Matrixin tekijöiden uutuussarja on merkki elokuva-alan suuresta murroksesta

4.8.2015 10:30

Andy ja Lana Wachowskin sekä Babylon 5 -tieteissarjasta tunnetun J. Michael Straczynskin luoman Sense8-sarjan keskushahmoina on kahdeksan yliluonnollisilla kyvyillä varustettua ihmistä eri puolilta maailmaa.

Teksti: Jussi Huhtala, Berliini
Kuvat: Netflix

Sense8:n laajan näyttelijäkaartin tunnetuin nimi on jo 1980-luvun alussa uransa aloittanut Daryl Hannah. Kun Hannahilta kysyy, mikä sai hänet lähtemään sarjaan mukaan, vastaus on yksinkertainen.

– Wachowskit. Käsikirjoitus oli vielä kesken, ja he olivat sen suhteen muutenkin hyvin salaperäisiä. Tiesin sarjasta vain sen, että he olivat sarjan ohjaajia ja tekijöitä, mutta se riitti minulle. Kun tapasin Wachowskit, niin he ylittivät odotukseni. He ovat niin älykkäitä ja inspiroivia persoonia.

Sense8:n tarina ei avaudu aivan helposti. Tarina on etenkin alkupuolella hyvin arvoituksellinen. Siinä hypitään mantereelta toiselle ja erilaisia henkilöhahmoja ja juonikuvioita suorastaan vilisee.

Hannah sanoo, että näyttelijätkään eivät välttämättä tienneet, miten tarina etenee.

– Käsikirjoitustekstiä saatiin lisää vähitellen. Ensimmäisessä kohtauksessani en tiennyt paljoakaan hahmostani, enkä ymmärtänyt mihin repliikkini viittaavat. Pohdimme usein tarinaa näyttelijöiden kesken, ja löysimme kuin ihmeen kautta myös oikeita vastauksia. Oli haastavaa yrittää päästä selville, mistä sarjassa oikein on kyse.

Hannahin ensimmäinen elokuva oli vuonna 1982 ilmestynyt, sittemmin klassikon asemaan noussut Blade Runner. Nyt ympyrä tuntuu tavallaan sulkeutuneen, sillä Sense8 herätti näyttelijässä samanlaisia ajatuksia kuin esikoisrooli.

– Kuvasimme suuressa palaneessa kirkossa Indianassa, ja siinä oli jotain mikä toi mieleen Blade Runnerin. Iso mittakaava, käsikirjoitus, yökuvaukset… Toisaalta se oli jotain täysin erilaista kuin aiemmat työni.

Hannahin esittämä Angel on eräänlainen äitihahmo, joka aktivoi sarjan kahdeksan henkilön ryhmän telepaattisen yhteyden. Roolihahmo vaati Hannahin mukaan keskittymistä niin paljon, että siitä tuli myös fyysisesti raskasta.

– En liikkunut kovinkaan paljoa, mutta se vei fyysisiä voimavaroja enemmän kuin yksikään toimintaelokuva, jossa olen ollut mukana. Kuvauksia seuraavana päivänä en pystynyt liikahtamaankaan, vaan makasin sängyssä kuin rekan alle jääneenä.

Lopputulos on hänen mielestään yksinkertaisesti uskomaton.

– En ole nähnyt mitään vastaavaa valkokankaalla tai televisiossa. Siinä on niin paljon erilaisia elementtejä: kuolemaa, huumoria, toimintaa ja draamaa. Olen todella ylpeä sarjasta, vaikka olen siinä vain pienessä osassa. Toisaalta se on hyvin merkittävä rooli.

Sense8:n vastaava tuottaja Grant Hill on työskennellyt Wachowskien tuotannoissa Matrix Reloaded -elokuvasta lähtien. Terrence Malickin Veteen piirretty viiva -elokuvasta Oscar-ehdokkuuden saanut tuottajakonkari ei vielä halua puhua mahdollisista Sense8:n jatkokausista.

– Mitään ei ole lyöty lukkoon. Se menee niin, että ensin tehdään yksi kausi niin hyvin kuin pystytään. Vie todella paljon energiaa synnyttää jotain näin isoa. Olemme tehneet sarjaa pitkään ja hartaasti käsityönä. Saimme sen vasta valmiiksi, joten tässä vaiheessa vain toivomme, että sitä katsotaan ja siitä pidetään.

Monet merkittävät elokuvaohjaajat kääntävät nykyään katseensa televisioon. Hillin mukaan kyse on siitä, että ala on suuressa murroksessa, ja se etenee nopeasti.

– On monenlaisia uusia alustoja, ja erityisesti Netflix antaa tilaa hyvälle materiaalille. On vaikea löytää paikkoja, joissa voi toteuttaa monimutkaista ja kallista sarjaa. Tällaista ei vain ole ollut aiemmin. Hyvät näyttelijät ja ohjaajat haluavat kertoa kiinnostavia tarinoita, ja siitähän kaikki alkaa ja loppuu.
sense8-2

Yhtä Sense8-ryhmän jäsentä esittää nuori saksalaisnäyttelijä Max Riemelt. Hannahin tapaan hän oli innoissaan siitä että hän pääsi työskentelemään maineikkaiden Wachowskien kanssa.

– Se oli pääasia. En tiennyt itse asiasta tarinasta paljoakaan, mutta pidän hahmostani, koska pääsin kansainväliseen tuotantoon esittämään saksalaista, mutta minun ei tarvitse esittää natsia, hän naurahtaa.

– Olen aina esittänyt sankaria tai positiivista tyyppiä. Tekee välillä hyvää näytellä synkempää hahmoa.

Käsikirjoitus ei Riemeltillekään heti auennut, mutta se tavallaan kuului asiaan.

– Prosessin aikana huomasin, että Wachowskit halusivat pitää tietyt ideat avoimina. He jättivät asioita kertomatta, koska meidän piti tavallaan itse oivaltaa, mistä oli kyse. Tarkoitus oli saada aikaan sama vaikutus kuin roolihahmoilla, kun he pääsevät selville kyvyistään. Se oli eräänlaista ohjattua metodinäyttelemistä.

Riemelt kertoo, että hänen maanmiehensä Tom Tykwer (Juokse, Lola) auttoi roolin saamisessa. Pilvikartasto-elokuvan yhdessä Wachowskien kanssa ohjannut saksalaisohjaaja jakaa ohjausvastuuta myös Sense8-sarjassa.

– Tom sanoi ehdottaneensa minua rooliin, koska hän oli halunnut työskennellä kanssani nähtyään minut parissa projektissa. Koe-esiintymisessä Wachowskit kokeilivat juttuja kanssani ja tulivat vakuuttuneiksi, että sovin rooliin, Riemelt muistelee.

Riemelt kertoo, että Sense8 on kiinnostava tuotanto, koska siinä yhdistyvät sekä televisio että pitkät elokuvat.

– Kuvasimme Tomin kanssa täällä Berliinissä ja mukana oli tiimi, jonka kanssa hän on tehnyt yli 20 vuotta isoja valkokangaselokuvia, joissa on tietty visuaalinen ilme. Toisaalta meillä oli järjettömän tiukka aikataulu, koska pian piti vaihtaa kaupunkia. Oli siis todella haastavaa pitää laatu yllä ja samalla kuvata paljon materiaalia siinä aikataulussa. Lopputulos on kuitenkin kuin katsoisi eeppistä pitkää elokuvaa.

Sense8:n ensimmäisen kauden kaikki jaksot on julkaistu Netflixissä.

Lisää luettavaa