentiaalisia hittielokuvia. Ainut studion jättituotanto-elokuva sille kesälle oli Terminator Salvation. Warner olisi halunnut hyödyntää Teräsmiestä, mutta Bryan Singerin ohjaama Superman Returns ei ollut menestynyt studion mielestä riittävän hyvin. Kiinnostusta oli kuitenkin tehdä elokuvalle jatko-osa.

Warner päätti hyödyntää DC Comicsin isoimpia sarjakuvia – Justice Leagueta.

Justice League tai Justice League of America on DC:n supersankariryhmä Avengersin tapaan. Justice League -sarjakuva debytoi vuonna 1960, kolme vuotta ennen Marvelin Avengers-ryhmän ensiesiintymistä. Kummassakin sarjakuvassa on sama idea: kootaan sankarit yhteen ja heidän eteensä laitetaan uhkia, joita sankarit eivät yksin pystyisi kukistamaan.

Justice Leaguen jäseniin sarjakuvissa kuuluu Batman, Teräsmies, Ihmenainen, Green Lantern/Vihreä Lyhty, The Flash/Salama, Aquaman/Vesimies ja Metsästäjä Marsista. Edelläolevat ovat suosituin versio tiimistä.

Variety raportoi helmikuussa 2007, että Warner Brosin aikovan tehdä elokuvan Justice Leaguesta. Käsikirjoittajaksi palkattiin Kieran ja Michele Mulroney (Sherlock Holmes: A Game of Shadows). Ohjaajasta ei ollut siinä vaiheessa tietoa.
GalleryChar_1900x900_JusticeLeague_52ab8e54d0a6f0.42170553

Slashfilm-nettisivusto raportoi, että ohjauspestiä oli tarjottu Juno-ohjaaja Jason Reitmanille. Reitman kuitenkin kieltäytyi tehtävästä. Ohjaajaa ei supersankarielokuvat kiinnostaneet, vaan hän aikoi jatkaa indie-tyylisten elokuvien tekemistä.

Syyskuussa 2007 Variety-lehdessä kerrottiin, että elokuvalle oli löytynyt ohjaaja. Ohjaajaksi oli valittu Mad Max -elokuvista parhaiten tunnettu australialainen George Miller. Millerillä oli hyvät suhteet studioon ohjattuaan Warnerille hittianimaation Happy Feet. Justice League oli prioriteetti studiolle. Julkaisuajankohdaksi ilmoitettiin vuoden 2009 kesä.

Warner Brosin raportoitiin pitävän paljon Mulroneyn pariskunnan käsikirjoituksesta. Heidän käsikirjoituksensa oli nimeltään Justice League Mortal. Superman Returnsin jatko-osan suunnitelmat laitettiin jäihin Mulroneytten käsikirjoituksen vuoksi. Tarinassa olisivat mukana Batman ja Teräsmies, mutta heitä aikaisemmin esittäneet Christian Bale ja Brandon Routh eivät olisi mukana projektissa.

Christopher Nolan ilmoitti julkisesti, että ei tue projektia. Samoin teki Christian Bale. Nolanin toive oli, että projekti tehtäisiin sen jälkeen kun hänen Batman-elokuvansa ovat ilmestyneet. Nolan kuvasi parasta aikaa Yön ritaria.

Nolanin mieliksi Justice Leaguella ei ollut yhtymäkohtia Batman Beginsiin ja Yön ritariin. Samoin meneteltiin Superman Returnsin kanssa. Vähän aikaa studio suunnitteli tekevänsä Justice Leaguen motion capture -teknologialla samaan tapaan kuin Robert Zemeckisin Beowulf-elokuva. Ideasta kuitenkin luovuttiin.

Elokuvantekijöitten raportoitiin pidättävän hengitystään, toteutuuko elokuva. Tarinassa on niin paljon hahmoja joiden yhteensovittaminen yhteen tarinaan tuntui hankalalta. Monet elokuvan hahmoista eivät olleet vielä esiintyneet valkokankailla, kuten Vihreä lyhty ja Ihmenainen. Justice Leaguen toivottiin olevan laukaisualusta hahmojen sooloelokuville. Mikäli elokuva olisi katastrofi, sooloelokuvasuunnitelmat menisivät pieleen. Lisäksi budjetti elokuvalle oli, peräti 200 miljoonan dollarin luokkaa.

justice_2
George Millerin roolivalinnat ja elokuvassa mukana olevat hahmot selvisivät loppuvuodesta 2007. Hollywood Reporterin mukaan Miller testasi noin 35–40 nuorta näyttelijää rooleihin. Millerin roolivalinnat ihmetyttivät monia, ja internetin keskustelupalstat täyttyivät valituksesta.

Armie Hammer (The Social Network) oli Batman, D.J Cotrona (G.I Joe: Retalitation) Teräsmies, supermalli Megan Gale Ihmenainen, Adam Brody (O.C) Salama, rap-artisti Common Vihreä Lyhty, Hugh Kays-Byrne (Mad Max) Metsästäjä Marsista ja Santiago Cabrera (The Musketeers) Vesimies. Elokuvan pahiksia Maxwell Lordia ja Talia Al Ghulia esittäisivät Jay Baruchel (Paksuna) ja Teresa Palmer (Warm Bodies). Zoe Kazan (Ruby Sparks) esittäisi Salaman vaimoa ja Anton Yelchin (Star Trek) oli Wally West, Salaman manttelinperijä.

Millerin roolivalinnat olivat faneille kova pala purtavaksi. Näyttelijät olivat kuulemma liian nuoria ja tuntemattomia. Miller sanoi, että halusi nuoria näyttelijöitä, jotka kasvaisivat rooleihinsa useamman elokuvan aikana. Lisäksi valintoihin kuuluivat supermalli ja rap-artisti, joilla kummallakaan ei ollut näyttelijäkokemusta.

Esituotanto eteni kuitenkin täyttä höyryä eteenpäin valituksesta huolimatta. Warnerilla oli kiire saada elokuva valmiiksi tuotantoon ennen kuin käsikirjoittajien lakko alkaisi.
Miller halusi kuvata elokuvan Australiassa. Hän ajatteli elokuvan auttavan Australian elokuvateollisuutta samalla tavalla kuin Taru sormusten herrasta –elokuvat auttoivat Uutta-Seelantia. Australiassa kuvaamisessa oli myös rahallinen etu. Australian hallitus alustavasti lupasi 40 prosentin veronpalautukset tuotannolle. Budjetin raportoitiin olevan 200 miljoonan luokkaa, joten veronpalautukset olisivat olleet suuri etu.

Käsikirjoitusta ei kuitenkaan saatu kuvauskuntoon ennen lakkoa ja tuotanto keskeytettiin. Lakko oli alkua projektin kariutumiselle.

New York Timesin mukaan tuotantoa uudelleenkäynnistettiin kun käsikirjoittajien lakko loppui. Vaikeudet eivät kuitenkaan loppuneet. Warneria huolestutti toinen potentiaalinen lakko, joka koski näyttelijöitä. Oli mahdollisuus että jos kuvaukset aloitettaisiin ne pitäisi keskeyttää. Warner halusi myöskin saada käsikirjoituksen kuntoon ennen kuvauksia.

Huolestumista herätti myöskin, etteivät ihmiset ymmärtäisi, että elokuva ei ollut samassa jatkumossa Singerin ja Nolanin elokuvien kanssa. Millerin roolivalinnat olivat myös kyseenalaisia. Valinnat olivat liian tuntemattomia ja fanit inhosivat niitä. Lisäksi Australian hallituksen kanssa tuli riita, saisiko tuotanto 40 prosentin veronpalautukset. Warner päätti lykätä kuvauksia uudestaan.

Maaliskuussa 2008 Sydney Morning Herald kirjoitti, että tuotanto ei saisi veronpalautuksia. Osasyynä veronpalautusten hylkäämiselle oli, että tuotanto ei ollut tarpeeksi australialainen. Ajateltiin, että ihmiset luulisivat sitä pelkästään amerikkalaiseksi elokuvaksi. Miller oli päätöksestä raivoissaan. Tuotanto suunniteltiin siirrettäväksi Kanadaan.

Veropalautusten menettäminen, valmiiksi elokuvaan negatiivisesti suhtautuvat fanit ja tuleva potentiaalinen lakko tappoivat projektin lopullisesti. Variety raportoi, että studio päätti pysäyttää tuotannon ja keskittyä kehittelemään sankareille sooloelokuvia. Lisäksi Christopher Nolanin Yön ritarista tuli jättimenestys. Nolan oli alusta asti projektia vastaan ja lisäksi suurin osa sarjakuvafaneista ei pitänyt ajatuksesta tehdä Justice League -elokuva ennen hahmojen esitteleviä sooloelokuvia. Warner ei halunnut suututtaa Nolania eikä faneja.

Korvatakseen Justice Leaguen paikan kesän 2009 ohjelmistossa Warner siirsi Harry Potter ja puoliverinen prinssi -elokuvan ensi-illan syksystä 2008 kesään 2009.
Justice Leaguen käsikirjoitus päätyi internetiin muutama vuosi sitten. MTV- ja Geeks of Doom -sivustot kertovat tarinasta seuraavanlaisesti. Elokuvassa Justice Leaguen alkuperätarinaa ei kerrota, vaan ryhmä oli jo muodostunut.

Batman oli tarinan keskiössä. Vainoharhoissaan Batman on vakoillut muita sankareita Brother Eye -nimisellä satelliitilla. Satelliitin avulla hän etsii muista tiimin jäsenistään heikkouksia, joita voi käyttää mikäli muut sankarit eivät pysy ruodussa tai vaihtavat puolta.

Satelliitin kuitenkin hakkeroi elokuvan konna Maxwell Lord. Lord uskoo, että supersankarit aikovat valloittaa maailman ja käyttää Batmanin tietoja hyökätäkseen muita sankareita vastaan. Juonessa on mukana Batman vihollinen Talia Al Ghul, jota Marion Cotillard esitti myöhemmin Yön ritarin paluussa. Lordilla on lisäksi absurdi suunnitelma maailmanvaltaamisesta robottien avulla.

George Miller kertoi myöhemmin Superherohypen haastattelussa projektin peruuntumisesta:

”Syynä oli monta monimutkaista tapahtumaa. Tuotanto oli keskellä kirjoittajien lakkoa. Toteuttamiseen olisimme tarvinneet Australian veronpalautukset. Se oli monimutkainen tapahtumaketju. Se ei ollut kenenkään syy, että projekti ei onnistunut.”

George Millerin uusimman elokuvan Mad Max: Fury Roadin ensi-ilta 15.5.2015. Zack Snyderin Justice League Part Onen ensi-ilta alustavasti 12.11.2017.

Lisää luettavaa